Dakar

Més curt i més intens

La prova comença demà amb un recorregut de només deu etapes, però amb la sorra i les dunes afegint dificultat a l’edició

Roma, en cotxes, i Mena, Pedrero i Sanz, en motos, principals aspirants

El Dakar dona demà el tret de sor­tida a una edició mar­cada per la reducció d’eta­pes, situ­a­des totes en un únic país, el Perú. La direcció de la prova s’ha vist obli­gada a con­cen­trar-les en sòl peruà a causa del rebuig dels països veïns –l’Argen­tina, Bolívia i Xile– a con­ti­nuar rebent el ral·li. Final­ment seran deu, en lloc de les catorze que es van dis­pu­tar l’any pas­sat, les eta­pes del recor­re­gut d’aquest any. Per com­pen­sar la reta­llada, l’orga­nit­zació esprem al màxim el desert de la costa peru­ana per afe­gir difi­cul­tat i inten­si­tat a l’edició. Les espe­ci­als seran totes sobre sorra i dunes, ele­ments que l’any pas­sat van donar no pas pocs mal­de­caps als par­ti­ci­pants. A més, una com­pli­cació inhe­rent a les rebai­xes d’aquest Dakar és que també es redu­eix el marge d’error. Amb només 3.000 quilòmetres d’espe­cial, qual­se­vol errada es pot pagar molt cara.

Una altra nove­tat des­ta­cada d’aquesta edició és la repesca ide­ada per l’orga­nit­zació en les cate­go­ries de cot­xes i cami­ons. Els que aban­do­nin durant la pri­mera set­mana de com­pe­tició tin­dran la pos­si­bi­li­tat de rein­cor­po­rar-se a la prova després de la jor­nada de des­cans a Are­quipa (dis­sabte 12) i com­pe­tir en una clas­si­fi­cació sepa­rada, òbvi­a­ment sense pos­si­bi­li­tats d’aspi­rar a la victòria. Aquests vehi­cles s’iden­ti­fi­ca­ran amb una placa taronja i no podran pren­dre la sor­tida de les espe­ci­als entre els 25 pri­mers.

El supere­quip X-Raid

La cate­go­ria de cot­xes des­taca per l’absència de l’equip ofi­cial de Peu­geot. El gran domi­na­dor de les últi­mes edi­ci­ons va deci­dir clau­su­rar la seva par­ti­ci­pació en la prova després de l’edició de l’any pas­sat, però òbvi­a­ment els seus pilots seran a la línia de sor­tida. Tres d’ells –l’espa­nyol Car­los Sainz, ven­ce­dor l’any pas­sat, i els fran­ce­sos Stéphane Peter­han­sel i Cyril Des­pres (junts sumen 20 títols)– s’han incor­po­rat a l’equip X-Raid i cor­re­ran al volant d’un Mini de dues rodes motrius. La mateixa for­mació la com­ple­ten, entre d’altres, el català Nani Roma, l’argentí Orlando Ter­ra­nova i el xilè Boris Gara­fu­lic, que pilo­ta­ran un Mini 4x4.

Entre els prin­ci­pals rivals d’X-Raid hi haurà el francès Sébas­tian Loeb, que con­ti­nuarà pilo­tant un Peu­geot 3008 DKR, però inte­grat amb un equip pri­vat. Toyota també vol dir-hi la seva amb el qatarià Nas­ser al-Attiyah, així com el nord-ame­ricà Robby Gor­don, que torna al Dakar després de dues edi­ci­ons absent per pilo­tar un Buggy Tex­tron del seu taller. Entre els cata­lans cal des­ta­car l’estrena de Gerard Farrés, ter­cer l’any pas­sat amb motos, que anirà acom­pa­nyat de Dani Oli­ve­ras al volant d’un CAN-AM de la cate­go­ria SxS, així com la quarta par­ti­ci­pació en cot­xes d’Isi­dre Esteve (BMW).

La cate­go­ria de motos es pre­veu la més oberta de totes. Hi haurà els tres últims ven­ce­dors –Matt­hias Walk­ner (KTM), Toby Price (KTM) i Sam Sun­der­land (KTM)–, però també altres pilots dis­po­sats a ins­criure en el pal­marès de la prova el seu nom amb lle­tres d’or, com ara els dos pilots d’Honda Kevin Bena­vi­des i Joan Bar­reda. El cas­te­llo­nenc, per cert, ha estat un dels màxims ani­ma­dors de les últi­mes edi­ci­ons i s’ha reve­lat com el pilot segu­ra­ment més ràpid de tots, però la sort no l’ha acom­pa­nyat i ha aca­bat amb dues reti­ra­des els tres últims anys. També Yamaha aspira a tren­car el domini de KTM –ven­ce­dor les 17 últi­mes edi­ci­ons– amb Adrien van Beve­ren, que l’any pas­sat va aban­do­nar en la desena etapa amb pos­si­bi­li­tats reals de victòria. Entre els par­ti­ci­pants cata­lans n’hi haurà cinc que l’any pas­sat van aca­bar entre els cinc pri­mers, començant per Oriol Mena, que va debu­tar amb un setè lloc. També hi seran Joan Pedrero (11è) i Laia Sanz (12a), que arriba justa de pre­pa­ració a causa de dues malal­ties que l’han dei­xat pràcti­ca­ment tres mesos inac­tiva. Armand Monleón (14è) i Marc Solà (19è) també comp­ten posar-se entre els pri­mers.

En la cate­go­ria de cami­ons, el retorn del pilot holandès Gerard de Rooy (Iveco), que l’any pas­sat es va aga­far des­cans, és l’opció més via­ble per des­ban­car el rus Edu­ard Niko­laev (Kamaz), ven­ce­dor els dos últims anys (també el 2013). L’acom­pa­nya el català Moi Tor­ra­llar­dona, amb qui ja va gua­nyar el Dakar l’any 2016.

LES REACCIONS

Serà un Dakar amb molta sorra i fins a l’últim dia serà molt dur. Aquest any hi haurà emoció fins al final
Nani Roma
Tant de bo hi hagi molta navegació i això marqui la diferència. No arribo en millor forma. És el que hi ha
Laia Sanz
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)