Fórmula 1

Mor ‘sir’ Frank Williams, l’últim romàntic amb un equip en la F-1

Sir Frank Willi­ams, fun­da­dor i pro­pi­e­tari de l’equip de F-1 que porta el seu nom, ha mort avui als 79 anys.

Amb Willi­ams se’n va l’últim pro­pi­e­tari indi­vi­dual que con­ti­nu­ava tenint un equip amb el seu nom en la cate­go­ria reina, si bé ja no era pro­pi­e­tat seva. Resis­tir-se a la supe­di­tació a un gran patro­ci­na­dor –en va tenir i de molt bons, com Marl­boro, Sau­dia Air­li­nes, TAG..– o cons­truc­tor –amb els motors Honda i Renault va arra­sar i amb BMW anava pel mateix camí– l’havia con­ver­tit en un rara avis, en l’últim romàntic en una selva de mer­ca­ders, però alhora gai­rebé li havia cos­tat la super­vivència.

Willi­ams, nas­cut el 1942, era fill d’un ofi­cial de la Royal Air Force britànica i d’una mes­tra. Als 17 anys va dei­xar els estu­dis pen­sant a con­ver­tir-se en pilot de com­pe­tició men­tre tre­ba­llava de mecànic o d’agent comer­cial. Va començar a córrer el 1961 però després d’alguns anys es va convèncer que tenia més futur com a pro­pi­e­tari d’equip que com a pilot.

L’esquema que Willi­ams ha acon­se­guit man­te­nir amb més o menys soli­desa –i també amb algun parèntesi en què va per­dre’n el con­trol per asse­gu­rar-ne la via­bi­li­tat finan­cera– fins avui era habi­tual en la F-1 de les seves pri­me­res tres dècades (1950-1980). És en aquesta etapa (1976) quan Willi­ams, mecànic i pilot ama­teur, estruc­tura el seu propi equip de F-1 com a con­tinuïtat lògica del que havia creat el 1967 per a F-2 i F-3. Eren altres temps, com ho demos­tra el fet que qua­tre anys després ja gua­nyava el seu pri­mer doblet amb els títols de pilots (Alan Jones) i cons­truc­tors. En aquests èxits hi va tenir molt a veure un engi­nyer, Patrick Head, que va ser la seva mà dreta durant aquesta pri­mera etapa i va apor­tar inno­va­ci­ons visionàries a nivell tècnic.

De títols de pilots en va obte­nir sis més, sem­pre amb pro­ta­go­nis­tes dife­rents (Keke Ros­berg el 1982, Nel­son Piquet el 1987, Nigel Man­sell el 1992, Alain Prost el 1993, Damon Hill el 1996 i Jac­ques Ville­neuve el 1997). La nòmina de pilots ja posa de mani­fest que durant aque­lles dues dècades, Willi­ams tallava el bacallà en la F-1. Després del 1980, va gua­nyar vuit títols més de cons­truc­tors (1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997).

Avui dia Willi­ams no és un equip cap­da­van­ter, tot i el segon lloc de George Rus­sell aquest any a Spa. Va ser l’últim en la taula els anys 2018, 2019 i 2020, i la dar­rera de les seves 114 victòries data del 2012. Va ser amb Pas­tor Mal­do­nado al cir­cuit de Cata­lu­nya, jus­ta­ment el dia que va aca­bar amb l’incendi als boxes.

Tetraplègic incor­for­mista

Frank Willi­ams es va apar­tar de la F-1 fa, rela­ti­va­ment poc, el 2013, tot i que la vida ja li havia pro­por­ci­o­nat diver­ses pata­ca­des. La pri­mera, la mort en cursa del seu pri­mer pilot relle­vant, Piers Cou­rage. Més tard, l’acci­dent de trànsit que el va dei­xar tetraplègic el 1986, tot i que no va acon­se­guir apar­tar-lo de les pis­tes. El 1994, la mort d’Ayr­ton Senna a bord d’un dels seus mono­pla­ces, a Imola, un acci­dent que el va por­tar a judici acu­sat (i absolt) d’homi­cidi. L’última trom­pada va ser la mort de la seva dona Ginny, el 2013, just abans que s’apartés del pàdoc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)