Fórmula 1

Motor

Red Bull sense ales

El circ es reprèn amb imatges singulars, tant per les mascaretes que llueixen pilots i mecànics com per l’absència apocalíptica de públic, que passen a la història de la competició

Hamilton fa el millor temps en els lliures amb la nova i reivindicativa fletxa negra de Mercedes, seguit del seu company Bottas i amb Verstappen lluny

La versió reduïda de vuit curses europees del mundial 2020 arrenca amb moltes mesures de prevenció

E l bro­git eixor­da­dor i alhora celes­tial de l’acce­le­ració i les reduc­ci­ons dels motors dels cot­xes de fórmula 1 no es va veure ahir acom­pa­nyat ni pels mur­mu­ris d’admi­ració dels afi­ci­o­nats fidels, ni pels seus aplau­di­ments litúrgics dels diven­dres d’entre­pans i pri­me­res sen­sa­ci­ons amb l’asfalt en un esce­nari de bui­dor apo­calíptica. Jut­ges i mecànics amb mas­ca­re­tes mul­ti­co­lors, absència de gla­mur i per­so­nat­ges con­vi­dats sovint super­flus al pàdoc. Poc ambi­ent i la mateixa feina de sem­pre per afi­nar les màqui­nes, sem­pre vigi­lant de ren­tar-se bé les mans, i gua­nyar temps al temps en les dues ses­si­ons del pri­mers entre­na­ments lliu­res cele­bra­des ahir al cir­cuit austríac Red Bull Ring de Spi­el­berg (Estíria), a uns 50 quilòmetres a l’oest de la ciu­tat de Graz, per si algú s’hi vol des­plaçar un altre any.

La versió reduïda de vuit cur­ses euro­pees de mun­dial 2020 i encara ampli­a­ble a altres con­ti­nents si la pandèmia ho per­met, va arren­car amb mol­tes mesu­res de pre­venció sanitària, comme il faut. Tests pre­ven­tius als pilots, per­so­nal estric­ta­ment impres­cin­di­ble i amb tests rea­lit­zats en el lloc d’ori­gen i des­plaçaments en viat­ges selec­tius, dis­tan­ci­a­ment social –el podi de demà no serà el nor­mal– i l’obli­ga­to­ri­e­tat de que­dar-se al cir­cuit fins a la segona prova de la set­mana vinent, mesura que els pilots ahir trac­ta­ven de nego­ciar per mar­xar tres dies a esbar­gir-se a Mon­te­carlo –els que hi vis­quin– o on sigui, en un intent de reben­tar la bom­bo­lla esta­blerta pels res­pon­sa­bles del circ.

Un exem­ple de les pre­cau­ci­ons. Bona part dels pilots com Lewis Hamil­ton, Sebas­tian Vet­tel, Checo Pérez o Lando Nor­ris van evi­tar dor­mir a l’hotel assig­nat per l’orga­nit­zació per evi­tar con­tac­tes amb els segui­dors i van fer nit al motor­home del càmping del cir­cuit. Car­los Sainz, el gran pro­ta­go­nista durant el con­fi­na­ment arran del seu fit­xatge sonat per Fer­rari, no va tenir pro­ble­mes a dor­mir a l’hotel desig­nat. La mas­ca­reta que ha pro­mo­ci­o­nat i ven la fórmula 1, en un to més anecdòtic, és curi­o­sa­ment només per fer bonic i no com­pleix les mesu­res sanitàries. Du el logo de la marca però és un sim­ple objecte per a col·lec­ci­o­nis­tes (19,99 euros). Una para­doxa en un esport d’alta tec­no­lo­gia.

El nou circ de boca tapada lite­ral i gel espera la vacuna per recu­pe­rar la seva essència, però des del punt de vista de la via­bi­li­tat ja ha fet prou amb con­fi­gu­rar un calen­dari de vuit cur­ses rea­lista –i alhora també sur­re­a­lista en només un con­ti­nent– a la recerca de campió. La represa per­met fer bullir almenys una mica l’olla i que la indústria no s’ensorri. Els equips tenen pro­ble­mes de liqui­di­tat i tram­pe­gen com poden la situ­ació. McLa­ren, en venda, n’és l’exem­ple para­digmàtic.

L’hexa­campió Hamil­ton i que aspira a igua­lar els set títols del lle­gen­dari Mic­hael Schu­mac­her, no té bons records recents d’Àustria, tot i que ahir va ser el millor en els entre­na­ments lliu­res. De fet, el seu dar­rer tri­omf el va sig­nar el 2016. El ven­ce­dor els dos últims anys va ser l’holandès Max Vers­tap­pen (Red Bull), l’home que els experts augu­ren com l’únic capaç d’evi­tar el setè títol mun­dial del britànic i que aspira a con­ver­tir-se en el campió més jove de la història.

Hamil­ton, mal­grat l’amenaça del talent del seu jove rival de 22 anys, se sent fort en tots els sen­tits. Segons els dia­ris britànics, ha dema­nat a Mer­ce­des 44 mili­ons d’euros a l’any, una xifra astronòmica, i més en l’entorn d’incer­tesa econòmica actual. La xifra és una picada d’ullet al seu esti­mat dor­sal 44, que no ha vol­gut can­viar per l’1 al qual tin­dria dret. Va triar el 44 el 2014 perquè la matrícula del cotxe del seu pare quan com­pe­tia en kàrting aca­bava amb el número 44.

Rei­vin­di­cació

Les flet­xes tra­di­ci­o­nal­ment pla­te­ja­des de Hamil­ton i Bot­tas s’han tenyit de negre soli­dari per rei­vin­di­car al món la igual­tat. L’assas­si­nat de George Floyd ha sac­se­jat consciències, i la fórmula 1, aban­de­rada pel seu líder, també s’hi ha impli­cat, que ja és estrany i remar­ca­ble. Es diu que diu­menge en la cursa, la tota­li­tat de la gra­e­lla podria posar el genoll a terra per rei­vin­di­car la causa bus­cant vira­li­tat.

Domini
Hamilton (Mercedes) va ser el millor tant en la primera com en la segona sessió de lliures amb 1:04.304 –4.813 metres– i va superar de 197 mil·lèsimes el seu company, el finlandès Valtteri Bottas. L’holandès Max Verstappen (Red Bull), que competia a casa, va tenir problemes i va acabar vuitè a 9 dècimes. La sorpresa la va signar el mexicà Checo Pérez (Racing Point) –el rebatejat com el Mercedes rosa–, tercer a sis dècimes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)