Esport i política

Primer revés judicial a la llicència única

Política esportiva. Un jutjat de Barcelona atura cautelarment l'aplicació d'aquesta mesura per part de la Federació Espanyola de Ball Esportiu

De moment només es tracta d'una mesura cau­te­lar, però el govern del PP s'acaba d'endur una pri­mera pata­cada pel que fa a la uni­for­mit­za­dora i res­tric­tiva llicència única: el jut­jat de pri­mera instància número 34 de Bar­ce­lona ha suspès cau­te­lar­ment la implan­tació d'aquesta llicència única per part de la Fede­ració Espa­nyola de Ball Espor­tiu. La fede­ració cata­lana havia recor­re­gut con­tra l'acord de la FEBD, que pre­te­nia impo­sar un repar­ti­ment dels recur­sos obtin­guts amb les llicències molt favo­ra­ble als seus interes­sos, a més d'atri­buir-se la com­petència de fixar-ne els preus.

De moment, només s'ha dic­tat una mesura cau­te­lar, però, tot i ser la de ball espor­tiu una fede­ració amb poc impacte mediàtic, el seu cas és relle­vant, perquè, com que es tracta del pri­mer con­flicte que acaba al jut­jat, la seva reso­lució crearà pre­ce­dent –o fins i tot juris­prudència, segons la instància judi­cial a la qual arribi– i mar­carà clara­ment el camí a seguir en hipotètics liti­gis que es puguin pre­sen­tar en el futur.

Tot i que tenen la potes­tat d'aco­llir-s'hi en qual­se­vol moment, la majo­ria de les grans fede­ra­ci­ons han apar­cat la idea d'implan­tar una llicència única perquè, en el fons, implica com­pli­car-se la vida i haver de gover­nar amb l'opo­sició de les fede­ra­ci­ons ter­ri­to­ri­als en les assem­blees.

Recen­tra­lit­zar, esca­nyar

La llicència única és una de les mesu­res que pre­veu la llei espa­nyola 15/2014 de raci­o­na­lit­zació del sec­tor públic. Rere el pre­text de l'estalvi, el text no pot dis­si­mu­lar que el que pretén és el mateix que fa el minis­tre d'Hisenda en els pres­su­pos­tos gene­rals quan cen­tri­fuga el dèficit públic cap als governs autonòmics. En el cas de la llicència única, esca­nyar econòmica­ment les fede­ra­ci­ons ter­ri­to­ri­als i dotar d'un finançament extra les fede­ra­ci­ons espa­nyo­les per així poder reduir el que reben del Con­sell Supe­rior d'Esports.

En el cas de la llicència única, seria expe­dida –i cobrada, per des­comp­tat, que aquí hi ha la mare dels ous– per la fede­ració espa­nyola cor­res­po­nent, que també hi posa­ria el preu. Però aquí no s'acaba tot: com que les fede­ra­ci­ons espa­nyo­les no tenen infra­es­truc­tura per aten­dre una tra­mi­tació d'aquest volum, ho con­ti­nu­a­rien fent les fede­ra­ci­ons dites autonòmiques i la fede­ració espa­nyola ja deci­di­ria a quin preu les com­pen­sa­ria. Resu­mint: recen­tra­lit­zació del més baix estil.

En alguns casos, aquesta política ja s'apli­cava abans, d'acord, això sí, amb la cata­lana cor­res­po­nent, perquè ja els con­ve­nia a totes dues. Però en la majo­ria –i en les més grans, sobre­tot– hau­ria tin­gut un impacte devas­ta­dor.

Poste­ri­or­ment a l'apro­vació de la llei, una dis­po­sició tran­sitòria va dei­xar a cri­teri de cada fede­ració posar en marxa el sis­tema o no fer-ho. En aquest últim cas, cal apro­var-ho en assem­blea i no n'hi ha prou amb més del 50% dels vots: cal que aquests vots repre­sen­tin més del 50% de les fede­ra­ci­ons ter­ri­to­ri­als i que aques­tes ter­ri­to­ri­als també repre­sen­tin més del 50% del total de llicències de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.