Esport i política

Ivan Tibau

Secretari General de l'Esport

“Amb un estat propi, l'esport també hi sortirà guanyant”

Referma l'oposició del govern contra la norma i avança que treballa en un pla B amb les federacions per si finalment s'aprova.

Tem que l'esport català pateixi una persecució per part de l'Estat i vincula la dimissió de Sandro Rosell a tot el procés

Catalunya ara no té visualització internacional i d'aquesta manera no podem generar recursos
Els esportistes poden estar tranquils; si tenim un estat independent ells també tindran més suport
No és lògic que el president del Barça, la principal institució del país, salti d'un dia per l'altre. Això ens preocupa

Ivan Tibau (Llo­ret, 1973) fa tres anys que és al cap­da­vant de l'esport català, que com tots els altres sec­tors viu un moment trans­cen­den­tal davant el nou horitzó naci­o­nal del país. En una visita a la redacció d'El 9 Espor­tiu exposa els temes que més el pre­o­cu­pen i que més l'espe­ran­cen.

El govern espa­nyol dis­para con­tra l'esport català amb la llicència única?
Quan vaig sen­tir per pri­mer cop que en par­la­ven em vaig pre­o­cu­par. Ja amb el nom –llicència única– vaig témer el pit­jor. Amb el temps s'ha demos­trat que és un pas més per a la recen­tra­lit­zació de l'estat autonòmic, com està pas­sant en tots els sec­tors i en els àmbits de la política. Cada set­mana el govern espa­nyol aprova alguna norma que buida alguna de les nos­tres com­petències. Això va en aquesta línia. A més, pen­sen que les nos­tres fede­ra­ci­ons són riques i que d'aquesta bossa podran treure els diners que neces­si­ten per a les seves, ja que s'han reduït molt les apor­ta­ci­ons públi­ques.
Hi ha pànic en les fede­ra­ci­ons?
La situ­ació no és sen­zi­lla. Per par­ti­ci­par en com­pe­ti­ci­ons cata­la­nes la fede­ració emet ara una llicència cata­lana i per als espor­tis­tes que vagin a com­pe­tir a Espa­nya o a Europa aquesta mateixa llicència s'homo­loga a l'espa­nyola amb un canon. Què volen ara? Que no només paguis un canon per aques­tes llicències, que són la mino­ria, sinó per totes. I serà l'assem­blea de l'espa­nyola, és clar, la que fixarà el preu; no la cata­lana. Aquesta com­pen­sació econòmica que fixa la llei i que han d'apro­var a Madrid és el que ens pro­voca més temor tant a nosal­tres com a les fede­ra­ci­ons cata­la­nes.
Es podrà fre­nar?
Tal com s'hi han posat trobo difícil que es facin enrere.
Hi ha solu­ci­ons alter­na­ti­ves?
De moment estem inten­tant que s'ho repen­sin, no nosal­tres sinó la resta de comu­ni­tats autònomes, fins i tot les del PP. Ens escol­ten, això sí, però veu­rem si reac­ci­o­nen. Miguel Car­de­nal coneix la pro­blemàtica que està gene­rant això, amb el perill d'un enfron­ta­ment molt gran entre espa­nyo­les i cata­la­nes, que fins ara no exis­tia. S'han bus­cat un pro­blema on n'hi havia cap. La UFEC, lògica­ment, també hi està en con­tra i també pres­si­o­nen.
Si és una invasió com­pe­ten­cial, bé que es podrà recórrer?
Ani­rem fins al final, al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, si cal. El pro­blema no és només nos­tre. S'estan posant en tots els àmbits, l'edu­cació, el comerç, etc. Són lleis que se sobre­po­sen a les nos­tres. És un des­propòsit.
Hi ha un pla B per a quan s'acabi apro­vant?
Sí. Hi estem tre­ba­llant amb les fede­ra­ci­ons. Tenir un pla B, però, no vol dir que sigui un pla que pugui reei­xir perquè quan la llei parla de com­pe­ti­ci­ons ofi­ci­als això ja t'ho com­plica tot perquè al final les fede­ra­ci­ons el que fan són com­pe­ti­ci­ons. La idea seria tenir un docu­ment dife­rent que subs­tituís les llicències que homo­loga la fede­ració espa­nyola. Ho estem estu­di­ant.
S'hau­ria de can­viar la llei de l'esport?
Evi­dent­ment. Qual­se­vol solució que tro­bem ha d'anar vin­cu­lada amb el govern i això ens obli­garà a reto­car la llei. Haurà de ser una decisió que afecti totes les fede­ra­ci­ons i que la llei es modi­fi­qui per solu­ci­o­nar aquesta pro­blemàtica.
Quant de temps pot tri­gar a ser apro­vada la nova llicència?
Ens diuen que el tràmit serà llarg, d'entre 18 i 24 mesos, però penso que si és una cosa que interessa molt en dos mesos ho poden tenir enlles­tit. Amb tot, el rebuig de les comu­ni­tats autònomes és unànime i això ho pot retar­dar.
També hi ha pen­dent de resol­dre l'afer de les ins­pec­ci­ons fis­cals als clubs cata­lans?
Hi ha una comissió que hi està tre­ba­llant i no s'ha pro­nun­ciat. Hem dema­nat que abans de resol­dre res que ens ho comu­ni­qui i que no sigui retro­ac­tiu. La nos­tra posició és molt clara. Totes les retri­bu­ci­ons en les enti­tats espor­ti­ves per sota del salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal hau­rien d'estar exemp­tes de cotit­za­ci­ons. La majo­ria d'aquesta gent hi perd diners i si els haguéssim de bus­car no els podríem pagar.
La con­sulta del 9-N és una opor­tu­ni­tat per al món de l'esport?
L'esport català està molt com­promès amb tot el procés que està fent el país i cul­mi­nar-lo serà molt bene­ficiós. Això ho hem de saber expli­car a totes les enti­tats perquè encara se sumin més al procés. A Cata­lu­nya tenim un pro­blema, la falta de visu­a­lit­zació perquè no podem com­pe­tir com a país en els grans cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals, tot i que els nos­tres espor­tis­tes tri­om­fen indi­vi­du­al­ment o en les selec­ci­ons espa­nyo­les. El nos­tre pes dins l'Estat és fàcil­ment mesu­ra­ble. Als Jocs de Sotxi sis dels 20 espor­tis­tes que hi porta el COE són cata­lans, a Lon­dres van ser el 40 per cent. Al mun­dial de moto­ci­clisme i al Dakar ja sabem què ha pas­sat. El nos­tre gran pro­blema és que no som visu­a­lit­zats. Tenir un estat propi ho solu­ci­o­narà i faríem un pas impor­tantíssim.
Visu­a­lit­zeu la gestió espor­tiva en un futur estat inde­pen­dent?
Estem pre­pa­rats. Tenim un pla ARC, que va néixer abans dels Jocs de Bar­ce­lona. És el nos­tre pla ADO. Ser­veix per a la pre­pa­ració d'espor­tis­tes de segon nivell que al final aca­ben dotant les selec­ci­ons espa­nyo­les. Aquest pla no el podríem tirar enda­vant si no fos amb recur­sos públics perquè ara, com deia abans, Cata­lu­nya no té visu­a­lit­zació. Si no pots anar a uns Jocs Olímpics, un mun­dial o un cam­pi­o­nat d'Europa no pots dema­nar a les empre­ses que t'aju­din a pagar-lo.
Els espor­tis­tes pro­fes­si­o­nals han d'estar pre­o­cu­pats amb tot el que està pas­sant?
No. Nosal­tres tenim clar l'esce­nari que hi haurà amb un estat propi. Molts espor­tis­tes no donen tanta importància als seus sen­ti­ments com als recur­sos, que és allò que els per­met fer la seva acti­vi­tat de forma pro­fes­si­o­nal. Estem con­vençuts que un nou estat serà una garan­tia per tro­bar més diners, que ens per­me­tran donar suport als espor­tis­tes d'una millor manera que ara. Poden estar tran­quils.
Està cal­cu­lat l'impacte que supo­sa­ria la inde­pendència de Cata­lu­nya?
Els estu­dis que hem fet són molt posi­tius, per no par­lar que Cata­lu­nya esde­vin­dria una potència espor­tiva de pri­mer ordre. Per això insis­tim que en aquest procés hi podem gua­nyar tots. Si el fem no és perquè tin­guem una volun­tat d'enfron­tar-nos a ningú, sinó perquè estem veient que podem tenir un país millor del que tenim ara si apro­fi­tem tot el que gene­rem.
Què és el pri­mer que s'hau­ria de fer en un futur estat propi?
Una llei de mece­natge. A Espa­nya no hi ha manera de tirar-la enda­vant. Tots els minis­tres d'Hisenda es pen­sen que és per­ju­di­cial, en con­tra de l'opinió de països com França i Itàlia o Ale­ma­nya. Les exemp­ci­ons fis­cals per a grans esde­ve­ni­ments són la joguina que fan ser­vir a Madrid per tenir con­tents els orga­nit­za­dors. El pro­blema però és la crua rea­li­tat per als clubs de segona línia. Amb una llei de mece­natge l'empre­sari que et dóna 5.000 euros per aju­dar el club te'n dona­ria 10 si els pogués des­gra­var. A banda, arri­ba­rien molts més recur­sos a l'esport. Ara mateix, un empre­sari que vul­gui tenir visu­a­lit­zació no anirà a l'esport de base, sinó als grans clubs, com el Barça. Aquesta llei s'ha de fer.
És nor­mal que l'informe del Con­sell de la Tran­sició Naci­o­nal passés tant de pun­te­tes sobre les matèries que afec­ten l'esport?
Hi ha una cosa que tots tenim clar. L'esport anirà a remolc del que passi al país. Els temes que es trac­ta­ven per sobre, com ara on juga­ran el Barça i l'Espa­nyol, interes­sen i pre­o­cu­pen la gent però al final la solució serà molt clara. Al Barça se'l rifa­ran. El pri­mer interes­sat perquè no se'n vagi serà l'Estat espa­nyol.
Amb tot el que està pas­sant teniu por que no hi hagi una certa per­se­cució des de Madrid.
La llicència única i també les ins­pec­ci­ons fis­cal als clubs són els pri­mers senyals, però en aquests mesos que fal­ten fins a la con­sulta estic con­vençut que pas­sa­ran més coses.
Com ara?
No és lògic, per exem­ple, que un pre­si­dent del Barça salti de la nit al dia. Pots vin­cu­lar-ho o no al procés, però en tot cas ens pre­o­cupa. Que en l'enti­tat més repre­sen­ta­tiva que té Cata­lu­nya cai­gui el pre­si­dent més votat de la història del club, això és una manera com una altra de deses­ta­bi­lit­zació.
Ha par­lat amb ell?
No. Ho he fet amb altres mem­bres de la junta. Al pre­si­dent (Josep Maria Bar­to­meu) l'he vist molt fort, ferm i deci­dit. Anirà cap enda­vant, m'ha dit, cai­gui qui cai­gui.
El Barça ha de tenir por dels esta­ments espa­nyols per repre­sen­tar Cata­lu­nya en aquests moments?
No ha de tenir por i i ho ha demos­trat aquests anys. No se n'ha ama­gat mai. Diguem-ho clar, és el millor ambai­xa­dor de Cata­lu­nya al món. Té la visu­a­lit­zació que nosal­tres no tenim.
Cada vegada cos­tarà més als grans cam­pi­ons del nos­tre país mos­trar-se ober­ta­ment com a cata­lans?
Els pilots del mun­dial de moto­ci­clisme tenen pres­si­ons impor­tants i les entenc perquè els seus patro­ci­na­dors no ho veuen bé. Els del Dakar, en canvi, viuen una situ­ació dife­rent perquè aquesta és una cursa més fran­cesa i ells matei­xos m'expli­quen que al desert són cone­guts com els “cata­lans” i mai no hi ha cap pro­blema.
Tem que les mul­ti­na­ci­o­nals que donen suport als espor­tis­tes cata­lans puguin mar­xar?
Aquesta set­mana he anat a la pre­sen­tació de l'equip Kawa­saki de Super­bikes, que tenen el campió del món. És un equip, de fet, català amb uns 50 proveïdors del país i els japo­ne­sos n'estan encan­tats. Amb les empre­ses, les d'aquí i les d'allà, no hi ha d'haver cap pro­blema. Si Cata­lu­nya acaba sent un estat inde­pen­dent els pro­duc­tes del país, si són bons, es ven­dran arreu. Alguns empre­sa­ris tenen por del que pugui pas­sar i ho puc enten­dre, però al final el que fa el govern és reco­llir un impuls nas­cut al car­rer i mirar de fer-lo rea­li­tat en bene­fici de la soci­e­tat. No podíem tan­car els ulls.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)