Dakar

DANI OLIVERAS

NOVÈ CLASSIFICAT EN EL DAKAR EN MOTOS

“A vegades és important deixar que corrin els altres”

“ Vaig clavar la navegació en la quarta etapa, i això em va donar la seguretat que ho podia fer bé”

“Aquest perfil de Dakar permet que els pilots d’equips privats puguem estar en posicions de davant, i això motiva”

La tècnica que m’ha donat el trial m’ha ajudat moltíssim. El que m’ha costat més ha estat agafar velocitat

Dani Oli­ve­ras (Vila­bla­reix, 01-11-1987) va acon­se­guir el millor resul­tat en el Dakar (9è) en la seva cin­quena par­ti­ci­pació i en l’edició més dura des que aquesta cursa es dis­puta a Amèrica. El pilot gironí va aca­bar qua­tre eta­pes entre els deu millors, amb el quart lloc de l’última jor­nada com a resul­tat més des­ta­cat.

Li ha anat més bé que el Dakar fos el més dur dels últims anys?
Ha estat més dur, però el resul­tat és fruit de la feina feta tot l’any, que ha estat molta. He fet molts entre­na­ments amb l’equip i estic molt con­tent del suport i les eines que m’ha donat. Ho he inten­tat apro­fi­tar al màxim per poder millo­rar la nave­gació i el meu ritme.
Quan va veure que podia fer un Dakar tan bo?
La quarta etapa era molt difícil de nave­gació, i vaig ser sisè. Vam sor­tir en gra­e­lles de quinze pilots. L’inici era molt com­pli­cat perquè els pri­mers 120km eren de pista i molt peri­llo­sos, perquè hi havia molta pols. Ens vam endin­sar a les dunes i la nave­gació va gua­nyar pes. Els rivals van anar fallant, però jo me’n vaig sor­tir i vaig ser sisè. No m’ho creia. Quan vaig veure els pocs pilots que havien arri­bat a la meta vaig pre­gun­tar on eren els altres. En aque­lla etapa vaig con­fiar en la meva capa­ci­tat de nave­gació. En alguns llocs les tra­ces ana­ven cap a un cos­tat, però jo feia la meva i anava cap a l’altre. Ho vaig cla­var. Això em va donar la segu­re­tat que podia fer bones eta­pes.
El Dakar és més una cursa de no fer errors que de ser ràpid?
El ritme també és impor­tant. Aquest any hi havia ben bé vint-i-cinc pilots boníssims que venien del mun­dial d’enduro o de motocròs o de cur­ses ame­ri­ca­nes. El ritme l’has de tenir, perquè, si no, et pas­sen per sobre. Però també és molt impor­tant no per­dre’t en cap moment. Con­fiar en un mateix i no fer erra­des de nave­gació. Només en vaig fer una per culpa d’una nota que vaig escriure mala­ment en el road book.
Això també explica la importància que té la feina prèvia a l’inici de cada etapa.
Els road books són cada cop més com­pli­cats a l’hora de pin­tar. Ho fan difícil perquè come­tem errors. Per això és tan impor­tant per­dre el temps neces­sari per estu­diar-lo bé. Alguns dies m’hi estava entre cinc i sis hores. Per­dia més temps que per fer l’etapa.
Li ha agra­dat el per­fil dur d’aquest any?
Sí. Al Perú vaig dis­fru­tar molt, perquè hi va haver molta nave­gació i eta­pes tècni­ques i ràpides. A mi m’agrada que siguin de nave­gació difícil, perquè així es corre menys i hi ha menys risc de cai­gu­des. I es demos­tra més l’habi­li­tat del pilot en aquest camp. Altres anys, amb molta pista, no m’agra­dava tant, perquè gua­nyava qui tenia la moto més ràpida.
Anar ràpid no seria el que més li agrada, doncs.
Pel que fa a ritme, alguns dies he aflui­xat perquè he vist que l’etapa era peri­llosa i he cre­gut que era millor no córrer gaire. Si jo tinc ensurts, els de dar­rere meu també en tin­dran i poden tenir una cai­guda o fallar. A vega­des és impor­tant anar tran­quil i dei­xar que cor­rin els altres.
De fet, pilots molt ràpids aca­ben per­dent temps per les erra­des.
Joan Bar­reda, per exem­ple, és un dels més ràpids, però va tenir cai­gu­des i es va per­dre diver­ses vega­des. Algun dia em va pas­sar dos cops, el per­dia de vista i me’l tor­nava a tro­bar perquè s’havia per­dut. Si has de per­dre trenta segons per mirar el road book, els perds.
Venir del trial el bene­fi­cia en alguna cosa?
La tècnica que m’ha donat el trial m’ha aju­dat moltíssim. El que m’ha cos­tat més ha estat aga­far velo­ci­tat, i és el que més he entre­nat aquests anys.
I això on el per­ju­dica més?
Fora pista. En pista em veig fort i he fet bones eta­pes en aques­tes con­di­ci­ons, però córrer fora pista, amb bonys i pedres, em costa més. En el ritme encara puc millo­rar.
Al final en el Dakar es tracta de ser una mica bo en tot: en nave­gació, en ritme i en tècnica.
I en mecànica. Un dia se’m va aflui­xar la tapa de l’embra­gatge en una duna al Perú. Per sort me’n vaig ado­nar i ho vaig poder solu­ci­o­nar ràpida­ment. Però, si no, allà se m’hau­ria aca­bat el Dakar perquè hau­ria tren­cat el motor. Tinc sort que he estu­diat mecànica. Les motos sem­pre me les he mun­tat jo.
També ha estat un Dakar molt com­pe­ti­tiu, amb can­vis de líder i aban­do­na­ments de favo­rits.
Marc Coma ha enfo­cat bé el Dakar. És posi­tiu, perquè aquesta és l’essència de la cursa. I aquest per­fil per­met que els pilots que estem en els equips pri­vats puguem estar en posi­ci­ons de davant, i això motiva.
Ja té pro­jecte per al 2018?
Himoinsa en prin­cipi no con­ti­nua, perquè el pro­jecte era de tres anys i aquest és l’últim. Ens hem de reu­nir per saber si l’equip con­ti­nua, cosa que dependrà del patro­ci­na­dor. Si l’equip no segueix, m’hauré de moure per tro­bar una moto per a l’any que ve.
Un novè lloc és la millor carta de pre­sen­tació.
Abans de començar el Dakar, sabent que aquest era l’últim any d’Himoinsa, tenia clar que havia d’apro­fi­tar al màxim l’opor­tu­ni­tat que m’ha donat l’equip amb pers­pec­tiva d’haver de bus­car-ne un altre.
Si Himoinsa con­tinués, amb la marxa de Farrés el més pro­ba­ble és que vostè fos el líder.
Vaig començar fent de mot­xi­ller de la Rosa Romero, pri­mer, i de Gerard Farrés, després. Aquest any m’he dedi­cat a evo­lu­ci­o­nar la moto a nivell tècnic. I estic molt con­tent que l’equip m’hagi donat aquest paper. A més, m’han donat carta lliure aquest any per fer la meva pròpia cursa. He apro­fi­tat al màxim els tests i els entre­na­ments per millo­rar i acon­se­guir el millor resul­tat. Si con­tinués a Himoinsa m’encan­ta­ria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)