Atletisme

Oròmia existeix

Atletisme. El maratonià etíop Feyisa Lilesa trenca la norma del COI de no denunciar conflictes polítics però la seva reivindicació li pot costar l'exili

Una de les imat­ges de la jor­nada de clau­sura dels Jocs va ser la del mara­tonià etíop Feyisa Lilesa (26 anys) cre­uant l'arri­bada en segon lloc amb els braços aixe­cats i encre­uats, un gest que d'entrada va sem­blar una cele­bració de joia però que tenia una alta càrrega política. El jove atleta va con­fir­mar poste­ri­or­ment que el gest no era innocu, sinó que tenia un alt poder simbòlic: soli­da­rit­zar-se amb la seva ètnia, els oromo, que són repri­mits i assas­si­nats per l'actual govern d'Etiòpia. Després de la cele­bració per la meda­lla de plata la frase de Lilesa que més va impac­tar els mit­jans en la roda de premsa va ser la següent: “Si torno a Etiòpia em mata­ran.”

Tot i que el govern del país africà ha mani­fes­tat a través d'un por­ta­veu que no hi haurà cap repri­menda per a l'atleta, aquest ja ha decla­rat que no pensa tor­nar al seu país i ha dema­nat asil polític al Bra­sil. “Pot­ser em que­daré al país, però si acon­se­gueixo un altre visat pot­ser me n'aniré als Estats Units”, va dir. El govern etíop asse­gura que no hi haurà represàlia: “És un atleta que ha acon­se­guit una meda­lla de plata per al seu país. Si bé no estan per­me­sos els mis­sat­ges polítics als Jocs Olímpics, tindrà una rebuda amb tots els honors al cos­tat de la resta de l'equip.” L'atleta, amb tot, no s'ho creu i tem que la seva dona i els seus dos fills ja esti­guin sota custòdia poli­cial.

El con­flicte

En els últims mesos a la regió d'Oròmia, situ­ada al cen­tre d'Etiòpia, hi ha hagut mani­fes­ta­ci­ons i alda­rulls. Segons el Congrés Fede­ra­lista Oromo –el par­tit que defensa els drets de l'ètnia–, la poli­cia els ha escla­fat i ha matat mig miler de per­so­nes els últims mesos, una xifra donada com a vàlida per Human Rights Watch. Els oromo, de majo­ria cris­ti­ana, repre­sen­ten més del 25 per cent de la població del país i la seva regió es veu amenaçada pel crei­xent des­con­trol de la capi­tal, Addis Abeba. El grup ètnic de Lilesa està for­mat per més de 38 mili­ons de per­so­nes. L'atleta va repe­tir el seu gest rei­vin­di­ca­tiu en la roda de premsa. “El govern està assas­si­nant el meu poble, també l'està pri­vant de les seves ter­res i dels seus recur­sos; si ens atre­vim a par­lar de drets humans podem aca­bar exe­cu­tats”, va mani­fes­tar l'atleta.

Les xar­xes soci­als s'han mobi­lit­zat per inten­tar donar suport a Lilesa. Un ciu­tadà dels Estats Units, fins i tot, ha començat una cam­pa­nya de crow­fun­ding per reco­llir diners perquè el fon­dista es pugui finançar el procés legal per dema­nar asil. Durant el pri­mer dia es van reco­llir més de 85.000 dòlars.

Tot i que les pro­tes­tes polítiques, reli­gi­o­ses o raci­als estan pro­hi­bi­des en els Jocs, l'acció de Lilesa no ha estat l'única d'aquest estil durant els Jocs. Darya Safai, una dona ira­ni­ana, va acon­se­guir exhi­bir una pan­carta en els par­tits de la selecció de volei­bol del seu país con­tra la pro­hi­bició de les dones d'assis­tir a par­tits d'aquest esport.

La rei­vin­di­cació política més des­ta­cada en la història dels Jocs és la que van pro­ta­go­nit­zar el 1968 a Mèxic els nord-ame­ri­cans Tom­mie Smith i John Car­los quan van pujar al podi dels 200 m amb un guant negre i el puny alçat, el símbol del Black Power. Van recor­dar al món que els negres, al seu país, con­ti­nu­a­ven sent ciu­ta­dans de segona classe.

CONTUNDENT

“El govern està assassinant el meu poble i ens roba les nostres terres i recursos”

POR AL RETORN

“Si torno a Etiòpia em mataran, o em quedo al Brasil o demanaré exili”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.