Motociclisme

Genis i figures

Motor. Abans de Joan Mir, Suzuki va celebrar la victòria contra Honda i Yamaha amb pilots que van ajudar a convertir el mundial en un fenomen global com Sheene, Lucchinelli i Schwantz

Joan Mir (Palma, 1997) s’ha unit a un club exclu­siu de pilots que han dei­xat pet­jada en la història del moto­ci­clisme mun­dial, la dels cam­pi­ons de la màxima cilin­drada amb Suzuki, la ger­mana petita dels gegants japo­ne­sos Honda i Yamaha. Barry She­ene (1976 i 1977), Marco Lucc­hi­ne­lli (1981), Franco Uncini (1982), Kevin Schwantz (1993) i Kenny Roberts fill (2000) van mar­car el camí en el segon mil·lenni.

She­ene va ser pro­ba­ble­ment el pri­mer gran pilot mediàtic dels seus temps amb una legió de segui­dors que encara besen molts dels cir­cuits que va tre­pit­jar. A la Gran Bre­ta­nya la seva fama es manté intacte. El 2016 es va estre­nar en els cine­mes un docu­men­tal per cele­brar el 40è ani­ver­sari del pri­mer gran títol de Suzuki. She­ene va sobre­viure a dos acci­dents que sem­bla­ven mor­tals, sobre­tot el de Day­tona el 1975, i amb el seu caràcter rebel con­tra els matei­xos orga­nit­za­dors va con­ver­tir els grans pre­mis en un feno­men glo­bal. She­ene, que va morir de càncer el 2003, va pro­ta­go­nit­zar una bata­lla memo­ra­ble en el mun­dial del 1979 –bus­cava el seu ter­cer títol– con­tra Kenny Roberts, un altre cognom que faria his­to­ria per Suzuki, però aquesta vegada gràcies al fill, que aixe­ca­ria el títol el 2000, l’últim abans de l’arri­bada de Mir. La família Roberts es l’única que té dos mem­bres cam­pi­ons del món de la mateixa cate­go­ria. Aquesta és la pressió que va haver de resis­tir Roberts Jr.

Molt més carismàtic que el petit dels Roberts va ser un altre nord-ame­ricà, Kevin Schwantz, un autèntic avançat als seus temps els anys noranta. Era sinònim d’espec­ta­cle a cada fre­nada, revolt, recta d’arri­bada i avançament, fet que l’envi­ava molt més a terra que els seus rivals. Per molts el circ que mun­tava el de Hous­ton a cada gran premi no era com­pa­ti­ble amb la pos­si­bi­li­tat de llui­tar con­tra una màquina de cal­cu­lar com Wayne Ray­ney, que tenia a més tota la pode­rosa fàbrica Yamaha al dar­rere, o l’ele­git per Honda per domi­nar el mun­dial en el futur, Mick Doo­han. Schwantz, que sem­pre es va man­te­nir fidel a Suzuki (1986-1995), final­ment va fer cam­pi­ona la seva escu­de­ria el 1993, l’any en què Ray­ney va tenir el seu pit­jor acci­dent, una situ­ació que va fer replan­te­jar el seu propi futur. Schwantz, pel risc que pre­nia a cada decisió, va aca­bar per reti­rar-se el 1995, però no va dei­xar l’adre­na­lina i es va apun­tar a les Nas­car. “Quan veig Déu, sé que és el moment de fre­nar”, havia dit més d’un cop per jus­ti­fi­car el seu pilo­tatge al límit.

Abans de l’era dau­rada dels pilots nord-ame­ri­cans el mun­dial era un afer bàsica­ment euro­peu. Així, Suzuki va poder cele­brar només dos títols entre dues lle­gen­des com She­ene i Schwantz amb els ita­li­ans Lucc­hi­ne­lli i Uncini i també de Roberto Gallina, que va ser l’home que va for­mar la pri­mera escu­de­ria Suzuki als 500 cc amb cara i ulls, un equip en què també va córrer Gra­zi­ano Rossi, pare de Valen­tino.

Lucc­hi­ne­lli va esde­ve­nir també una estre­lla que va anar molt més enllà del motor. Va can­tar en el fes­ti­val de San Remo però també va pas­sar per difi­cul­tats. El 1991 va ser detin­gut i con­dem­nat a cinc anys per pos­sessió de cocaïna. Uncini, campió el 1982, també és recor­dat per l’hor­ri­ble acci­dent a Assen el 1983 quan la moto de Wayne Gard­ner li va col­pe­jar el cap. Va estar en coma però va sobre­viure, per molts, de mira­cle, i va tor­nar al mun­dial.

Els secrets d’Ernst Degner

El primer títol de Suzuki, una empresa que va començar fent màquines de cosir abans de la guerra, va arribar el 1962 amb Ernest Degner, pilot que va escapar de l’Alemanya de l’Est mentre es construïa el mur de Berlín el 1961, No va fugir sol. Amb ell portava tots els secrets de MZ, amb la qual havia estat segona al mundial. Suzuki no només el va contractar a ell, sinó també als seus coneixements. I la resta, és història.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)