Esport i política

Independentment dels resultats

Set estats que no eren independents fa 25 anys han pujat al podi en Jocs Olímpics, mundials i europeus en esports d'equip

Els estats dels quals formaven part han aconseguit mantenir un bon nivell tot i la pèrdua d'esportistes

Croàcia, Eslovènia, Mon­te­ne­gro, Eslovàquia, Lituània, Ucraïna i Bie­lorússia. Cap d'aquests sets estats no era inde­pen­dent quan la cai­guda del mur de Berlín –a la tar­dor en farà 25 anys– va acce­le­rar un procés polític que va aca­bar amb la des­com­po­sició de la Unió Soviètica, Iugoslàvia i Txe­cos­lovàquia i el tren­ca­ment d'unes fron­te­res a l'Europa de l'est que es man­te­nien des de la fi de la Segona Guerra Mun­dial i que sem­bla­ven inal­te­ra­bles. Croàcia, Eslovènia, Mon­te­ne­gro, Eslovàquia, Lituània, Ucraïna i Bie­lorússia. Totes aques­tes naci­ons, ara ja estats inde­pen­dents, han acon­se­guit que alguna de les seves selec­ci­ons hagi pujat a un podi olímpic, mun­dial o euro­peu en algun esport d'equip en les dues dar­re­res dècades.

La URSS i Iugoslàvia eren dues grans potències en esports d'equip i Txe­cos­lovàquia ho era en menor grau. El seu esclat i l'apa­rició de noves repúbli­ques van alte­rar subs­tan­ci­al­ment el mapa espor­tiu euro­peu. Rússia, la nova Iugoslàvia pri­mer i Sèrbia després i la República Txeca van man­te­nir l'herència d'aquells estats mare que van des­a­parèixer, però les naci­ons que es van inde­pen­dit­zar van mos­trar al món que tenien mol­tes coses a dir en l'esport. Els Jocs Olímpics de Bar­ce­lona del 1992 van veure com Croàcia i Lituània –plata i bronze en bàsquet– dei­xa­ven clar a tot­hom que en aquells grans equips de bàsquet de Iugoslàvia i de la URSS hi havia juga­dors de diver­ses naci­ons.

Aque­lles meda­lles no van ser només el resul­tat de la inèrcia d'uns juga­dors que ja havien tri­om­fat amb la samar­reta blava iugos­lava o la ver­me­lla soviètica. No per can­viar de samar­reta els juga­dors havien de per­dre la seva qua­li­tat. És veri­tat que el bàsquet croat no puja a cap gran podi des del 1995, però sí que ho han fet les selec­ci­ons cro­a­tes d'hand­bol, water­polo, fut­bol i volei­bol. I el bàsquet lituà ha pujat nou cops a un gran podi inter­na­ci­o­nal –tres cops en els Jocs Olímpics, un en el mun­dial i cinc en els euro­peus– entre el 1992 i el 2013. Lituània només ha pujat als podis inter­na­ci­o­nals en bàsquet.

Les noves gene­ra­ci­ons, doncs, han man­tin­gut el nivell espor­tiu de les noves repúbli­ques inde­pen­dents. I les noves gene­ra­ci­ons també han man­tin­gut el nivell dels estats hereus d'aquells que van des­a­parèixer. Difícil­ment Rússia arri­barà a tenir l'hege­mo­nia de la URSS –26 títols olímpics, 48 de mun­di­als i 91 d'euro­peus en esports d'equip entre el 1947 i el 1991–, però ja acu­mula 28 ors, 30 pla­tes i 38 bron­zes en grans cam­pi­o­nats en esports d'equip. Iugoslàvia/Sèrbia acu­mula 15 ors, 16 pla­tes i 14 bron­zes i la República Txeca, 8 ors, 6 pla­tes i 13 bron­zes. Cap de les noves repúbli­ques acu­mula un botí supe­rior al de les repúbli­ques ori­ginàries.

Esports olímpics

En el gràfic de les pla­nes següents hi ha el recull dels podis que les selec­ci­ons dels estats sor­gits del canvi de fron­te­res ini­ciat fa 25 anys han acon­se­guit en els esports d'equip en els Jocs Olímpics, els cam­pi­o­nats del món i els cam­pi­o­nats d'Europa, tant en homes com en dones, des del 1992. Per tal de deli­mi­tar l'estudi s'han tin­gut només en compte els esports d'equip que han for­mat part del pro­grama olímpic ofi­cial des del 1992 fins al 2012. No s'ha tin­gut en compte, doncs, l'hoquei sobre patins –esport d'exhi­bició a Bar­ce­lona–, ni el rugbi, el cri­quet, el corf­bol, l'hoquei sala i el net­bol. També és veri­tat que haver afe­git aquests esports tam­poc hau­ria alte­rat gaire els resul­tats, ja que no es tracta d'esports en què els països de l'Europa de l'est fos­sin pre­ci­sa­ment potències.

Ja ha que­dat dit unes línies més amunt que Rússia, Iugoslàvia/Sèrbia i la República Txeca han estat cam­pi­o­nes olímpi­ques, mun­di­als o euro­pees en esports d'equip en aquests dues dar­re­res dècades. I dels nous estats, Croàcia ha estat cam­pi­ona olímpica, mun­dial i euro­pea; Eslovàquia cam­pi­ona mun­dial i Lituània, Mon­te­ne­gro i Ucraïna, cam­pi­o­nes d'Europa. Eslovènia –un bronze euro­peu en hand­bol mas­culí– i Bie­lorússia –un bronze euro­peu en bàsquet femení– han pujat al podi, però no al graó més alt. Croàcia ha gua­nyat 6 ors, 12 pla­tes i 12 bron­zes en cinc esports –hand­bol, water­polo, bàsquet, fut­bol i volei­bol–. Eslovàquia, 1 or, 3 pla­tes i bron­zes en dos esports –hoquei sobre gel i bàsquet–. Mon­te­ne­gro, 2 ors i 3 pla­tes en dos esports –water­polo i hand­bol– i Ucraïna, 1 or, 1 plata i 2 bron­zes en tres esports –bàsquet, hand­bol i volei­bol.

En el gràfic només s'han inclòs els podis de les noves repúbli­ques, però Letònia, Estònia i Geòrgia, en el cas de les repúbli­ques de l'òrbita soviètica, i Bòsnia i Macedònia, de la iugos­lava, han clas­si­fi­cat alguna de les seves selec­ci­ons en els grans cam­pi­o­nats. La de fut­bol de Bòsnia, sense anar més lluny, s'estre­narà en un mun­dial de fut­bol d'aquí a uns dies al Bra­sil.

Inde­pen­dent dels resul­tats que hagin acon­se­guit en els diver­sos cam­pi­o­nats, els espor­tis­tes de totes aques­tes naci­ons han pogut par­ti­ci­par repre­sen­tant els seus colors, no els del veí. Sem­bla clar que un equip de bàsquet amb juga­dors rus­sos, litu­ans, letons i ucraïnesos seria millor, en teo­ria, que la selecció de Rússia o de Lituània i que un equip de water­polo amb ser­bis, cro­ats i mon­te­ne­grins no tin­dria, segu­ra­ment rival i que els txecs i els eslo­vacs junts serien millors en hoquei sobre gel, però per la mateixa regla de tres, una selecció ibèrica de fut­bol seria millor que l'espa­nyola o la por­tu­guesa per sepa­rat i que una selecció del Bene­lux millo­ra­ria les d'Holanda i Bèlgica, però a ningú se li acu­deix plan­te­jar aquesta mena d'uni­ons. La teo­ria de la uni­tat, esgri­mida sem­pre pels diri­gents espor­tius, i no espor­tius, espa­nyols, queda esmi­co­lada pels resul­tats. Les selec­ci­ons de Rússia, Iugoslàvia/Sèrbia, i la República Txeca no gua­nyen sem­pre les selec­ci­ons que es van inde­pen­dit­zar. Política­ment, fa anys que són iguals. Espor­ti­va­ment, és cada cam­pi­o­nat el que marca la jerar­quia.

Que més de vint anys després de la sepa­ració les selec­ci­ons de Croàcia, Sèrbia i Eslovènia es tro­bin sovint en els par­tits deci­sius dels cam­pi­o­nats d'hand­bol, i que Lituània i Rússia ho facin en els de bàsquet, i Eslovàquia i la República Txeca en els d'hoquei sobre gel demos­tra que es tracta d'esports que es prac­ti­ca­ven de manera més o menys homogènia en els diver­sos ter­ri­to­ris dels antics estats. Dit d'una altra manera, hi havia pocs casos de para­si­tisme espor­tiu com de l'Estat espa­nyol en l'hoquei sobre patins, i en water­polo i hoquei sobre herba, en menor grau. Després, la cosa va per gene­ra­ci­ons i si els juga­dors són més o menys bons, gua­nyes o no gua­nyes. Si no hi ha juga­dors, ni tan sols pots par­ti­ci­par-hi.

13 nous de 24

El cam­pi­o­nat d'Europa de bàsquet mas­culí que es va jugar l'estiu pas­sat a Eslovènia exem­pli­fica la nova geo­gra­fia espor­tiva sor­gida dues dècades enrere. Dels 24 equips par­ti­ci­pants, 13 repre­sen­ta­ven estats que no exis­tien com a tals quan va caure el mur de Berlín: Rússia hi era, però també Lituània, Ucraïna, Letònia i Geor­gia. Al cos­tat de Sèrbia hi van jugar Croàcia, Eslovènia, Bòsnia, Mon­te­ne­gro i Macedònia. La República Txeca i Ale­ma­nya també hi van par­ti­ci­par. I en l'euro­peu d'hand­bol d'aquest any, entre els 16 par­ti­ci­pants hi havia Rússia, Bie­lorússia, Croàcia, Sèrbia, Macedònia, Mon­te­ne­gro i la República Txeca.

El mun­dial de fut­bol del 1990 que es va jugar a Itàlia va comp­tar amb les selec­ci­ons de la República Fede­ral Ale­ma­nya, la URSS, Iugoslàvia i Txe­cos­lovàquia. Va ser l'última apa­rició d'aques­tes selec­ci­ons en la copa del món. Qua­tre anys després, als Estats Units, hi van par­ti­ci­par l'Ale­ma­nya uni­fi­cada –pre­sent en tots els mun­di­als des de lla­vors– i Rússia, hereva de la URSS, i que també ha estat en els mun­di­als del 2002 i ara al Bra­sil. Des de lla­vors, set selec­ci­ons sor­gi­des del movi­ment de fron­te­res a l'Europa de l'est s'han clas­si­fi­cat per jugar la màxima com­pe­tició mun­dial de fut­bol. Croàcia s'hi va estre­nar el 1998, amb un ter­cer lloc, i ha repe­tit el 2002, el 2006 i ara, el 2014. La nova Iugoslàvia va com­pe­tir el 1998, el 2006, com a Sèrbia-Mon­te­ne­gro i el 2010 com a Sèrbia. Eslovènia va aparèixer el 2002 i va repe­tir el 2010. Ucraïna va jugar el mun­dial del 2006, el mateix en què es va estre­nar la nova República Txeca i Eslovàquia va debu­tar en el mun­dial del 2010. Bòsnia ho farà al Bra­sil.

JOCS DE BARCELONA

La plata croata i el bronze de Lituània en bàsquet obren la nova via

EUROPEU BÀSQUET

13 de les 24 seleccions de l'europeu del 2013 no existien fa 25 anys

MUNDIAL FUTBOL

Croàcia, Ucraïna, Eslovènia, Eslovàquia i ara Bòsnia hi han participat

CROÀCIA

6
títols:
ha estat campiona olímpica i mundial d'handbol i waterpolo i europea de waterpolo.

LITUÀNIA

9
podis,
2 ors europeus, 2 plates europees i 5 bronzes, 3 d'olímpics, 1 mundial i 1 europeu.

MONTENEGRO

5
podis,
1 plata olímpica, 1 plata mundial i 2 títols i 1 plata europea des del 2008.

La part i el tot s'acaben retrobant

La part no es pot enfrontar amb el tot. Mentre va durar la lluita pel reconeixement de les seleccions catalanes, aquest era el gran argument en contra. Catalunya no pot jugar contra Espanya perquè en forma part. Amb la independència, les coses canvien i els partits entre el que era part i tot sovintegen si les seleccions són capaces de mantenir el seu nivell. Montenegro va guanyar l'europeu de waterpolo del 2008 –dos anys després de la separació de Sèrbia– derrotant la selecció de Sèrbia en la final. Lituània va conquerir el bronze olímpic de bàsquet en els Jocs del 1992 derrotant el que quedava de la URSS –equip unificat de la Comunitat d'Estats Independents (CIS)– en la lluita pel tercer lloc. La selecció femenina d'Ucraïna de bàsquet va ser campiona d'Europa el 1995, després de deixar enrere Rússia en les semifinals. La selecció de Croàcia va ser campiona mundial de waterpolo el 2007 i d'Europa el 2010 després de desfer-se de Sèrbia en les semifinals en les dues ocasions. La selecció de Sèrbia va guanyar els mundials de waterpolo dels anys 2005 i 2009 després d'haver eliminat la selecció croata en les semifinals. En el mundial d'hoquei sobre gel del 2000,
la República Txeca va guanyar l'or derrotant Eslovàquia en la final. Els eslovacs es van agafar la revenja en el mundial del 2003 i van derrotar els txecs en el matx per la medalla de bronze.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.