Esport i política

Política esportiva

Pancatalanisme a TV3?

Els partits unionistes del Parlament, Ciutadans i el PP, exigeixen a TV3 que deixi de considerar nord-català el doble campió olímpic Martin Fourcade

No tenen en compte que el mateix esportista no té cap problema a considerar-se català, i els mitjans francesos tampoc

El biat­leta de la Lla­guna Mar­tin Four­cade, millor espor­tista català en els Jocs Olímpics de Sotxi, ha tor­nat a ser pro­ta­go­nista aquesta set­mana, però aquesta vegada fora de la mun­ta­nya, i sense voler-ho. Els seus tri­omfs olímpics no han cai­gut bé als par­tits uni­o­nis­tes del Par­la­ment de Cata­lu­nya, el PP i Ciu­ta­dans, que han inten­tat des­ca­ta­la­nit­zar-lo públi­ca­ment.

Diven­dres, els dipu­tats Jordi Cañas i Marisa Xan­dri van apro­fi­tar una comissió de con­trol en la Cor­po­ració de Ràdio i Tele­visió per cri­ti­car que TV3 parlés del meda­llista com un espor­tista nord-català. Segons ells, això era una mos­tra més de l'obsessió de la tele­visió pel “pan­ca­ta­la­nisme”. El pro­blema d'aquesta ridícula acu­sació, per no defi­nir-la d'una altra manera, és que el mateix Four­cade, com molts mit­jans de comu­ni­cació fran­ce­sos, es defi­neix a si mateix com a català, sense que això sig­ni­fi­qui òbvi­a­ment cap visió seces­si­o­nista res­pecte de França.

Xan­dri, igno­rant que el mateix pare de Four­cade –alcalde de la Lla­guna– va rei­vin­di­car a El 9 Espor­tiu les arrels cata­la­nes del seu fill, va man­te­nir el seu dis­curs apo­calíptic: “Estic aver­go­nyida, el seu deliri sepa­ra­tista és patètic i esperpèntic.” De res va ser­vir que el direc­tor de TV3, Eugeni Sallent, li expliqués que la tele­visió sem­pre ha pres­tat una espe­cial atenció als espor­tis­tes units al país per la llen­gua, el ter­ri­tori o les tra­di­ci­ons. Cañas, de fet, va tor­nar a recor­dar l'“escàndol” que suposa la con­fi­gu­ració dels mapes del temps, que con­ti­nuen anant més enllà dels límits geogràfics del Prin­ci­pat, fet que, segons, ell con­ti­nua sent un símbol del “pan­ca­ta­la­nisme” de TV3.

La mala intenció de Cañas i Xan­dri els va impe­dir, fins i tot, visi­tar la pàgina ofi­cial del biat­leta, en què es recorda que el seu “petit racó de paradís és Cata­lu­nya: de Per­pinyà a Font-romeu”. El diari L'Indepéndant, el que té més segui­ment al depar­ta­ment dels Piri­neus Ori­en­tals, ha defi­nit sem­pre Four­cade, com fa amb els equips de rugbi de Per­pinyà de la USAP i els Dra­gons, com a català. També se l'ha vist, tant a ell com als seus segui­dors, lluir la senyera en alguna de les pro­ves de la copa del món. Cañas i Xan­dri van exi­gir a Sallent que TV3 tracti Four­cade com a francès. El pro­blema és que ser francès no ha estat mai incom­pa­ti­ble amb ser català des que Felip IV va sig­nar el trac­tat dels Piri­neus (1659) sense con­sul­tar les Corts Cata­la­nes.

A Sotxi Four­cade va gua­nyar la meda­lla d'or en les pro­ves de per­se­cució i en la cursa dels 20 km, i la plata en la sor­tida mas­siva del 15 km. En els Jocs de Van­cou­ver Four­cade ja havia obtin­gut una meda­lla de plata.

L'home de l'any.
A França Fourcade s'ha convertit en un dels esportistes del moment gràcies als èxits de Sotxi. El seu germà, Simon, també és olímpic i un dels millors biatletes del concert internacional.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)