Esport i política

La defensa catalana

Uns dos mil representants de l'esport alcen una targeta vermella denunciant els greuges als quals es veuen sotmesos

El sector, preocupat per les conseqüències econòmiques de l'atac del govern estatal

L'esport català con­ti­nua la cam­pa­nya per fer sen­tir la seva veu davant les deci­si­ons del govern esta­tal, que sem­bla que apun­ten direc­ta­ment a la seva via­bi­li­tat, almenys tal com la conei­xem. Fa temps que el males­tar és evi­dent, però ahir es trac­tava de fer palès aquest des­con­ten­ta­ment amb un acte de força simbòlica amb gran trans­cendència mediàtica després que s'engegués l'eti­queta #sor­ti­ma­gua­nyar en les xar­xes soci­als.

L'UFEC, que fa d'alta­veu d'aquest des­con­ten­ta­ment, va reu­nir dos milers de per­so­nes al com­plex espor­tiu de l'Estació del Nord a Bar­ce­lona. Espor­tis­tes, direc­tius, polítics, diri­gents i repre­sen­tants de la soci­e­tat civil van alçar simbòlica­ment una gran tar­geta ver­me­lla con­tra els nou grans greu­ges que posen en perill el model de l'esport a Cata­lu­nya dels últims anys. Els pre­si­dents del FC Bar­ce­lona i del RCD Espa­nyol, Josep Maria Bar­to­meu i Joan Collet; el del Joven­tut, Ignasi Villa­campa; el con­se­ller de Pre­sidència, Fran­cesc Homs; la pre­si­denta d'Òmnium Cul­tu­ral, Muriel Casals; l'exten­nista Albert Costa, i el pilot Isi­dre Esteve van ser algu­nes de les per­so­na­li­tats que van seure a la pri­mera fila al cos­tat dels mem­bres del con­sell exe­cu­tiu de la UFEC.

El pre­si­dent de l'enti­tat, Gerard Esteva, va adme­tre que allò era un autèntic memo­rial de greu­ges, com el que va adreçar les Corts Cata­la­nes a Alfons XII el 1885. Va anun­ciar també un acord amb les dues asso­ci­a­ci­ons de muni­ci­pis de Cata­lu­nya per apro­var moci­ons en tots els seus ajun­ta­ments que ani­ran cap a Madrid per mirar de fre­nar, amb poques pos­si­bi­li­tats d'èxit, unes lleis que sim­bo­lit­zen l'espe­rit de la majo­ria abso­luta del PP: pas­sar per sobre de tot i de tot­hom.

Amb gran solem­ni­tat, diver­sos pre­si­dents de fede­ra­ci­ons van denun­ciar des del faris­tol, i una per una, les nor­mes que han pro­vo­cat la pre­o­cu­pació, la indig­nació i també la por de les funes­tes con­seqüències del sec­tor espor­tiu.

Ramon Basi­ana (pati­natge) va qua­li­fi­car la llicència única de mesura recap­tatòria per finançar l'esport d'elit espa­nyol a costa de l'esport de base de Cata­lu­nya; Andreu Subies (fut­bol) va expres­sar el cost inas­su­mi­ble que supo­sarà per als clubs l'obli­ga­to­ri­e­tat de regu­la­rit­zar els volun­ta­ris –més de 400.000–; Car­les Muñoz (paralítics cere­brals) va exi­gir que es posi en valor la for­mació que fan les fede­ra­ci­ons i que es pugui con­va­li­dar amb els estu­dis ofi­ci­als; Josep Monràs (con­sell espor­tiu del Vallès Ori­en­tal) va dema­nar que no es perdi l'exempció fis­cal per a les enti­tats sense ànim de lucre, un sal­va­vi­des per a les enti­tats més humils; Narcís Carrió (hoquei sobre herba), va lamen­tar l'aug­ment de l'IVA al sec­tor del 10% al 21% –“l'esport no és un luxe”–; Jesús Andreu (tri­atló) va qua­li­fi­car de cop baix l'obli­ga­to­ri­e­tat dels clubs de cobrir una res­pon­sa­bi­li­tat civil obli­gatòria de 70 mili­ons d'euros, “116 vega­des més que ara”; Xavier Tor­res (vela), va posar el dit a l'ull al govern de Madrid per haver apli­cat una llei de cos­tes que no té en compte els clubs nàutics –“sobre­tot els més petits”–; Mari­bel Zamora (volei­bol) va asse­gu­rar que la llei con­tra el blan­queig de capi­tals obli­garà els clubs més petits a fer front a unes des­pe­ses inas­su­mi­bles de gestió, i Enric Ber­tran (natació) va lamen­tar que després que s'hagin reduït un 75% les sub­ven­ci­ons en els últims anys, a Madrid no han estat capaços d'apro­var una llei de mece­natge per afa­vo­rir el patro­cini pri­vat.

Fins ahir, el mani­fest lle­git solem­ne­ment en la tro­bada d'ahir ja l'havien sig­nat 7.500 per­so­nes.

El que pretén fer l'esport català no és una revo­lució, sinó sal­var el model actual. Ho va con­cre­tar Esteva en el seu par­la­ment final. “Dema­nem a l'admi­nis­tració esta­tal que canviï les lleis que ofe­guen, fis­ca­lit­zen i buro­cra­tit­zen inne­cessària­ment l'esport. Que facin un règim sim­pli­fi­cat per a les enti­tats que ajudi a pro­mo­ci­o­nar aquest gran sis­tema, tan posi­tiu, del món de l'esport.”

El full de ruta, doncs, no pre­veu la deso­bediència. De moment, s'imposa el seny a la rauxa. La gran ovació final era un gest d'alerta al govern espa­nyol, no de tren­ca­ment. El sec­tor espor­tiu encara no crida “inde­pendència” en les seves tro­ba­des ofi­ci­als, però és evi­dent que el setge que pateix des del minis­teri de José Igna­cio Wert pot anar adhe­rint cada vegada més mili­tants a la causa sobi­ra­nista.

Aquest con­junt de greu­ges arri­ben just després de les reta­lla­des econòmiques. Els clubs i les fede­ra­ci­ons comen­cen a veure com els seus ajus­tats i aus­ters pres­su­pos­tos es podrien fer miques amb la medi­cina que els aplica Wert des de Madrid, un atac al tei­xit asso­ci­a­tiu català. I l'esport, com va recor­dar Esteva, hau­ria de ser pri­o­ri­tari per a les ins­ti­tu­ci­ons: “És un ele­ment bàsic d'inte­gració labo­ral, d'inte­gració de la immi­gració, d'edu­cació per als joves i d'estalvi sani­tari.” “Nosal­tres arri­bem –va afe­gir– a molts llocs on els ser­veis públics no poden arri­bar i els clubs, i les fede­ra­ci­ons, ho fan sense ànim de lucre, és injust que se'ls ata­qui d'aquesta manera.”

El pre­si­dent de la UFEC també va inci­dir en el fet que clubs, espor­tis­tes, fede­ra­ci­ons col·legis pro­fes­si­o­nals, ajun­ta­ments i fins i tot el govern català vagin de bra­cet per mirar de fer can­viar aques­tes lleis, tot i que els esforços fins ara han estat en va.

“Si anem junts serem més forts, ani­rem més lluny i serem més ràpids; com hem demos­trat avui, amb pas ferm, i amb rumb clar, serem impa­ra­bles, i acon­se­gui­rem allò que volem, un país més espor­tiu, més just i més lliure. Visca l'esport i visca Cata­lu­nya.” Així va aca­bar Esteva el dis­curs abans de dema­nar als assis­tents que alces­sin el mani­fest davant els mit­jans de comu­ni­cació per fer evi­dent la pro­testa.

Rebuda d'Artur Mas

A la tarda, tots els mem­bres del con­sell exe­cu­tiu de la UFEC van lliu­rar el mani­fest al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, que va donar suport a la pro­testa.

ELS PRESIDENTS

Josep Maria Bartomeu i Joan Collet, a primera fila en el gran acte simbòlic
Els municipis catalans aprovaran mocions a favor del manifest
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.