Fórmula 1

El nom el tria el padrí

Denominar GP Ciutat de Mèxic la cursa a la capital asteca hauria d’obrir la porta a poder disputar el GP de Catalunya a Montmeló

Plantejar que l’Estat espanyol col·labori a sostenir el circuit a canvi de mantenir el nom oficial actual és una altra possibilitat

El GP Ciutat de Mèxic serà el primer que no durà el nom de l’estat sent-ne l’únic que s’hi fa

Dijous va caure un dels tabús que la fórmula 1 havia incor­po­rat en les últi­mes dècades: que el nom dels grans pre­mis havia de ser el de l’estat que els aco­llia, excepte en el cas que coin­ci­dis­sin dos grans pre­mis dins del mateix estat. L’Autódromo Her­ma­nos Rodríguez serà l’esce­nari del Gran Premi Ciu­tat de Mèxic –i no pas del Gran Premi de Mèxic, com fins ara– dels anys 2020, 2021 i 2022. Un canvi al qual no és aliè el tarannà més obert del pro­mo­tor Liberty, i que hau­ria de pro­pi­ciar que, sense per­dre la funció d’ubi­cació en el mapa, els noms dels grans pre­mis s’adap­tin a les rea­li­tats diver­ses que els envol­ten.

Traduït al que ens interessa, si el Cir­cuit de Bar­ce­lona-Cata­lu­nya acon­se­gueix durant l’any 2020 sig­nar un con­tracte a mitjà o llarg ter­mini, res hau­ria d’impe­dir que es plan­tegés un GP de Bar­ce­lona o un GP de Cata­lu­nya. En pri­mer lloc, perquè Mèxic ha fet caure el mur, però també perquè el finançament del cir­cuit és cosa només de qui està repre­sen­tat en el seu òrgan d’admi­nis­tració, la Gene­ra­li­tat –àmpli­a­ment majo­ritària–, l’Ajun­ta­ment de Mont­meló i el RACC. Resu­mint, que si el GP es finança com­ple­ta­ment des de Cata­lu­nya –bé sigui pels pro­pis recur­sos del cir­cuit o per les apor­ta­ci­ons d’ins­ti­tu­ci­ons públi­ques i pri­va­des–, aquest fet s’hau­ria de poder reflec­tir en el nom de la cursa. O, en tot cas, si s’ha de con­ti­nuar dient ofi­ci­al­ment GP d’Espa­nya, que sigui a canvi d’una impli­cació econòmica d’unes ins­ti­tu­ci­ons de l’estat que ara no hi posen ni cinc. De fet, no consta que Chase Carey, el pre­si­dent exe­cu­tiu de la F-1, s’hagi vist amb cap repre­sen­tant polític espa­nyol. Pri­mer, perquè tots els trac­tes els fa amb el cir­cuit o amb la Gene­ra­li­tat i, en segon lloc, per l’absència rei­te­rada de repre­sen­tants de l’Estat espa­nyol en les últi­mes edi­ci­ons de la cursa.

Plan­te­jar a l’Estat que col·labori econòmica­ment en el sos­te­ni­ment del gran premi és un dels objec­tius del pla estratègic del cir­cuit que la Gene­ra­li­tat vol anar estruc­tu­rant a par­tir de la tar­dor. Però l’expec­ta­tiva que s’obre amb la nova deno­mi­nació de la cursa mexi­cana hau­ria de per­me­tre també explo­rar si un GP de Bar­ce­lona seria una fórmula que atrau­ria més el govern muni­ci­pal.

Un tabú, quan convé

No cal ser vident per pre­veure el ter­ra­bas­tall polític i mediàtic que gene­rarà qual­se­vol insi­nu­ació sobre un GP de Cata­lu­nya –que, d’altra banda, ja exis­teix en Moto GP– però el vell axi­oma que rela­ci­ona nom del GP i estat és un recurs de con­veniència. Dei­xant de banda el GP d’Europa –deno­mi­nació emprada quan en coin­ci­dien dos en un mateix estat, com en l’època de València i Cata­lu­nya– Ayr­ton Senna va per­dre la vida com­pe­tint en el GP de San Marino, que es va dis­pu­tar entre el 1981 i el 2006 a Imola, pista més pro­pera a Bolo­nya que no pas a la sereníssima república a tocar de l’Adriàtic. El mateix ser­veix per al GP de Luxem­burg (1997 i 1998), dis­pu­tat a Nürbur­gring (Ale­ma­nya) i, ja sense el con­di­ci­o­nant de la falta d’espai per a un cir­cuit, el dar­rer GP de Suïssa (1982) es va córrer a Dijon (França).

També en l’època moderna es va dis­pu­tar el GP del Paci­fic al cir­cuit d’Aïda, prop d’Okayama, al Japó, una cursa com­pa­ti­ble amb el GP del Japó, a Suzuka. Però l’exem­ple para­digmàtic que qui paga mana va ser el 1981 i el 1982 quan, havent-hi ja el GP dels EUA Oest (Long Beach, Califòrnia) i el dels EUA Est (el 1982, a Detroit) va dis­pu­tar-se un GP a Las Vegas. La raó és òbvia però, per si fos poc explícita, la pista (3,65 quilòmetres) estava traçada a l’apar­ca­ment del Cae­sars Palace, cone­gudíssim hotel i casino de dimen­si­ons colos­sals i luxe asiàtic. Per reblar-ho, en els car­tells i pro­gra­mes de l’època el nom ofi­cial de la cursa era GP Cae­sars Palace, tot i que el que s’ha vol­gut con­so­li­dar històrica­ment ha estat el de GP de Las Vegas, qui sap si per dis­si­mu­lar una mica.

8
grans premis
no contenien en la seva denominació el nom d’un estat sobirà reconegut per l’ONU: Pescara (1957), Indianapolis (1950-1960). Long Beach (1976-1983), Caesars Palace (1981-1982), Detroit (1982-1988), Europa (1983-2016), Dallas (1984) i Pacífic (1994-1995)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)