Fórmula 1

Max du benzina a l’ADN

El seu pare, Jos Verstappen, va córrer 100 curses de F-1 entre el 1994 i el 2003 i li va inocular la passió amb disciplina espartana

El campió va celebrar el seu primer triomf al Circuit de Catalunya el 2016, amb Red Bull

Les crítiques del 2015, quan Max Vers­tap­pen va irrom­pre a la fórmula 1 amb només 17 anys en el GP d’Austràlia, al volant d’un Toro Rosso i sense car­net i amb tan sols un any d’experiència en mono­pla­ces adqui­rida a la fórmula 3 –onze victòries en el seu debut i ter­cer en el cam­pi­o­nat euro­peu–, es van dis­si­par de seguida, tot i que la FIA va can­viar la nor­ma­tiva. A par­tir d’aquell any, l’edat mínima d’entrada va ser de 18 anys. Aquell agres­siu pilot nas­cut a Bèlgica i de naci­o­na­li­tat neer­lan­desa tenia fusta i ho va demos­trar de seguida. Duia ben­zina a l’ADN i un apre­nen­tatge gai­rebé obses­siu ino­cu­lat pel seu pare, l’expi­lot de fórmula 1 Jos Vers­tap­pen, que en vuit tem­po­ra­des va córrer 100 grans pre­mis, entre el 1994 i el 2003, amb només dos ter­cers llocs com a millors resul­tats, que el seu fill ha esmi­co­lat. D’això es trac­tava. La seva mare va com­pe­tir en karts i el seu tiet va ser pilot de les Nas­car Europa. Max, com la majo­ria de genis del motor, va seguir els patrons de la pre­co­ci­tat. Als dos anys anava amb quad i als qua­tre va convèncer el seu pare perquè li comprés un kart, moda­li­tat en la qual es va fogue­jar com mar­quen els cànons. Amb 15 anys va ser campió del món i d’Europa en dues cate­go­ries.

El seu talent innat, la dedi­cació del seu pare recor­rent Europa a raó de milers i milers de quilòmetres per any i l’obses­siva pre­pa­ració a la qual el sot­me­tia, van for­jar un pilot ram­pe­llut i des­ca­rat que mai no aixeca el peu. Quan va néixer, de fet, en el lloc web del seu pro­ge­ni­tor es lle­gia una pro­fe­cia: “Si Max ha here­tat el talent dels seus pares, ha nas­cut un nou pilot de F-1 per al 2020.” El seu fill va escurçar els ter­mi­nis profètics.

‘Mad Max’ i el lleó

L’àlies Mad Max –pel·lícula aus­tra­li­ana d’acció del 1979 ambi­en­tada lla­vors en un futur (2021) d’escas­se­tat i violència– i el lleó que du al casc i l’eslògan al qual s’ads­criu –Unle­ash the lion (‘des­lliga el lleó’)– són més que eloqüents i el defi­nei­xen. Vers­tap­pen és capaç d’inten­tar qual­se­vol mani­o­bra per vèncer i inti­mi­dar els rivals. “Si Max veu un forat, s’hi llança”, declara orgullós Jos, una sentència que subrat­lla el caràcter del seu fill. Reba­te­jat d’entrada com el nou Ayr­ton Senna per la seva con­ducció polèmica al límit, tot i que després els paral·lelis­mes van ser també amb Fer­nando Alonso, va gua­nyar regu­la­ri­tat estal­vi­ant-se errors. Un acci­dent en la FP3 en el Gran Premi de Mònaco el 2018, com­bi­nat amb el tri­omf del seu com­pany Ric­ci­ardo, li va fer veure la llum i li va supo­sar un punt d’inflexió, amb deu podis en les quinze cur­ses poste­ri­ors. La madu­resa no exempta de polèmiques li ha permès ser campió, amb deu tri­omfs i deu posi­ci­ons pre­fe­rents.

Toro Rosso (2015-2016) va saber lle­gir el seu futur poten­cial i Red Bull el va mode­lar fins a con­ver­tir-lo en una figura capaç de vèncer tot un Lewis Hamil­ton i de pren­dre-li el pa del cis­tell quan ja somi­ava avançar Mic­hael Schu­mac­her –també set títols– com el més gran de la història. La corona trenca set anys de domini de Mer­ce­des, que aviat és dit, i qui sap si enceta una nova era coman­dada pel neer­landès, un pilot vis­ce­ral que té al dar­rere un equip que aquest cap de set­mana s’ha rei­vin­di­cat, amb el rebuf per­fecte de Checo Pérez en la Q3 que va con­tri­buir a la pole, en la qual Vers­tap­pen va ama­gar les car­tes fins al final, i entrant a boxs ràpida­ment i sense dub­tes en el safety car final de la cursa de diu­menge, la que ni un guio­nista hau­ria gosat escriure. Un canvi de pneumàtic que va valer un títol men­tre Hamil­ton pre­gun­tava als seus caps perquè no entra­ven ells també. Mer­ce­des anava al davant. Toto Wolff supli­cava perquè la cursa s’acabés amb el cotxe de segu­re­tat i va apos­tar per l’estratègia con­ser­va­dora. Red Bull estava obli­gat a assu­mir ris­cos. “Molts cops hem gua­nyat gràcies a les deci­si­ons tàcti­ques de Red Bull”, adme­tia Jos emo­ci­o­nat després d’una cursa que va ser “una boge­ria”.

Tri­omf a Mont­meló

Lluny queda aquell 2014 en què, amb 17 anys i tres dies, va fer els entre­na­ments lliu­res del GP del Japó amb Toro Rosso. L’any següent, al març, va debu­tar a Austràlia amb Car­los Sainz de com­pany i aga­fant el volant de Jean-Éric-Vergne. A Malàisia, tot just en la segona apa­rició, va ser setè i va cele­brar els seus pri­mers punts. El 2016 va fer el gran salt i va ascen­dir a Red Bull, el pri­mer equip, relle­vant Daniil Kvyat –tallat després de qua­tre cur­ses– tot just al Cir­cuit de Cata­lu­nya. Enmig del caos, va gua­nyar una cursa en què els Mer­ce­des de Ros­berg i Hamil­ton van xocar en la sor­tida i en què ell va aguan­tar els atacs de Kimi Räikkönen –campió del món el 2007–, que tot just diu­menge es va aco­mi­a­dar dels cir­cuits.

Sim­pa­tit­zant del Barça

El Barça con­ti­nua tenint car­tell als Països Bai­xos. Max admet que el seu equip de capçalera és el PSV, però que en l’àmbit inter­na­ci­o­nal és del Barça. Lamenta el final del seu amic Koe­man i, dies enrere, es mos­trava espe­rançat pel retorn de Xavi.

2016 1 triomf / 7 podis
GP Espanya Circuit de Catalunya
2017 2 triomfs / 4 podis
GP Malàisia Sepang
GP Mèxic Autòdrom Hnos. Rodríguez
2018 2 triomfs / 11 podis
GP Àustria Red Bull Ring
GP Mèxic Autòdrom Hnos. Rodríguez
2019 3 triomfs/ 8 podis
GP Àustria Red Bull Ring
GP Alemanya Hockenheim
GP Brasil Autòdrom J. Carlos Pace
2020 2 triomfs / 11 podis
GP 70è aniversari Silverstone
GP Abu Dhabi Yas Marina
2021 10 triomfs / 18 podis
GP Emilia Romagna Imola
GP Mònaco Mònaco
GP França Le Castellet
GP Estíria Red Bull Ring
GP Àustria Red Bull ring
GP Bèlgica Spa-Francorchamps
GP Països Baixos Zandvoort
GP EUA Austin
GP Mèxic Autòdrom Hnos. Rodríguez
GP Abu Dhabi Yas Marina
18
anys.
Es va convertir al Circuit de Catalunya en el més jove que ha guanyat una cursa de la categoria.
17
anys.
Verstappen es va convertir a Austràlia en el pilot més jove. El 2014 va fet entrenaments al Japó.
24
anys.
Va guanyar el seu primer mundial. És el quart més jove. El primer va ser Vettel, amb 23 anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)