Esport i política

Les federacions demanen que el decret de les revisions sigui flexible

Política esportiva. La UFEC alerta que cada revisió encarirà uns 25 euros totes les llicències, un escull més per lluitar contra la crisi

La Unió de Fede­ra­ci­ons Espor­ti­ves de Cata­lu­nya (UFEC) es mos­tra favo­ra­ble a regu­lar les revi­si­ons mèdiques abans de tra­mi­tar les fit­xes fede­ra­ti­ves, com vol regu­lar la secre­ta­ria gene­ral de l'Esport a par­tir de la tem­po­rada 2014/2015. El prin­ci­pal escull que hi veu, com és lògic, és la qüestió econòmica. La UFEC cal­cula que cada revisió enca­rirà uns 25 euros la llicència de tots els fede­rats, un pro­blema que s'afe­girà a una crisi que amenaça de con­ver­tir-se en endèmica. David Moner, pre­si­dent de la UFEC, entén que la decisió de regu­lar les revi­si­ons és un camí neces­sari, tot i que con­si­dera que l'última res­pon­sa­bi­li­tat hau­ria de ser de l'espor­tista i del metge que li faci la revisió. “Els clubs i ajun­ta­ments que orga­nit­zen pro­ves no hau­rien de tenir cap res­pon­sa­bi­li­tat sobre la pre­pa­ració física i l'estat mèdic dels atle­tes. Tot­hom ha de tenir el seu propi informe mèdic i ate­nir-se a les con­seqüències”, hi afe­geix. Moner es posa ell mateix com a exem­ple. “Des de petit que vaig tenir un pro­blema al cor, però això no va impe­dir-me ser neda­dor, gua­nyar alguns cam­pi­ons de Cata­lu­nya. Sim­ple­ment havia de seguir els con­sells que em deia el metge”, recorda. També asse­nyala que no és el mateix córrer grans mara­tons que jugar regu­lar­ment a fut­bol. “En el fut­bol català pot­ser hi ha 70 casos de fut­bo­lis­tes que han estat decla­rats no aptes, però amb els con­trols per­ti­nents poden jugar sense pro­ble­mes”, asse­nyala. Segons ell, alguns cardiòlegs del Depar­ta­ment de Salut que han col·labo­rat en la redacció del decret donen massa trans­cendència al tema de les revi­si­ons. “El risc zero no exis­teix, però tam­poc podem estar sense fer res. La nos­tra reco­ma­nació a la secre­ta­ria ha estat que cada fede­ració tin­gui con­trols dife­rents, ade­quats a les carac­terísti­ques de cada esport, i sem­bla que això és el que volen fer”, asse­nyala el pre­si­dent. La mort de dos espor­tis­tes l'últim cap de set­mana, un en el tri­atló Cha­llenge Bar­ce­lona-Maresme i l'altre en la mitja marató de Sant Cugat, ha reo­bert el debat de la salut dels espor­tis­tes.

La secre­ta­ria gene­ral de l'Esport va començar a ela­bo­rar el decret de les revi­si­ons mèdiques el 2010 amb l'objec­tiu de començar a apli­car-lo per eta­pes a par­tir del 2014.

Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC

El perill en les curses de muntanya

Una de les activitats esportives que més de moda s'han posat aquests últims anys són les curses de muntanya, moltes considerades ultra, o sigui de llarga distància. La FEEC, que regula aquestes proves, no ha demanat fins ara cap tipus de certificat mèdic als 35.000 federats. El seu president, Jordi Merino, entén que s'han de prendre mesures: “Una cosa és la gent que va a passejar a la muntanya i l'altra els que s'ho prenen més seriosament. Hem tingut ja algun disgust i volem començar a demanar algun certificat, per exemple de proves cardiològiques en les curses de gran distància.” Per Jordi Merino, però, també hi ha un problema econòmic de fons: “Qualsevol decisió que prenguem tindrà un cost rellevant, però si hi ha un decret ho haurem d'assumir d'una manera o una altra. La nostra feina serà abaratir costos.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)