Hoquei sobre herba

Xantal Giné

Jugadora de la selecció espanyola d'hoquei sobre herba

“No anirem a Rio a passejar-nos”

Com el gros de la selecció espanyola d'hoquei sobre herba, Xantal Giné debuta en una cita olímpica en què el combinat d'Adrian Locke parteix com la selecció amb menys rànquing

Tot i aquesta etiqueta, la jugadora del Polo considera que l'equip té capacitat per donar molta guerra

A les concentracions és inevitable parlar de noms i comentar coses. Em deien que jo hi seria, però mai ho vaig veure clar
Els Jocs es poden viure de dues maneres. Podem sortir d'allà amb fotos i autògrafs o amb una medalla
Des de l'arribada d'Adrian Locke a la banqueta, la selecció ha canviat pel que fa al físic i la mentalitat guanyadora

Quan conei­xes Xan­tal Giné (Bar­ce­lona, 23 de setem­bre del 1992) s'entén per què ha arri­bat a com­plir el somni de par­ti­ci­par en uns Jocs Olímpics. Té els peus a terra, comprèn tot allò que roda al seu vol­tant, valora molt on ha arri­bat i és cons­ci­ent de la fórmula que li ha permès ser-hi: “Tre­ball i esforç.” La sobri­e­tat que mos­tra a la zona defen­siva del camp la tras­llada fóra, on s'expressa amb clare­dat i sense tabús. Se li entre­veu la il·lusió als ulls, sobre­tot quan parla de la cita olímpica d'aquest mes d'agost. Li bri­llen els ulls i se li esca­pen més ria­lles del compte. Xan­tal Giné par­ti­ci­parà en els seus pri­mers Jocs, una cita en què asse­gura que no pensa ser una afi­ci­o­nada més. Tot i que la selecció espa­nyola –en què també figu­ren les cata­la­nes Glòria Comerma, Gigi Oliva, Berta Bonas­tre, Car­lota Petc­hamé, Cris­tina Gui­nea i Carola Sal­va­te­lla– té el rànquing més baix de totes les par­ti­ci­pants, l'actual juga­dora del Polo creu que el com­bi­nat espa­nyol té molt a dir en la cita olímpica.

Ja pot dir que com­plirà el somni de qual­se­vol espor­tista.
I tant. La millor fita de la meva car­rera espor­tiva, sense cap mena de dubte.
Ja se n'havia anat fent la idea?
No ho veia a venir. Però en les con­cen­tra­ci­ons es parla molt, tens mol­tes hores per comen­tar-ho tot. És ine­vi­ta­ble par­lar de la llista. I sem­pre es parla de noms, i mol­tes com­pa­nyes em deien: “Xanti, tu hi seràs segur.” L'Adrian a mi sem­pre m'ha donat molta con­fiança, però no sem­pre és sinònim que entris en la llista. També ha donat molt suport a juga­do­res que se n'han que­dat fora. És un entre­na­dor molt pro­per, que et dóna calma gai­rebé sem­pre.
Com va ser el moment?
Quan va aca­bar l'últim amistós de la dar­rera estada de pre­pa­ració a Ala­cant, la ban­queta estava coberta per una lona. Havien posat un Power­Point amb la llista defi­ni­tiva i ens van dir que allà hi havia les setze juga­do­res que ani­rien als Jocs. Vaig anar-hi i no tro­bava el meu nom. Jo pen­sava que esta­ria orde­nat per números i no ho estava. Vaig començar a mirar per baix i no el tro­bava, em vaig posar ner­vi­osa i em van començar a venir les pors. Vaig bus­car les juga­do­res des­car­ta­des i tam­poc m'hi vaig veure. Lla­vors, vaig tor­nar a mirar i, efec­ti­va­ment, hi era. Vaig sen­tir molta emoció. Em vaig començar a veure des­fi­lant per l'estadi olímpic. Vaig reac­ci­o­nar amb molta ale­gria. No pots fer-ho d'una altra manera, encara que et sàpiga greu per les que se'n que­den fora. Després ja et toca el paper de con­so­lar les que no hi seran.
Com ha anat evo­lu­ci­o­nant aquest somni d'anar als Jocs?
Quan jugava al Línia 22, no tenia ni idea de què era la selecció ni de qui eren juga­do­res de la talla de Raquel Huer­tas, Sil­via Muñoz, etc. Lla­vors, vaig arri­bar al CD Ter­rassa i se'm van obrir una mica els ulls. T'entre­nes amb elles, les conei­xes i entens que l'hoquei sobre herba no és com et pen­sa­ves.
Hi ha algun moment clau?
zHi ha un moment en què can­via tot. Jo jugava amb la sub-16 cata­lana de davan­tera i en aca­bar un par­tit, el Salva Indu­rain –selec­ci­o­na­dor espa­nyol mas­culí i femení en diver­ses eta­pes– em va dir: “Nena, què vols de l'hoquei, tu?” I ales­ho­res, em vaig il·lumi­nar i vaig dir per pri­mer cop que volia anar als Jocs Olímpics. Sem­pre me'n recor­daré. Va ser el pas defi­ni­tiu de jugar per pas­sar-s'ho bé a jugar per estar a dalt, com­pe­tir i inten­tar entrar en totes les selec­ci­ons pos­si­bles.
De qui es va recor­dar?
De la família. De la meva mare i del meu pare. Perquè sem­pre han estat allà, men­jant-se hores i hores, viat­ges i viat­ges. Del meu pare, que sem­pre m'ha incul­cat allò de “per acon­se­guir una cosa s'ha de llui­tar i tre­ba­llar molt”. A tota la meva família li fa molta il·lusió, però, sobre­tot, als meus pares.
Hi ha hagut algun moment en què no ho ha vist clar?
Em vaig que­dar fora del preolímpic de Lon­dres. Anàvem fent amis­to­sos i ho anava veient i quan m'ho van dir, em vaig endur un bon dis­gust. Després, no van anar als Jocs de Lon­dres, però si ens hi haguéssim clas­si­fi­cat, hau­ria hagut de remar molt per ser-hi. Allà em vaig ado­nar que havia de fer un pas més per com­plir el somni de dis­pu­tar uns Jocs.
Segueix els Jocs Olímpics o no gaire?
Em va a èpoques. Hi ha eta­pes en què no em miro ni l'hoquei. Hi ha gent que s'ho mira tot, però tam­poc sóc així. El que passa és que tinc un germà que és dels que s'ho mira tot i m'hi enganxo. Des del ciclisme fins a la natació pas­sant per mil altres esports.
Les juga­do­res de la selecció que ja han estat en una cita olímpica, què els han expli­cat?
L'Adrian els va dema­nar que fes­sin una pre­sen­tació durant una de les con­cen­tra­ci­ons. Ens van expli­car que el moment de sor­tir a l'estadi és una pas­sada, el moment en què com­par­tei­xes la sor­tida del túnel amb espor­tis­tes com Mic­hael Phelps, Usain Bolt i molts d'altres... Esmor­zar amb els espor­tis­tes famo­sos, tenir-los al cos­tat, con­viure amb ells. Però, també ens van dir que els Jocs es poden viure de dues mane­res. Que hi pots anar a com­pe­tir i dei­xar en segon pla amb qui con­vius per molt ídols que siguin. O que et pots dis­treure i no ofe­rir el nivell espor­tiu que s'espera de tu. Si volem sor­tir amb 52.000 fotos i fir­mes per pen­jar a Ins­ta­gram, ja sabem què hem de fer. I si volem sor­tir amb una meda­lla, amb un diploma o amb la sen­sació que hem ren­dit al nos­tre millor nivell, també sabem què hem de fer. No ani­rem a Rio de Janeiro a pas­se­jar-nos.
La teo­ria sem­bla clara.
Ens ho va expli­car per­fec­ta­ment la Gigi Oliva. Ella va arri­bar a Ter­rassa després dels Jocs de Pequín 2008. Havia cone­gut mil espor­tis­tes, tenia mil autògrafs, havia anat aquí i allà, havia vist molts esports… i el seu germà Roc, que jugava a l'equip mas­culí, va tor­nar amb una meda­lla de plata pen­jada del coll. I es va ado­nar que ella també volia dur una meda­lla de plata a casa.
Es van clas­si­fi­car gràcies a una renúncia. Com es pre­nen els Jocs? Com un premi, com una opor­tu­ni­tat de demos­trar que es merei­xien ser-hi sense neces­si­tar renúncies?
Cre­iem que ens ho merei­xem i que hi serem per mèrits pro­pis. Vam tenir mala sort perquè ens vam que­dar a un sos­pir d'entrar entre els qua­tre pri­mers. Ens ho hauríem d'haver meres­cut abans, però la renúncia de Sud-àfrica ens va donar l'opor­tu­ni­tat de ser-hi. Ara, hem de demos­trar que se'ns ha de tenir en compte. Ja ho vam demos­trar en la World Lea­gue que vam dis­pu­tar a València, i ara ho volem cor­ro­bo­rar. No som un equip fàcil de batre. I també volem aga­far nom, res­pecte i repu­tació. Que la gent ens tin­gui en compte a l'hora de pen­sar-se amis­to­sos i tor­ne­jos.
Es mar­quen un objec­tiu?
L'objec­tiu, a pri­ori, no és gua­nyar una meda­lla, per rànquing. Però, no posar-nos com a objec­tiu la meda­lla vol dir que hi ani­rem a pas­se­jar. Nosal­tres com­pe­ti­rem i que ens gua­nyin si ens han de gua­nyar. Volem donar la sor­presa. En cap moment ani­rem a Rio a pas­se­jar-nos.
Que siguin la selecció amb menys rànquing de totes les que par­ti­ci­pen en aquesta cita olímpica de Rio de Janeiro, els juga a favor?
Quan vas a jugar con­tra Holanda has d'anar amb compte que no te'n facin cinc. Hi vas amb por. I quan la gent va a jugar con­tra Espa­nya va amb la men­ta­li­tat de fer-nos-en cinc. Pot­ser podem apro­fi­tar aquesta rela­xació. Però no és la nos­tra única arma.
Veient-les jugar i sen­tint-les, fa la sen­sació que poden plan­tar cara a qual­se­vol.
Abans, a Espa­nya li fal­tava físic. I amb temps s'ha anat tre­ba­llant, a poc a poc. I aquest grup és molt tre­ba­lla­dor. Estem molt uni­des, tenim molt bona sin­to­nia. Aspi­rem a coses, volem gua­nyar, i això ens ho hem gua­nyat a pols, a còpia de tre­ba­llar. També té molt a veure el que ens trans­met l'Adrian. Ens el cre­iem molt quan ens inculca aquesta cul­tura de l'esforç i de la victòria.
L'Adrian Locke ha can­viat aquesta selecció. Què ha fet?
Ell va aga­far la selecció després de la decepció del 2012. Ha fet un canvi de men­ta­li­tat, de juga­do­res. S'han fet mol­tes coses per tenir feed­back de grup i d'entre­na­dor. Ara, cada dia hi ha físic. Abans no. S'ha acon­se­guit tre­ba­llar el físic durant tota la tem­po­rada i no només set­ma­nes abans de les grans cites. Tot pel nos­tre compte i després les hores de con­cen­tració com­ple­men­ten la feina feta.
Els ha tocat el grup més fort.
Ens ha tocat Holanda, la selecció més forta, sense cap mena de dubte; la Xina, que és un equip ben tre­ba­llat i amb una juga­dora boníssima que té un penal bes­tial; Nova Zelanda, una selecció també molt com­pli­cada; Ale­ma­nya, a la qual ens hem enfron­tat fa molt poc i que dóna molta guerra, i Corea, que segu­ra­ment és la selecció més asse­qui­ble del grup. Tela.
Arri­ben en un bon moment, els Jocs?
Acu­mu­lem un mes de molta càrrega de tre­ball i ens pesen les cames, però hi arri­ba­rem en bona forma. I crec que a aquesta selecció li arri­barà el punt de madu­resa física i men­tal d'aquí a un any, quan ja tin­guem totes experiència en una gran cita com els Jocs Olímpics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.