Més motor

ÀLEX PALOU

LÍDER DE LA INDY CAR I PILOT DE CHIP GANASSI

“No em caldran sis victòries”

“Mai dic que seré campió. Dic és que fins ara ho hem fet molt i molt bé i que hem de mantenir aquesta línia per lluitar pel títol”

“ Tinc menys pressió que l’any passat, quan estava en un equip petit i amb un any de contracte”

Quan et passes el dia parlant de coses bones, l’únic que et pot passar són més coses bones

Un català ha posat cap per avall la Indy­car, dis­ci­plina reina de l’auto­mo­bi­lisme als Estats Units, I no és un veterà polit en mil bata­lles. Àlex Palou (Sant Antoni de Vila­ma­jor, 1997) lidera el cam­pi­o­nat quan que­den sis cur­ses d’un calen­dari de 16. La pròxima, aquest cap de set­mana a Nash­vi­lle.

Líder amb 39 punts més que el segon, dues victòries, sis podis... Això era el que visu­a­lit­zava quan va fit­xar per un equip top com Ganassi?
Òbvi­a­ment, quan fit­xes per un equip com Ganassi els plans can­vien i pas­ses a llui­tar pels cam­pi­o­nats ,però pot­ser està sor­tint tot més bé del que estava pre­vist. Pot­ser hau­ria d’estar apre­nent els cir­cuits on no havia com­pe­tit mai o adap­tant-me a l’equip, i resulta que estic anant més enllà.
Segona tem­po­rada al cam­pi­o­nat i ja pilota per un dels equips top, no seria el més habi­tual.
No. Poder tenir l’opor­tu­ni­tat de for­mar part de Chip Ganassi ja va ser un gran què.
Sem­bla­ria que tot és pro­ducte del seu any 2020.
Sí. L’any pas­sat estava en un equip petit i va ser un any bo, però no tan bo com perquè em dones­sin el cotxe campió. Alguna cosa més devien veure. No es van espe­rar que fes un any magnífic per donar-me l’opor­tu­ni­tat. Ho van fer abans perquè aquest any magnífic el fes amb ells.
Tots els mit­jans que el tru­quem li recor­dem que és el líder de la Indy. El pre­o­cupa no per­dre el món de vista? Hi ha pressió?
Ho porto molt bé. Abans d’ini­ciar el cam­pi­o­nat ja vaig que dir hi ha menys pressió aquest any que l’ante­rior, quan estava en un equip petit, amb un any de con­tracte, cap experiència i havia de fer un esforç per clas­si­fi­car 10è un cotxe que estava per fer el 12. Allò era pressió. En canvi, Ganassi em dona totes les eines per estar llui­tant per les cur­ses i pel cam­pi­o­nat i això és menys pressió. Pel que fa al tema mediàtic, en cap moment dic que seré campió, encara fal­ten sis cur­ses. L’únic que dic és que fins ara ho hem fet molt i molt bé i que hem d’inten­tar man­te­nir aquesta línia per poder llui­tar pel cam­pi­o­nat. Jo crec que això és bo. Quan et pas­ses el dia par­lant de coses bones, l’únic que et pot pas­sar són més coses bones.
Els pilots de Ganassi són pri­mer, ter­cer (Scott Dixon) i cinquè (Mar­cus Erics­son). Què hi diu l’equip?
Als Estats Units hi ha menys ordres d’equip que a Europa però abans de començar el cam­pi­o­nat ja ens van dei­xar clar que si xoquem entre nosal­tres hau­rem de témer quan tor­nem al box. És nor­mal. L’equip fa tots els esforços per posar en pista mono­pla­ces de pri­mera qua­li­tat com perquè nosal­tres després anem topant l’un con­tra l’altre. La pri­mera norma és aquesta. I la segona, que no hi haurà ordres d’equip. Ningú dirà qui ha de gua­nyar.
Dixon és un gat vell, amb sis títols. I New­gar­den és el campió actual. Són dos dels seus rivals. Creu que els títols els dona­ran un argu­ment extra en el tram final?
Influi­ran, perquè han estat en posi­ci­ons en les quals jo mai he estat. Dixon ha llui­tat deu anys pel títol. N’ha gua­nyat sis i en qua­tre ha estat segon o ter­cer. Tant l’un com l’altre tenen més experiència. Jo no la puc tenir per mol­tes cur­ses que estudiï. Però jo no haig de gua­nyar sis cur­ses. He d’anar a la pròxima, fer uns bons entre­na­ments, tenir un bon cotxe per a la qua­li­fi­cació, fer una bona qua­li­fi­cació i fer el màxim en cursa. I si jo sé fer tot això, és igual quina experiència tenen els rivals.
El segon clas­si­fi­cat, Pato O’Ward, encara és més jove que vostè però s’ha for­mat als EUA i es jugarà el títol en cir­cuits que ell coneix i que vostè no.
Per exem­ple, Long Beach, que és l’últim, el des­co­nec. Tindré un entre­na­ment abans de la qua­li­fi­cació i inten­taré maxi­mit­zar les meves pos­si­bi­li­tats. Però és l’última cursa i pro­cu­raré haver fet la feina abans, ens els cir­cuits que em van més bé i que conec.
Els últims 15 títols s’han deci­dit en l’última cursa. Deu n’hi do amb la dada...
És pel sis­tema de pun­tu­ació i la igual­tat que hi entre els cot­xes. És bo per a l’espec­ta­cle i crec que aquest any també es deci­dirà en l’última cursa. Però si em puc faci­li­tar la feina abans i en l’última cursa amb uns pocs punts en fes prou, seria l’esce­nari ideal. Es tracta de, en els cir­cuits que sabem que serem ràpids, fer-ho molt bé enlloc de sim­ple­ment bé.
Deu cur­ses, amb vuit gua­nya­dors de sis equips dife­rents. Això són cur­ses i no la F-1 dels últims anys.
Tots els cot­xes són iguals inde­pen­dent­ment que siguin d’un equip més gran o més petit. Can­via la posada a punt i la pre­pa­ració. A Detroit, en una reunió amb dues cur­ses, en una vam fer el 12è i en la segona, podi. Tot és molt com­pe­ti­tiu i hi ha molt con­tacte entre els cot­xes durant les cur­ses.
Què tenen les 500 Milles d’Indi­a­na­po­lis que arriba un pilot que aquest any no segueix el cam­pi­o­nat [Helio Cas­tro­ne­ves] i les gua­nya?
És una cursa molt dife­rent. L’experiència compta molt, més que la velo­ci­tat. Jo tenia el cotxe més ràpid en cursa però no tenia els 20 anys d’experiència de Cas­tro­ne­ves. I es nota molt. Els ovals es basen en com sents el cotxe, si et dona con­fiança per empènyer més o et fa anar més poc a poc. Aquesta con­fiança s’obté amb l’experiència i aquests pilots vete­rans no la per­den. M’agra­da­ria poder dir que la per­den, però no és així. En la lluita per la victòria l’experiència es va notar, i Cas­tro­ne­ves va ser supe­rior a mi.
Encara li cou aquell segon lloc?
Sí, encara em fa una mica de mal, però també va ser una cursa en què vaig apren­dre’n un munt i que em va ense­nyar que podia anar amb con­fiança als ovals i llui­tar pel títol. Estic con­tent per com va anar però inten­taré no tor­nar a fer segon.
Oriol Servià li va expli­car les claus de la Indy l’any 2020. En què el va ori­en­tar?
M’hi porto molt bé. Ell va venir d’Europa i ho va haver d’apren­dre tot des de zero i pas­sar pel que he pas­sat. Al prin­cipi em va aju­dar moltíssim i encara ara [Servià és a les cur­ses perquè pilota el cotxe de segu­re­tat] em diu algun tru­quet abans de sor­tir a pista, algun detall tècnic o que vigili aquell revolt on, si plou, s’hi fa un rec d’aigua.
Vostè té la F-1 en els seus plans?
No, per res. Per arri­bar a la F-1 no només depens de tu. Això sol ja impe­deix tenir-ho en els teus plans. I no només hi ha vida en la F-1. Què té de bo la F-1 que no tin­gui la Indy­Car? Ni té molta més presència mediàtica, és menys com­pe­ti­tiva, i aquí tenim més o menys les matei­xes cur­ses amb més tipus de cir­cuits. I de diners, tam­poc hi ha tanta diferència. Aquí no es veuen sous com el de Hamil­ton però és l’únic cas. El sou de Scott Dixon esta­ria entre els 8 pri­mers de la F-1. L’únic en què mana la F-1 és en presència mediàtica i a mi, sor­tir per la tele, ni fu ni fa.
Pels resul­tats no sabria deduir si li con­ve­nen més els ovals, urbans o pis­tes con­ven­ci­o­nals?
En els ovals i els urbans encara n’estic apre­nent. Tinc més experiència en pis­tes per­ma­nents, les de tota la vida, i és on em sento més a gust. Però els ovals i els urbans m’agra­den molt.
Els rivals serien O’Ward i Dixon o en podem espe­rar algun altre?
Sem­pre pot haver-hi sor­pre­ses. En la Indy­Car sem­pre pots espe­rar que algú, de cop i volta, tin­gui una ratxa i s’afe­geixi la lluita. No pots des­car­tar segons qui, però pots donar per fet que O’Ward, Dixon i New­gar­den seran els que llui­ta­ran més pel títol.
Visu­a­litza el dia que pugui ser campió o pre­fe­reix no pen­sar-hi?
Sí. Si tens la capa­ci­tat de veure que ho has acon­se­guit, l’únic que faràs serà gene­rar posi­ti­vi­tat. No vol dir que m’ho cre­gui, no em veig campió. Però pen­sar que ho puc ser m’ajuda a tre­ba­llar més. També ho faig en el cursa a cursa.
El regla­ment limita els motors de cada mono­plaça. Dels cap­da­van­ters, qui va més just?
Jo. De fet en la pròxima cursa tinc una pena­lit­zació de pèrdua de posi­ci­ons en la gra­e­lla. Abans de començar la tem­po­rada ens vam car­re­gar un motor abans de fer-lo ser­vir i ho arros­se­guem. Ja em va pas­sar a Detroit i ho tenim assu­mit.
Com afecta la Covid-19 ara a la Indy? Tot­hom està vacu­nat?
El 95 per cent del pàdoc n’està i l’altre 5 per cent es fa pro­ves abans d’entrar al cir­cuit. Està força con­tro­lat. I als EUA, o no tenen tants casos o no tan­quen tan­tes acti­vi­tats. Jo visc a Indi­a­na­po­lis, on tot està obert i les mas­ca­re­tes no són obli­gatòries ni en espais tan­cats.
Com va anar que es fes càrrec d’un negoci a Girona [la cafe­te­ria Cof­fee & Gre­ens, al bell mig de la Ram­bla]?
Amb la meva pare­lla, fa més de tres anys, vam pla­ne­jar tenir alguna cosa junts a banda de les cur­ses. Jo no tenia temps d’estu­diar i buscàvem alguna cosa que a ella li per­metés venir a més cur­ses. I vam tro­bar això a Girona. Aquest any hem sobre­vis­cut, però ens ha anat molt bé. Jo no hi vaig des del gener i se n’encar­rega ella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)