Més motor

L'esport nacional

Domini. Tot i les 242 victòries dels catalans en el mundial, Bou avisa que el pilot emergent amb més futur és el basc Jaime Busto

De les 244 victòries obtingudes per pilots amb passaport espanyol en el mundial de trial, 242 (prop del 38% del total) corresponen a onze pilots catalans. El trial continua sent un dels esports nacionals de Catalunya, que ha estat forjadora de pilots i també de motos, com ho continuen demostrant Gas Gas i TRS. Els pilots amb passaport britànic –l'altre bressol del trial– en sumen 203 (188 són d'anglesos) i a distància, els japonesos (37), francesos (34), belgues (33) i finlandesos (25).

No hi ha cap disciplina esportiva en què l'esport català tingui aquestes estadístiques, però fa uns anys que costa que aflorin nous talents. Bou opina que és cosa de la reglamentació non stop: “Aquesta regla ha aturat l'evolució del trial, ha abaixat el nivell i ens permet explotar més l'experiència en competició als que en tenim. Les tres proves que no he guanyat aquest any han estat per a pilots que tenen 36 i 34 anys. I els joves han quedat molt frenats. En el campionat d'Espanya, sí que treuen una mica més el cap Jaime Busto i Jorge Casales, i Miquel Gelabert sembla que puja bé. Però el non stop ha donat avantatge als veterans.”

Amb tot, Bou avisa que l'home del futur immediat no és català, sinó basc, Jaime Busto (Gorliz, 4-12-1997). “De moment no veig gaire ningú més. N'hi ha d'altres que ho fan bé però encara no hi apostaria. Busto està molt consolidat, molt amunt en les proves del mundial i entrenant-me amb ell li veig un nivell espectacular.” Fins i tot perquè li discuteixi victòries a curt termini?: “Crec que sí. Si se sap organitzar i fer bé les coses, ho té tot.”

Un desig abans de retirar-se

Bou afirma que no pot fer res més per Busto –company seu a Montesa– del que ja fa: “Entrenar-me amb ell és en tot el que el puc ajudar. Tinc moltes ganes que arribi i que estiri el nivell cap amunt. En els entrenaments ja portem el nivell al màxim possible, però les curses estan molt per sota del nivell a què ens entrenem. Abans de retirar-me m'agradaria competir en curses més exigents i això només ho puc tenir si hi ha un rival que em pugui plantar cara, que em pugui complicar més les curses.”

EN XIFRES

37,8%
de victòries
han obtingut els pilots catalans al llarg de les 637 proves de la història del campionat del món de trial.
89 TONI BOU
63 JORDI TARRÉS 50 ADAM RAGA 18 MARC COLOMER 9 ALBERT CABESTANY 5 MARC FREIXA 4 MANUEL SOLER 1 Jeroni Fajardo, Toni Gorgot, Gabino Renales i Lluís Gallach.
220
triomfs acumulen
els quatre catalans que han estat campions: Bou, Jordi Tarrés, Adam Raga i Marc Colomer.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)