Natació

Jocs Olímpics de Pequín

2008

La font va començar a brollar

estrena · L'equip dirigit per Tarrés i liderat a la piscina per Mengual va obtenir les primeres medalles en uns Jocs Olímpics a la capital xinesa brollador d'èxits · El combinat, amb accent català, s'ha abonat als podis dels tornejos, com va quedar clar en el mundial de Barcelona

CN Kalli­po­lis. Va ser el pio­ner del la natació sin­cro­nit­zada al país i el 70% de l'equip esta­tal ha sor­tit del seu plan­ter


El pre­si­dent de la Fede­ració Espa­nyola de Natació, Fer­nando Car­pena, es va mos­trar exul­tant al final del cam­pi­o­nat del món de Bar­ce­lona l'agost pas­sat. “La natació mai havia estat tan bé com ara”, va sen­ten­ciar. La dele­gació esta­tal havia cul­mi­nat el mun­dial amb dotze meda­lles al sarró que li va valer la desena posició en el meda­ller, la millor actu­ació en un esde­ve­ni­ment d'aques­tes carac­terísti­ques. A Roma, fins ales­ho­res la collita més fructífera, s'havia pen­jat onze meda­lles, una menys.

Per tant, l'afir­mació del diri­gent espa­nyol és abso­lu­ta­ment certa, irre­prot­xa­ble, amb la fre­dor de les xifres a la mà. Ara bé, obvia que el pro­ta­go­nisme mas­culí va ser gai­rebé nul, que l'èxit el van escriure elles (cap neda­dor va pujar al podi, tam­poc els juga­dors de Rafa Agui­lar). També s'oblida de pun­tu­a­lit­zar que si Espa­nya havia esca­lat com mai en un meda­ller havia estat gràcies a l'excel·lent exhi­bició de l'equip de sin­cro­nit­zada, que va apor­tar set de les dotze ale­gries. La sin­cro, doncs, una dis­ci­plina més mino­ritària i amb menys tra­dició que la natació i el water­polo, va actuar, en certa manera, com a cor­tina de fum.

Les arrels d'aquest èxit cal tro­bar-les a Cata­lu­nya. I més con­cre­ta­ment al tre­ball exclu­siu que des de fa més de qua­ranta anys ha fet el Kalli­po­lis, l'enti­tat pio­nera. El club bar­ce­loní, amb Cèsar Ville­gas al cap­da­vant, va deci­dir dedi­car-se única­ment a la sin­cro­nit­zada i des del pri­mer moment es va con­ver­tir en el millor club de tot l'Estat, una con­dició que no ha dei­xat mai. La seva feina va per­me­tre la cre­ació d'un plan­ter que amb el pas dels anys va gua­nyar qua­li­tat. No és d'estra­nyar, per tant, que les neda­do­res del Kalli­po­lis hagin nodrit la selecció espa­nyola tra­di­ci­o­nal­ment. Prop del 70% de les inter­na­ci­o­nals s'han for­mat en el club català.

16 de juliol de 2003

En els últims anys és habi­tual asso­ciar natació sin­cro­nit­zada amb tri­omf i abundància. Però la situ­ació és rela­ti­va­ment nova. Només ens hem de remun­tar deu anys enrere per tro­bar la pri­mera meda­lla, pre­ci­sa­ment en el mun­dial de Bar­ce­lona del 2003. El com­bi­nat esta­tal, amb cinc cata­la­nes (Gemma Men­gual, Gisela Morón, Tina Fuen­tes, Andrea Fuen­tes i Irina Rodríguez), va obte­nir el pri­mer metall de la història de la sin­cro­nit­zada, amb una actu­ació bri­llant, basada en les cançons de Fred­die Mer­cury Bar­ce­lona, The show must go on i Innu­endo, i va obte­nir la meda­lla de plata. També va supo­sar l'estrena d'un equip femení en el podi. L'escena era nova, però deu­tora d'anys de feina d'un grup d'incan­sa­bles apas­si­o­na­des per un grup de rara avis, encapçala­des per l'entre­na­dor Anna Tarrés. “Estem orgu­llo­ses d'aquesta pri­mera meda­lla i d'haver con­tribuït a fer créixer l'interès per aquest esport.

Un dia més tard, la líder del com­bi­nat esta­tal, la cata­lana Gemma Men­gual, al compàs de les notes de l'òpera Salomé, va obte­nir la meda­lla de bronze en el solo. “La seva actu­ació ha estat espec­ta­cu­lar. Ha superat la pressió i en tres minuts ha con­cen­trat la feina de quinze anys”, va resu­mir Tarrés. Per pri­mera vegada en la seva car­rera havia rebut una pun­tu­ació de 9,9, sufi­ci­ent per posar els dos peus en el ter­cer graó i acom­pa­nyar la russa Anas­ta­sia Ermakova (plata) i la fran­cesa Vir­gi­nie, Nini, Dedieu (or), al podi.

Les meda­lles, a Bar­ce­lona, no es van aca­bar aquí. Men­gual encara va tenir temps i for­ces per pen­jar-se una altra plata en el duo jun­ta­ment amb la neda­dora canària Paola Tira­dos. “Acon­se­guir tres meda­lles era gai­rebé impos­si­ble, però tots els som­nis s'estan com­plint”, va adme­tre, incrèdula, la cata­lana. La cita mun­di­a­lista del 2003 a Bar­ce­lona va sig­ni­fi­car el millor resul­tat de l'equip que diri­gia Anna Tarrés fins lla­vors, però que en els anys següents seria superat amb escreix.

Després del bateig en una prova de pri­mer nivell va arri­bar la coro­nació en un esde­ve­ni­ment de reper­cus­si­ons pla­netàries com uns Jocs Olímpics, on les meda­lles valen més que res en el món. El grup havia cres­cut a còpia d'hores i hores de sacri­fici i final­ment arri­bava el moment de començar a reco­llir els fruits. Amb tot, pri­mer va haver de tas­tar l'amar­gor de veure com en dues oca­si­ons es que­dava a les por­tes del podi. A Ate­nes, el 2004, va acon­se­guir dues quar­tes posi­ci­ons (duo i equip). Tan­ma­teix, els quarts llocs es van con­ver­tir en pla­tes qua­tre anys més tard al Cub d'Aigua de Pequín. Men­gual ja havia acu­mu­lat un munt de meda­lles en com­pro­mi­sos inter­na­ci­o­nals d'índole diversa, però li fal­tava el colofó olímpic. I el va acon­se­guir en el duet fent pare­lla amb la vallenca Andrea Fuen­tes i en la prova per equips al cos­tat de la cata­lana Irina Rodríguez, l'altre repre­sen­tant del país, Gisela Morón, va ser reserva.

La lla­vor que havia plan­tat el Kalli­po­lis, fomen­tant i assen­tant la natació sin­cro­nit­zada, va tro­bar la recom­pensa impen­sa­ble qua­ranta anys enrere. A Lon­dres, la dele­gació esta­tal va repe­tir les dues meda­lles (plata i bronze).

Les solistes, i líders, catalanes

L'hegemonia catalana a l'equip espanyol és incontestable. Només cal mirar les responsables tècniques que l'han dirigit els últims anys (Anna Tarrés [1997-2012] i Esther Jaumà [2012-...]). Un altre indicador és el de les nedadores que l'han capitanejat històricament. La primera va ser Gemma Mengual (Barcelona, 12 d'abril de 1977). La barcelonina va clausurar la una trajectòria increïble amb gairebé una quarantena de medalles entre Jocs, campionats del món i campionats d'Europa.

La nedadora de l'Alt Camp, Andrea Fuentes ( 7 d'abril de 1983) va ser l'encarregada de prendre el testimoni de Mengual. No va fallar. En el campionat del món de Xangai (2011) es va penjar la medalla de plata en l'exercici de solo, a part de participar en el duet que va guanyar el bronze. La vallenca va liderar l'equip que va brillar en els Jocs de Londres. Però després de l'afer Tarrés, que va sacsejar la natació sincronitzada després de la cita olímpica, Fuentes va plegar. Aleshores, li va toca el torn a Ona Carbonell (Barcelona, 5 de juny de 1990). L'actual capitana ja havia demostrat la seva vàlua, però en el mundial de Barcelona va batre els rècords amb set medalles, una fita única.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)