Més motor

Motor

Fantasies d'ahir i d'avui

Motor. El mundial d'X-Trial arrenca diumenge amb el 40è Trial Indoor de Barcelona. La idea de fer un trial dins d'un palau cobert ha esdevingut una modalitat amb nom propi i accent català

Fer un trial dins d'un palau cobert per pro­mo­ci­o­nar la revista Solo Moto, que havia fun­dat tres anys abans. D'aquesta fan­ta­sia sor­gida de la ment inqui­eta de Jaume Alguer­su­ari va néixer el 1978 el Trial Indoor de Bar­ce­lona, que diu­menge cele­brarà la 40a edició al Palau Sant Jordi. L'esde­ve­ni­ment es va pre­sen­tar ahir al Museu Olímpic i de l'Esport, en un acte que va comp­tar amb la presència del pri­mer i l'últim ven­ce­dor, Jaume Subirà i Toni Bou, tots dos amb Mon­tesa, a més de Jordi Tarrés –fa 30 anys va revo­lu­ci­o­nar el pilo­tatge del trial– i qua­tre pilots més que com­pe­ti­ran diu­menge a la tarda, tots amb motos fetes a Cata­lu­nya (també hi serà la giro­nina Gas Gas): Adam Raga (TRS), Albert Cabes­tany (Sherco), Jeroni Fajardo (Ver­tigo) i Taka­hisa Fuji­nami, com­pany de Bou a l'equip Mon­tesa Honda.

Invent català

Per a tots ells el Trial Indoor de Bar­ce­lona no només serà una prova “espe­cial” pel fet de com­pe­tir a casa –el veterà Fuji­gas viu a l'Empordà des de fa anys–, també serà la pri­mera cita pun­tu­a­ble del cam­pi­o­nat del món d'X-Trial, la deno­mi­nació ofi­cial d'aquesta moda­li­tat de fora d'asfalt sota sos­tre. Vet aquí el gran tri­omf d'aque­lla fan­ta­sia de fa 40 anys, que des de l'antic Palau d'Esports del car­rer Lleida va donar a conèixer una vari­ant de l'espe­ci­a­li­tat que el 1993 va adqui­rir el rang de mun­dial de la FIM. Si el trial a l'aire lliure va néixer a Escòcia fa més de 100 anys (la pri­mera edició dels Sis Dies d'Escòcia data del 1909), una altra nació sense estat, Cata­lu­nya, va inven­tar el trial indoor, ara X-Trial. Subirà, el pio­ner –“la gent no sabia ben bé què anava a veure”–, va il·lus­trar ahir la gran evo­lució que ha expe­ri­men­tat la moda­li­tat en qua­tre dècades: “Nosal­tres ballàvem el vals, i això d'ara és més aviat hip hop.”

I si els Sis Dies són la cita més impor­tant del món a l'aire lliure, la prova reina sota sos­tre és Bar­ce­lona. Per tal de cele­brar l'efemèride com es mereix, el pro­mo­tor RPM-MKTG ha pen­sat una posada en escena d'alta volada i molta emo­ti­vi­tat. Per començar, al Sant Jordi hi seran ni més ni menys que una cin­quan­tena dels 82 pilots que han dis­pu­tat les 39 edi­ci­ons ante­ri­ors, inclo­ent-hi nou dels onze gua­nya­dors: Toni Gor­got, Andreu Codina, Ber­nie Sch­rei­ber, Doug Lampkin, Marc Colo­mer i els ja citats Subirà, Tarrés, Raga i Bou. Eddy Lejeune és l'únic que no hi serà, men­tre que el pare i les filles de Diego Bosis hi assis­ti­ran en repre­sen­tació del pilot italià, mort fa cinc anys.

El públic, més a prop

A més, es farà ús de les gra­des exten­si­bles per acos­tar més el públic a les vuit zones i recu­pe­rar l'escalf que es vivia al Palau d'Esports. Per si no fos prou, una zona d'aigua s'enfi­larà a la grada nord. A par­tir de les 15.30 h, quan obrin les por­tes del Sant Jordi, a la zona de tri­bu­nes hi haurà una expo­sició de motos clàssi­ques i moder­nes de trial, i els pilots que han tri­om­fat a Bar­ce­lona sig­na­ran autògrafs.

PROTAGONISTA

Fa quaranta anys, el que fèiem nosaltres era ballar el vals, i això d'ara és més aviat ‘hip hop'
Jaume Subirà
vencedor del trial indoor 1978
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.