Esport i política

Política i esport

L'esport, en el punt de mira

Entre els objectius que Estat Islàmic pretenia atacar a París hi havia l'Stade de France, que acollia un partit entre França i Alemanya

Els esdeveniments esportius, pel públic i per l'altaveu mediàtic que tenen, han estat massa sovint escenari d'atemptats terroristes a la recerca d'una propaganda difícil d'assolir amb altres accions

El prop­pas­sat 13 de novem­bre, París va ser esce­nari d'una dramàtica sèrie d'atemp­tats que van con­ver­tir la capi­tal fran­cesa en un nou esce­nari de la guerra que Estat Islàmic lliu­rava fins ara en ter­ri­tori sirià, libi o ira­quià. El balanç de la tragèdia encara hau­ria pogut ser força més dramàtic si l'esca­mot isla­mista que pre­te­nia actuar a l'Stade de France men­tre es jugava, sota l'atenta mirada del pre­si­dent Hollande, un par­tit inter­na­ci­o­nal que enfron­tava les selec­ci­ons de França i d'Ale­ma­nya, s'hagués sor­tit amb la seva. Els con­trols a l'entrada de l'estadi van evi­tar que els tres ter­ro­ris­tes pene­tres­sin a l'inte­rior del recinte i van haver d'optar per fer escla­tar els explo­sius que por­ta­ven lli­gats al cos a l'entrada de l'estadi, cosa que va evi­tar una més que pro­ba­ble mas­sa­cre d'espec­ta­dors que pre­sen­ci­a­ven el matx. L'acció d'aquest esca­mot posa, doncs, en relleu que el seu veri­ta­ble objec­tiu era ata­car un par­tit de fut­bol en què es con­gre­ga­ven dese­nes de milers de per­so­nes, entre les quals, recor­dem-ho, el pre­si­dent francès, i que, per tant, els per­me­tia obte­nir un ele­vat balanç de vícti­mes i un impacte pro­pa­gandístic d'incal­cu­la­ble abast.

Malau­ra­da­ment, no és la pri­mera vegada que l'esport se situa en el punt de mira de l'acti­vi­tat armada de grups de natu­ra­lesa diversa. L'impacte mediàtic i l'ele­vat volum de públic que con­gre­guen deter­mi­na­des cites espor­ti­ves fan que, al llarg de la història, múlti­ples esde­ve­ni­ments espor­tius hagin estat vícti­mes d'atemp­tats ter­ro­ris­tes o d'acci­ons de guerra que pre­te­nien, jus­ta­ment, ampli­fi­car l'abast de les seves actu­a­ci­ons gràcies a l'efecte expan­siu que rea­lit­zar-les en un esce­nari espor­tiu pro­por­ci­ona. Vegem-ne alguns exem­ples que afec­ten, per desgràcia, tots els racons del pla­neta.

1) Estadi d'El Biar i Estadi Muni­ci­pal de Bel­court, Alger (Algèria), 1957

En plena bata­lla d'Alger, un dels epi­so­dis cab­dals de la guerra per la inde­pendència alge­ri­ana que va enfron­tar els para­cai­gu­dis­tes de l'exèrcit francès –coman­dats pel gene­ral Massu– amb la insurgència del Front d'Alli­be­ra­ment Naci­o­nal (FLN) algerià, els inde­pen­den­tis­tes van deci­dir col­pe­jar la població colona ata­cant una de les con­cen­tra­ci­ons de gent més grans que es produïen a l'Algèria colo­nial i que no era cap altra que la que s'aple­gava els diu­men­ges en els par­tits de la lliga local. Així doncs, el 10 de febrer de 1957, de manera gai­rebé simultània, van escla­tar diver­ses bom­bes als esta­dis d'El Biar i al muni­ci­pal de Bel­court, que havien estat introduïdes a les gra­des per joves estu­di­ants musul­ma­nes. El balanç va ser tràgic, 10 morts i 45 ferits. Les explo­si­ons no només van pro­vo­car el pànic, sinó que van des­en­ca­de­nar la irada res­posta dels colons fran­ce­sos espec­ta­dors del par­tit, que van assas­si­nar dos musul­mans pre­sents a l'estadi, un dels quals venia gelats entre el públic.

2) Vila olímpica, Munic (Ale­ma­nya), 1972

Els Jocs Olímpics de Munic de 1972 pas­sa­ran a la història per Mark Spitz, però, sobre­tot, pels fets que el 5 i 6 de setem­bre van suc­ceir a la vila olímpica de la ciu­tat quan un esca­mot palestí de l'orga­nit­zació Setem­bre Negre va pren­dre com a hos­tat­ges onze inte­grants de l'equip de lluita d'Israel per dema­nar, a canvi, l'alli­be­ra­ment de 234 mili­tants pales­tins pre­sos a Israel i dels mem­bres del grup armat ale­many Fracció de l'Exèrcit Roig (RAF), Andreas Baa­der i Ulrike Mein­hof, empre­so­nats a l'Ale­ma­nya fede­ral.

Després que segres­ta­dors i retin­guts fos­sin tras­lla­dats a una base aèria, les auto­ri­tats ale­ma­nyes van inten­tar l'alli­be­ra­ment dels ostat­ges, que va resul­tar fallit i va dei­xar un trist balanç: els onze atle­tes isra­e­li­ans, els cinc mili­tants pales­tins i un poli­cia ale­many, morts en l'ope­ració. Sor­pre­nent­ment, després de 24 hores de sus­pensió, els Jocs van con­ti­nuar gai­rebé amb tota nor­ma­li­tat.

3) Parc Olímpic del Cen­te­nari, Atlanta (Estats Units), 1996

Una altra cita olímpica que es va veure tacada de sang va ser la d'Atlanta 1996, si bé en una mag­ni­tud cer­ta­ment infe­rior a la de Munic. En plena cele­bració dels Jocs, el 27 de juliol de 1996, el Parc Olímpic del Cen­te­nari, l'espai dis­se­nyat per ser el cen­tre neuràlgic de l'acti­vi­tat lúdica de la ciu­tat durant la cita olímpica, va ser objecte d'un atemp­tat men­tre s'hi cele­brava un con­cert. Eric Robert Rudolph, un mili­tant anti­a­vor­tista nord-ame­ricà pro­per a les milícies d'extrema dreta i als movi­ments catòlics extre­mis­tes hos­tils al govern fede­ral, va dipo­si­tar tres bom­bes al parc que van pro­vo­car un mort i més de cent ferits. El funest balanç es va ampliar quan un peri­o­dista turc va morir d'un atac de cor men­tre es diri­gia a l'escena de l'atemp­tat. Amb la seva acció, Rudolph pre­te­nia atu­rar la cele­bració dels Jocs Olímpics i, fona­men­tal­ment, ata­car així un govern que con­si­de­rava pro­a­vor­tista.

4) Marató de Sri Lanka, Colombo (Sri Lanka), 2008

El 6 d'abril del 2008 Sri Lanka es pre­pa­rava per donar inici a la com­me­mo­ració del seu nou any amb la cele­bració d'una marató pels car­rers de Colombo, la seva capi­tal comer­cial. En el mateix moment de l'inici de la cursa, un suïcida, mem­bre dels Tigres d'Alli­be­ra­ment Tàmils, va acti­var una bomba que va dei­xar un balanç de quinze morts i gai­rebé un cen­te­nar de ferits. L'impacte a Sri Lanka va ser majúscul, ja que entre els morts hi havia el minis­tre Jeya­rai Fer­nan­do­pu­lle, que donava el tret de sor­tida a la prova, així com també un ofi­cial de l'exèrcit, un antic atleta olímpic i l'entre­na­dor de l'equip d'atle­tisme.

5) Estadi Gad­dafi, Lahore (Pakis­tan), 2009

Sri Lanka va ser pro­ta­go­nista d'un nou atemp­tat, aquest cop, però, con­tra la seva selecció de cri­quet, que s'havia des­plaçat fins a Lahore per enfron­tar-se amb la selecció pakis­ta­nesa. El 3 de març del 2009, men­tre l'equip de Sri Lanka es des­plaçava cap a l'estadi on s'havia de dis­pu­tar el par­tit, l'auto­car que tras­lla­dava la selecció va ser ata­cat per un esca­mot de Lashkar-e-Jhangvi, l'Exèrcit de Jhangvi, un grup armat sun­nita pakis­tanès pro­per a Al-Qaida.

El balanç de l'atemp­tat va ser de vuit morts (sis poli­cies que par­ti­ci­pa­ven en l'escorta de l'auto­car de la selecció de Sri Lanka i dos civils que eren pre­sents a l'indret de l'atac) i una desena de ferits, entre els quals sis juga­dors de la selecció de cri­quet de Sri Lanka. Al marge de la sus­pensió del par­tit, l'atemp­tat va pro­vo­car que el mun­dial de cri­quet del 2011, que havia de ser orga­nit­zat con­jun­ta­ment pel Pakis­tan, Sri Lanka i Ban­gla­desh, se celebrés de manera con­junta però subs­ti­tuint l'Índia pel Pakis­tan com a ter­cer país amfi­trió.

6) Estadi de Shah Hasan Khel (Pakis­tan), 2010

L'atemp­tat més mortífer en un recinte espor­tiu va tenir lloc l'1 de gener del 2010 a l'estadi de la loca­li­tat de Shah Hasan Khel, situ­ada al nord del Pakis­tan, prop de la fron­tera amb l'Afga­nis­tan, quan s'hi dis­pu­tava un par­tit de volei­bol entre equips mas­cu­lins locals. Un suïcida va ata­car els pocs cen­te­nars de per­so­nes que pre­sen­ci­a­ven el par­tit amb un cotxe car­re­gat d'explo­sius que va pro­vo­car 105 morts i més d'un cen­te­nar de ferits. Tot i no exis­tir rei­vin­di­cació explícita de l'atemp­tat, tot fa pen­sar que va ser obra dels tali­bans en un acte de represàlia con­tra la població per haver for­mat una milícia pro­go­ver­na­men­tal opo­sada a l'extre­misme isla­mista.

7) Fron­tera entre el Congo i Angola (Angola), 2010

El 8 de gener del 2010, després d'una estada de pre­pa­ració al Congo, la selecció del Togo es diri­gia a Angola en auto­car per par­ti­ci­par en la copa d'Àfrica de Naci­ons que s'havia d'ini­ciar al cap de dos dies. Al seu pas per la Cabinda, la comi­tiva togo­lesa va ser ata­cada per un esca­mot de les For­ces d'Alli­be­ra­ment de l'Estat de Cabinda que pre­te­nien ata­car els mem­bres de l'exèrcit angolès que escor­ta­ven la selecció. L'atac va pro­vo­car dos morts, entre els quals el con­duc­tor de l'auto­car, i va dei­xar nou ferits entre els inte­grants de la selecció del Togo, que, lògica­ment, es va reti­rar de la com­pe­tició.

8) Estadi Chin­naswamy, Ban­ga­lore (Índia), 2010

El 17 d'abril del 2010, poc abans de l'inici del par­tit de cri­quet que havia d'enfron­tar el club local, els Ban­ga­lore Royal Cha­llen­gers, amb els Mum­bai Indi­ans, dues bom­bes van escla­tar a l'inte­rior de l'Estadi Chin­naswamy, men­tre que una ter­cera era tro­bada i desac­ti­vada a l'exte­rior. Tot i no cau­sar vícti­mes mor­tals, les explo­si­ons van ferir quinze per­so­nes i van pro­vo­car el pànic entre els assis­tents al par­tit. Mal­grat el dramàtic succés, el par­tit es va jugar, això sí amb una hora de retard res­pecte a l'horari pre­vist. Mesos després de l'atac, el diri­gent del Par­tit Democràtic del Poble, l'isla­mista Abdul Naseer Madani, va assu­mir la res­pon­sa­bi­li­tat de l'atemp­tat.

9) Marató de Bos­ton (EUA), 2013

El 15 d'abril del 2013 una marató va ser de nou l'objecte d'un atemp­tat. A diferència de Sri Lanka, el 2008, a Bos­ton les explo­si­ons es van pro­duir a l'arri­bada de la cursa. De fet, ja feia gai­rebé tres hores que els gua­nya­dors de la prova havien cre­uat la línia de meta quan van explo­tar, a l'altura de la línia d'arri­bada, dues bom­bes que van pro­vo­car tres morts i cen­te­nars de ferits. Els res­pon­sa­bles de l'acció van ser dos ger­mans, Tamer­lan i Dzhok­har Tsar­naev, d'ori­gen txetxè però esta­blerts als Estats Units des de la infan­tesa.

10) Estadi de Mubi (Nigèria), 2014

L'1 de juny del 2014 va ser la loca­li­tat nige­ri­ana de Mubi la que va ser esce­nari d'un atemp­tat con­tra un esde­ve­ni­ment espor­tiu. Poc després de la cele­bració d'un par­tit de fut­bol entre equips locals a l'estadi de Mubi, un cotxe bomba va escla­tar enmig dels espec­ta­dors. L'atemp­tat va cos­tar la vida a 40 per­so­nes i va dei­xar dese­nes de ferits. Mal­grat la falta de rei­vin­di­ca­ci­ons for­mals, totes les fonts van asse­nya­lar com a res­pon­sa­ble de l'acció ter­ro­rista el grup Boko Haram, una orga­nit­zació fona­men­ta­lista islàmica nige­ri­ana.

El repàs a aquests atemp­tats que han tin­gut lloc en ter­ri­to­ris diver­sos i que res­po­nen a l'actu­ació d'orga­nit­za­ci­ons o indi­vi­dus sovint ideològica­ment antagònics ens dóna una bona mos­tra de com l'esport ha estat, massa sovint, en el punt de mira de l'acció vio­lenta a causa de l'efecte mul­ti­pli­ca­dor que atemp­tar con­tra grans esde­ve­ni­ments espor­tius pro­voca. Uns atemp­tats que no han de modi­fi­car l'objec­tiu final de la pràctica espor­tiva que no és cap altre que el d'unir la gent i no pas enfron­tar-la. Espe­rem que con­tinuï sent així.

1972
Munic
els Jocs Olímpics de Munic de 1972 passaran a la història per Mark Spitz, però, sobretot, pels fets que el 5 i 6 de setembre van succeir a la vila olímpica de la ciutat quan un escamot palestí de l'organització Setembre Negre va prendre com a hostatges onze integrants de l'equip de lluita d'Israel.
Precedents.
Al llarg de la història, múltiples esdeveniments esportius han estat víctimes d'atemptats terroristes o d'accions de guerra que pretenien, justament, amplificar l'abast de les seves actuacions gràcies a l'efecte expansiu que realitzar-les en un escenari esportiu proporciona. Vegem-ne alguns exemples que afecten, per desgràcia, tots els racons del planeta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)