Més esport

Comunicació

Masclisme olímpic

L'esport femení rep menys atenció mediàtica i quan ho fa el titular destaca el clixé

El llenguatge infantilitza les esportistes i es vincula el triomf d'elles amb una figura masculina

Els termesreferits a dones esportistes són ‘edat', ‘casada' i ‘soltera'; ‘fort' i ‘gran', per als homes, segons l'estudi de Cambridge

El baró Pierre de Cou­ber­tin, el fun­da­dor dels Jocs Olímpics moderns, va dir que l'única funció, en l'esport, de les dones és “coro­nar el ven­ce­dor amb gar­lan­des”. L'esport femení –amb poca cober­tura mediàtica al llarg de la tem­po­rada– té el seu gran apa­ra­dor en els Jocs; un esde­ve­ni­ment, però, que va dis­cri­mi­nar les dones fins al 1988 .

S'ha tin­gut en compte la pers­pec­tiva de gènere a l'hora d'infor­mar sobre les meda­lles de les espor­tis­tes en els Jocs de Rio de Janeiro? Fent una ullada als titu­lars més cri­da­ners, les dones han ocu­pat por­ta­des en què s'ha des­ta­cat el seu físic, la seva mater­ni­tat i s'ha vin­cu­lat el tri­omf espor­tiu al mèrit d'una figura mas­cu­lina, sigui l'entre­na­dor o el marit. El paper de les xar­xes soci­als ha estat clau per fer visi­bles aquests casos en nega­tiu, exem­ples de peri­o­disme sexista, mal peri­o­disme en defi­ni­tiva, segons des­taca la peri­o­dista Marta Roqueta , edi­tora de la revista Zena , que s'espe­ci­a­litza en les anàlisis de les pers­pec­ti­ves de gènere en la cul­tura popu­lar, els mit­jans de comu­ni­cació i vide­o­jocs: “Sense estu­dis en pro­fun­di­tat no es pot dir si la cober­tura en gene­ral ha estat sexista o no. Sí que és cert que per les xar­xes soci­als s'han pro­pa­gat titu­lars, tant de premsa espor­tiva i gene­ra­lista, a nivell espa­nyol però també inter­na­ci­o­nal, que apun­ten a pràcti­ques comu­nes a molts països, d'una cober­tura sexista; sem­pre cir­cu­len els més estri­dents.” El direc­tor del diari espor­tiu italià QS Quo­ti­di­ano Spor­tivo, Giu­seppe Tassi, va dimi­tir després que el rota­tiu titulés “El trio de les gras­so­ne­tes frega el mira­cle olímpic”, refe­rint-se a les tres arque­res ita­li­a­nes, Guen­da­lina Sar­tori, Luci­lla Boari i Clau­dia Man­dia, que van situar-se en quarta posició. Per la direc­tora del màster de gènere i comu­ni­cació de la UAB, Isa­bel Mun­tané, el que s'ha lle­git i vist és “un com­pendi dels este­re­o­tips patri­ar­cals i mas­clis­tes”. El màster, que té una assig­na­tura dedi­cada a la infor­mació espor­tiva, “dóna eines per infor­mar amb igual­tat, tant si és un home com una dona”, explica Mun­tané, que qua­li­fica de “ver­go­nyosa” la cober­tura tot men­ci­o­nant Simone de Beau­voir: “Es cons­tru­eix la dona a par­tir de l'home.”

Falta de for­mació

La falta de for­mació en esport femení és una de les tendències que han apun­tat els estu­dis sor­gits del món anglo­saxó que ho han ana­lit­zat. “No se segueix habi­tu­al­ment i aquesta man­cança fa que es recorri a tòpics”, explica Marta Roqueta, que hi afe­geix: “Les dones reben menys atenció mediàtica, i quan en reben és a par­tir d'este­re­o­tips vin­cu­lats amb la dona –mare, cos, rela­ci­ons–; aquesta poca vari­e­tat en els patrons fa que la imatge sexista es reforci.” La infan­ti­lit­zació –el gènere és una qüestió de llen­guatge– de les espor­tis­tes s'ha vist amb titu­lars com el de Caro­lina Marín, or en bàdmin­ton, que és des­crita com una “nena amb rebe­que­ries” i no com “una per­sona amb talent i ràbia”. Marta Roqueta hi afe­geix que en el cas de Marín se subrat­lla la figura de l'entre­na­dor: “Hi ha casos en què l'entre­na­dor té una influència posi­tiva, i quan és un home no ho qüesti­o­nem; en canvi amb una dona té un rol de per­pe­tu­ació d'un este­re­o­tip i pot gene­rar aversió.” “Pots fer una peça de l'entre­na­dor, però no la infor­mació prin­ci­pal”, hi afe­geix. Un altre titu­lar des­ta­cava la victòria de Caro­lina Marín com la “nena que admi­rava Nadal”, fent referència als con­sells de l'entre­na­dor, i no remar­cant que era la pri­mera no asiàtica que acon­se­guia l'or olímpic en aquesta dis­ci­plina espor­tiva. Marta Roqueta con­si­dera cab­dals l'enfo­ca­ment i la jerar­quit­zació de la notícia; l'admi­ració pel ten­nista li pren pro­ta­go­nisme. Dei­xant de banda els exem­ples de dis­cri­mi­nació fla­grant, de “sexisme explícit“ com els dels rànquings del tipus Las bue­nor­ras de Río”, Marta Roqueta posa l'èmfasi en el micro­mas­clisme, en “una sèrie de repre­sen­ta­ci­ons simbòliques molt arre­la­des”. Passa en altres dis­ci­pli­nes, explica, com la ciència, en què als homes se'ls pre­senta amb un punt de geni­a­li­tat i a les dones, amb l'esforç i tre­ball. “Les diferències molts cops són com per­ce­bem l'acció d'uns i d'altres en funció d'un rol.” Per l'espe­ci­a­lista la clau no és tant la cober­tura olímpica sinó com per­dura la visi­bi­li­tat del tri­omf femení. “El pres­tigi i l'auto­ri­tat simbòlica reca­uen en la figura mas­cu­lina”, recorda.

Un estudi de Cambridge
ha analitzat la diferència de tracte entre homes i dones esportistes prenent de base més de 160 milions de paraules d'articles i missatges en les xarxes socials relacionats amb els Jocs durant els últims 30 anys.
45%
dels esportistes participants en els Jocs són dones.
Els homes tenen tres vegades més espai en els mitjans, segons l'estudi de Cambridge.
1900
Les dones es van estrenar en els Jocs
amb tennis i golf.
1968
En els Jocs de Mèxic les dones participaven en sis esports:
atletisme, esgrima, gimnàstica, piragüisme, natació i voleibol.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)