Atletisme

Triple immortal

Usain Bolt repeteix en els 4x100 m amb el quartet de Jamaica el triplet de Pequín i Londres, i es confirma com el més gran velocista de tots els temps

L'atleta confirma que els de Rio han estat els seus últims Jocs Olímpics

Usain Gold. Amb aquest sobre­nom es podria aco­mi­a­dar el mite de la com­pe­tició d'atle­tisme dels Jocs de Rio, que seran els últims per al velo­cista més gran del segle XXI. L'extra­or­di­nari atleta jamaicà es va aco­mi­a­dar del Bra­sil amb el ter­cer or, el del 4x100, el novè de la seva car­rera. Això són tres de tres: tri­plet olímpic en 100, 200 i relleus 4x100 en dotze anys a Pequín, Lon­dres i Rio. Va igua­lar també els nou ors que va acon­se­guir un altre velo­cista ja lle­gen­dari, el nord-ame­ricà Carl Lewis. Les matei­xes també que Paavo Nurmi, un altre nom sagrat d'aquest esport. En cre­uar la meta, el pro­digi jamaicà va besar la pista blava de l'estadi i va imi­tar el Crist Redemp­tor de Cor­co­vado amb els braços en creu men­tre els fotògrafs el per­se­guien per tota la pista.

Tot i que no va arri­bar a Rio en el seu millor moment, el quar­tet jamaicà no va dece­bre i, sense errors en els can­vis de tes­ti­moni, van fer la marca més ràpida de l'any i una de les millors de la història: 37.27. Asafa Powell, Johan Blake i Nickel Ash­me­ade van ser els seus com­panys de mali­feta en aquest dar­rer ball del velo­cista. “M'estic fent vell”, havia comen­tat després de la victòria en els 200 m. A Tòquio, amb 34 anys, con­si­dera que ja no estarà en con­di­ci­ons de man­te­nir la seva gam­bada impe­rial.

La victòria no va ser un pas­seig mili­tar. Pel car­rer qua­tre, l'equip cari­beny va patir fins al dar­rer relleu, el de Bolt, que va arren­car els dar­rers 100 metres amb el Japó i els Estats Units molt a sobre. A par­tir d'aquí, fes­ti­val. Supe­ri­o­ri­tat. Glòria. I l'habi­tual cele­bració, amb balls inclo­sos en la volta d'honor, l'última en el seu gran esce­nari, els Jocs.

La plata va ser per al Japó, que rere els jamai­cans va fer rècord d'Àsia. Els Estats Units van entrar en el ter­cer lloc, però van ser des­qua­li­fi­cats. El bronze se'l va endur al Canadà Andre de Grasse, que també acu­mula un tri­plet en velo­ci­tat en aquests Jocs i se suma a la llista d'aspi­rants a suc­ceir el gran Bolt. Amb tot, els nord-ame­ri­cans van posar un recurs con­tra la sus­pensió.

Pen­dent de Car­ter

El ter­cer tri­plet podria aca­bar sent el segon si es con­firma el posi­tiu del pri­mer relle­vista de Jamaica a Pequín 2008, Nesta Car­ter. Jamaica va gua­nyar en aque­lla ocasió l'or amb rècord del món inclòs (37.10).

Sor­pre­nent doblet kenyà

La millor fon­dista en l'actu­a­li­tat i gran favo­rita en els 5.000 m, l'etíop Almaz Ayana –cam­pi­ona en els 10.000 m–, va ser superada de manera sor­pre­nent en la final per les kenya­nes Vivian Jepke­moi Che­ruiyot i Hellen Obiri, or i plata, res­pec­ti­va­ment. Che­ruiyot va fer, a més, rècord olímpic (14:26.17) en una cursa, domi­nada amb suficiència els pri­mers 4.300 metres per Ayana. Va ser aquí quan Che­ruiyot va superar amb faci­li­tat i un ritme molt supe­rior a l'atleta etíop, així com Obiri –va fer la millor marca per­so­nal–, per fer final­ment una dar­rera volta tri­om­fa­dora al cos­tat de la seva com­pa­tri­ota.

En el salt de perxa, la grega Eka­te­rini Ste­fa­nidi va asso­lir l'or amb 4.85, la mateixa altura que ha superat Sandi Mor­ris, però amb un pit­jor con­curs. En homes, en la final de llançament de mar­tell, l'atleta aban­de­rat del seu país, el Tad­jikis­tan, Dils­hod Naza­rov, que va ser el ban­de­rer del seu país en la cerimònia d'inau­gu­ració, va superar tots els seus rivals amb 78.68.

REACCIÓ

Espero que ara pugui estar en el grup dels més grans, al costat d'Ali i de Pelé
Usain Bolt
ATLETISME
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.