Atletisme

Campionat d'Europa d'atletisme

1978

Jordi Llopart, el pioner

REFERENT · El marxador d'El Prat de Llobregat, campió en els 50 km, va assolir a Praga la primera medalla de l'atletisme estatal en un gran campionat internacional COMPETÈNCIA · La rivalitat amb Josep Marín va ser tot un estímul per als progressos de la marxa catalana

Moisès Llo­part, el pare i entre­na­dor del campió i de Josep Marín, va ser el gran artífex del salt enda­vant de la marxa


La victòria de Jordi Llo­part a l'estadi Rosicky de Praga és d'aque­lles ges­tes que for­men part dels capítols impres­cin­di­bles de la història de l'esport en gene­ral i de l'atle­tisme català en par­ti­cu­lar. La meda­lla d'or en els 50 km marxa del cam­pi­o­nat d'Europa va mar­car un punt d'inflexió en la tra­jectòria atlètica del país. Van haver de pas­sar dotze edi­ci­ons perquè un atleta català, i també del con­junt de la selecció espa­nyola, pugés al podi de l'euro­peu. “Vaig ser el pri­mer”, li agrada recor­dar al mar­xa­dor del Prat de Llo­bre­gat, que evi­dent­ment es va con­ver­tir en el pri­mer atleta català en acon­se­guir una meda­lla en una gran cita inter­na­ci­o­nal a l'aire lliure. Ante­ri­or­ment, altres cor­re­dors històrics del mig fons i fons havien dei­xat empremta (Anto­nio Amorós, Tomàs Bar­ris i Josep Molins), entre les edi­ci­ons del 1954 i el 1962, però el millor resul­tat no va arri­bar fins a Roma 1974, amb el setè lloc de Carme Valero (1.500 m), una altra de les pio­ne­res de l'atle­tisme català. En el mateix euro­peu de Praga, cal remar­car la cin­quena posició de Josep Marín en els 20 km marxa, una gran actu­ació que va que­dar eclip­sada per l'èxit de Llo­part. Des d'aquell cam­pi­o­nat, amb l'excepció d'Hèlsinki el 2012, sem­pre hi hagut algun català en els podis de la com­pe­tició con­ti­nen­tal.

Llo­part arri­bava a Praga després d'una con­cen­tració a Mèxic, on s'havia estat entre­nant, jun­ta­ment amb Josep Marín, a les ordres del polonès Jerzy Huess­be­ler, tota una ins­ti­tució en aque­lla època. El futur campió es va mos­trar des de l'inici com a gran domi­na­dor de la prova i va espe­rar el moment oportú per donar el cop de gràcia. A la línia de sor­tida, a més de Llo­part, també hi figu­ra­ven els cata­lans Marín i Agustí Jorba, el gran refe­rent abans de la irrupció de les dues estre­lles del Prat de Llo­bre­gat. Marín va pagar el des­gast de la prova dels 20 km, dis­pu­tada tres dies abans i tant ell mateix com Jorba van optar per la reti­rada. El punt cul­mi­nant de la cursa va ser pas­sat el quilòmetre 40, en què Llo­part va pren­dre el coman­da­ment amb l'italià San­dro Bellucci i van obrir una diferència de 50 segons sobre el soviètic Ben­ja­min Sol­da­tenko, el gran favo­rit. Pocs quilòmetres més enda­vant, l'espe­ci­a­lista transalpí tam­poc no va poder man­te­nir el ritme i el català va anar incre­men­tant pro­gres­si­va­ment el seu avan­tatge. Així, va arri­bar com a gran tri­om­fa­dor a l'estadi de Rosicky amb un espec­ta­cu­lar regis­tre de 3h53:29, que esmi­co­lava el seu rècord esta­tal (4h01:37) i supo­sava la cin­quena marca mun­dial. El segon lloc va ser per a Ben­ja­min Sol­da­tenko (3h55:12) i el ter­cer per al polonès Jan Ornoch (3h55:15). L'italià Bellucci, per la seva banda, es va enfon­sar i es va endar­re­rir fins a la setena posició. L'èxit de Llo­part va tenir un gran ressò en tots els mit­jans de comu­ni­cació esta­tals de l'època, que poques vega­des des­ti­na­ven l'espai a l'atle­tisme.

Només cre­uar la línia de meta, Llo­part va tenir un pen­sa­ment per al seu pare, Moisès Llo­part, el veri­ta­ble artífex del pas enda­vant de la marxa atlètica a Cata­lu­nya i, per extensió, en tot l'Estat espa­nyol. Moisès Llo­part va fun­dar el Grup Cul­tu­ral Recre­a­tiu La Seda, on, aca­bada la seva etapa atlètica, va exer­cir d'entre­na­dor i dele­gat. Més enda­vant, també va for­mar part de la regi­do­ria d'Esports de l'Ajun­ta­ment del Prat de Llo­bre­gat. Inquiet de mena i atent a les tècni­ques més avançades, va ser durant dotze anys el res­pon­sa­ble del sec­tor de marxa de la Fede­ració Espa­nyola d'Atle­tisme. Fruit de la seva bona tasca són els èxits asso­lits per alguns dels seus dei­xe­bles, com ara el seu fill, Josep Marín, Daniel Plaza i Glòria Gra­na­dos, entre altres.

Jordi Llo­part sem­pre ha expres­sat una gran devoció vers el seu pare –va morir el 2002–, a qui con­si­de­rava la per­sona que més havia fet per la marxa atlètica del país. En una entre­vista publi­cada a Presència es va con­fes­sar: “Sem­pre he vol­gut seguir els pas­sos del meu pare; com ell, he estat atleta i entre­na­dor, vaig crear un club i vaig orga­nit­zar uns cam­pi­o­nats d'Espa­nya de 50 quilòmetres.”

De la riva­li­tat entre Llo­part i Marín –en alguns epi­so­dis tras­pas­sant, fins i tot, l'àmbit espor­tiu– van sor­gir alguns dels capítols més reei­xits de la marxa i l'atle­tisme cata­lans. Amb tot, aca­bada la seva etapa en actiu, van saber trans­me­tre l'experiència i conei­xe­ments a les futu­res gene­ra­ci­ons. Així, Llo­part era l'entre­na­dor de Dani Plaza quan va asso­lir el títol olímpic als Jocs de Bar­ce­lona el 1992 i durant algu­nes tem­po­ra­des també va tenir cura de la pre­pa­ració del mar­xa­dor esta­blert a Cata­lu­nya Jesús Ángel García Bra­gado. Marín, entre­na­dor al cen­tre d'alt ren­di­ment de Sant Cugat, va ser durant molts anys el res­pon­sa­ble del sec­tor de marxa de la Fede­ració Espa­nyola d'Atle­tisme i va tenir i té sota les seves ordres alguns dels millors espe­ci­a­lis­tes cata­lans, com ara Valentí Mas­sana, David Márquez i Bea­triz Pas­cual. Aquests tres atle­tes pro­ve­nen de Vila­de­cans, que, amb Mar­cos Flo­res com a gran impul­sor, es va con­ver­tir en el gran nucli de la marxa atlètica a Cata­lu­nya i va aga­far el relleu al Prat de Llo­bre­gat.

El primer amb una medalla olímpica

Jordi Llopart es va especialitzar a assolir les primeres grans fites internacionals de l'atletisme català. Dos anys després del títol europeu va aconseguir la primera medalla olímpica per a l'atletisme espanyol en els Jocs de Moscou, la qual cosa el van consagrar definitivament com a un autèntic pioner, l'atleta que va obrir les portes als podis dels grans campionats. Aquest cop es va classificar en segona posició dels 50 km (3h51:25), només superat per l'alemany oriental Hartwig Gauder (3h49:24). El gran favorit era el mexicà Raúl González, que arribava a la cita com a plusmarquista mundial, però a Moscou es va acabar retirant. A l'hora de la veritat, el més fort va ser el marxador alemany en una prova amb diverses alternatives. La recuperació del català va ser al voltant del quilòmetre 35, en què va escalar fins a un segon lloc que ja no va abandonar fins al final. La medalla de plata de Llopart va eclipsar una altra gran actuació del seu company Josep Marín, que va tornar a doblar en les dues distàncies de marxa. En els 20 km es va classificar en cinquena posició i sis dies després, tot i tenir evidents problemes físics a mitja prova, va acabar en un meritori sisè lloc dels 50 km.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)