Esport i política

Entre el somni i el realisme

Seleccions. Les possibilitats perquè un equip català sigui als Jocs de Rio del 2016 depenen del fet que la consulta es faci el 2014 i que el Comitè Olímpic Català sigui reconegut el 2015

El debat sobre el dret a deci­dir i la pos­si­bi­li­tat que Cata­lu­nya esde­vin­gui un nou estat els pròxims anys també posa sobre la taula la futura inte­gració del país al Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal, que, a diferència de la Unió Euro­pea, no posa­ria cap entre­banc a l'accep­tació d'un nou mem­bre. Escòcia, que cele­brarà el seu referèndum el 18 de setem­bre del 2014, ja va par­lar ahir ober­ta­ment de la seva intenció d'estre­nar-se en els Jocs Olímpics de Rio. El pre­ce­dent que val per als esco­ce­sos és el de Mon­te­ne­gro, que també val per a Cata­lu­nya.

Mon­te­ne­gro va fer el seu referèndum d'inde­pendència el 2006. El va gua­nyar. Un any després el COI va apro­var el seu ingrés al club olímpic i el 2008 els espor­tis­tes del país ja van des­fi­lar en la cerimònia d'inau­gu­ració dels Jocs de Pequín. La con­tra­re­llotge per arri­bar a Rio, doncs, ja ha començat, tant per als esco­ce­sos com per als cata­lans. Segons parau­les del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, Cata­lu­nya farà una con­sulta “sí o sí” el 2014. A par­tir del resul­tat que s'obtin­gui, la maquinària per crear infra­es­truc­tu­res d'estat aga­farà velo­ci­tat de cre­uer. El Comitè Olímpic Català (COC), que a diferència de l'escocès ja exis­teix, haurà de dema­nar paral·lela­ment a les prin­ci­pals fede­ra­ci­ons el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. No exis­teix, en aquest cas, la com­pli­cada burocràcia de la Unió Euro­pea, que obli­ga­ria Cata­lu­nya i Escòcia a sor­tir del seu orga­nisme i nego­ciar-ne l'entrada. Els requi­sits que demana el COI són ser un estat inde­pen­dent reco­ne­gut per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, dis­po­sar d'una estruc­tura espor­tiva pròpia i tenir cinc fede­ra­ci­ons olímpi­ques reco­ne­gu­des.

Cata­lu­nya i Escòcia podrien dema­nar el seu ingrés al COI durant la 127a sessió, que es farà en l'últim tri­mes­tre del 2015 a Kuala Lum­pur. Serà en aquesta tro­bada quan es deci­dirà la seu dels Jocs d'Hivern del 2022, als quals aspira Bar­ce­lona, tot i que el mateix alcalde de Bar­ce­lona, Xavier Trias, ha refre­dat les aspi­ra­ci­ons de la capi­tal cata­lana.

Escòcia juga amb avan­tatge res­pecte de Cata­lu­nya. Té l'apro­vació de la Gran Bre­ta­nya per fer el referèndum i en cas que gua­nyi el sí –les enques­tes encara són lleu­ge­ra­ment favo­ra­bles al no– la nego­ci­ació política entre els dos governs per tras­pas­sar totes les com­petències es pre­veu àgil. Cata­lu­nya, en canvi, no té ni el permís per fer la con­sulta, i si es fa la tran­sició cap a un nou esta­tus pot allar­gar-se durant mesos o anys. L'únic avan­tatge dels cata­lans és que les enques­tes són cada vegada més favo­ra­bles al sí. També s'ha de tenir en compte que si un cop s'és inde­pen­dent el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal es com­plica també es com­plica el reco­nei­xe­ment espor­tiu. És el que ha pas­sat a Kosova, que va decla­rar uni­la­te­ral­ment la inde­pendència el 17 de febrer del 2008 però que encara no ha pogut debu­tar en uns Jocs Olímpics perquè no ha obtin­gut el vis­ti­plau de l'ONU. Espa­nya és un dels països que encara no han reco­ne­gut Kosova.

El COC, en espera

El Comitè Olímpic Català, que va tenir una pri­mera versió als anys vint, va renéixer el 1989, abans dels Jocs de Bar­ce­lona. Després d'una pri­mera sol·lici­tud per ser reco­ne­gut abans dels Jocs d'Atlanta el canvi de la carta olímpica el va dei­xar sense sen­tit. L'enti­tat va man­te­nir-se fent fun­ci­ons rei­vin­di­ca­ti­ves i més soci­als fins que el Comitè Olímpic Espa­nyol va pre­sen­tar una demanda, que encara no s'ha resolt, per usur­pació dels drets i els símbols olímpics.

ELS REQUISITS

Els nous països hauran de ser reconeguts per la comunitat internacional

EL PRECEDENT

Montenegro va fer el referèndum el 2006 i el 2008 va participar als Jocs de Pequín

El COC ja va desfilar a Anvers el 1920

La primera versió del COC va néixer el 1914 arran d'una campanya promoguda pel periodista esportiu Josep Elias Juncosa. L'acció va ser aplaudida pel COI i el seu fundador, el baró de Coubertin. El principal èxit d'aquell comitè va ser portar una delegació pròpia als Jocs Olímpics d'Anvers del 1920 dins l'equip espanyol i desfilar com a Comitè Olímpic Català en la cerimònia inaugural. A partir de llavors els enfrontaments entre el COC i el comitè espanyol van ser constants. Des de Madrid es va boicotejar la candidatura de Barcelona per als Jocs del 1924.

Fre a la candidatura del 2022

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va advocar ahir per ajornar del 2022 al 2026 “com a mínim” la presentació de la candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs Olímpics d'Hivern. “Ens hem de centrar a resoldre l'hivern de la crisi econòmica i després parlarem dels Jocs d'Hivern”, va assenyalar el regidor.

Fernández Díaz va reclamar, a més, que es garanteixi que no es distrauran “recursos ni polítics ni socials per afrontar la crisi” a compte d'un projecte olímpic amb “poques possibilitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.