Fórmula 1

Mor Adrián Campos, expilot de F-1 als anys 80

Adrián Campos (Alzira, 1960) ha mort a conseqüència d’una crisi cardíaca. Campos havia estat el primer pilot de l’estat espanyol amb una certa continuïtat en la F-1, en la qual va disputar les temporades 1987 i 1988, si bé en un equip sense competitivitat (Minardi) i des de la seva retirada va encaminar la seva activitat a continuar en la competició com a mànager (ho va arribar a ser de Fernando Alonso) i propietari d’un equip que ha competit en diverses categories (ara mateix ho fa en F-2 i F-3) i pel qual han passat pilots catalans tan notables com l’expilot de F-1 Marc Gené o, fa ben poc, Àlex Palou, ara a la Indycar. També va ser un dels impulsors del projecte d’equip espanyol de la F-1 (HRT), tot i que se’n va acabar apartant.

Adrián Campos Suñer era net de Luis Suñer Sanchis, empresari d’Alzina amb interès per l’automoció tot i que la seva empresa més coneguda era Avidesa, i molt popular perquè ETA el va tenir mesos segrestat el 1981. Campos va fer el gran salt en la competició patrocinat per l’empresa de gelats de l’avi, quan va disputar els campionats anglès i alemany de F-3 (1983-1985). Després va saltar a la F-3000, la categoria prèvia a la F-1 i va disputar algunes curses de sport-prototips amb un Porsche 962.

Excepte a Alemanya (tercer del campionat) els resultats no van ser brillants però malgrat tot, el patrocini del fabricant de texans Lois li va permetre accedir a un seient en la F-1. Amb Minardi, però, només va acabar 2 dels 21 GP que va disputar, i va patir molt en la comparació amb el seus companys d’equip, Sandro Nannini (1987) i el català Lluís Pérez-Sala (1988) i Giancarlo Minardi el va acabar rellevant per PierLuigi Martini després que no es classifiqués per prendre la sortida en tres grans premis seguits.

Molt més d’èxit ha estat la seva trajectòria com a propietari d’equip. Ben relacionat amb el poder –Alejandro Agag va arribar a ser el seu soci majoritari– des dels seus inicis el 1998, Campos Racing ha tingut pilots notables (Antonio García, Matteo Bobbi, Vitali Petrov, Lucas di Grassi, Checo Pérez... a banda d’Alonso i Gené), ha guanyat curses i títols i ha passat a la història com l’equip que va catapultar definitivament a la F-1 Fernando Alonso. Tot i que Campos va capitalitzar el descobriment d’Alonso, aquest fet pertany a l’asturià José Luis Echevarría, i la seva iniciació en competició, a l’empordanesa família Marcó, de Bellcaire.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)