Fórmula 1

Verstappen depèn d’ell per ser campió a Suzuka

Motor. Fórmula 1. Un triomf al GP del Japó diumenge amb volta ràpida li donaria el títol de manera matemàtica, independentment del que fes Leclerc

Max Verstappen (Red Bull) segellarà el títol de fórmula 1 i completarà el seu bicampionat tard o d’hora si no hi ha un seguit de resultats inversemblants, i només falta saber quan. Amb 104 punts de marge sobre el monegasc Charles Leclerc i 106 respecte del seu company d’equip Sergio Checo Pérez, i cinc curses per al final del campionat, el neerlandès té la segona pilota de partit diumenge al circuit de Suzuka en el Gran Premi del Japó.

A Singapur ja podia certificar el títol, però depenia del resultat de Leclerc. El fiasco del seu equip en la qualificació –es va quedar sense benzina i va haver de sortir vuitè– i alguns errors durant la cursa no li van permetre fer el cop de puny damunt la taula que buscava. La història canvia al Japó perquè, per primera vegada, el neerlandès depèn exclusivament d’ell mateix. Facin el que facin els seus rivals, si Verstappen guanya la cursa i fa també la volta ràpida i suma 26 punts, ja serà inaccessible per a Leclerc. En aquest supòsit, si el monegasc és segon –18 punts–, el de Red Bull incrementaria l’avantatge de 104 a 112 punts, que és també la xifra màxima de punts que pot obtenir un pilot en les quatre curses que faltaran: 26 per cada gran premi si fa també la volta ràpida i 8 més en la cursa esprint que es farà al Brasil en la darrera prova del campionat. En el cas d’un hipotètic empat, o sigui que Verstappen no sumés més en les quatre darreres curses i que Leclerc fes el ple de 112 punts, la igualtat també atorgaria el títol al neerlandès perquè ha guanyat més curses. Ara mateix ja en té onze al sarró.

Més fórmules

Hi ha altres combinacions que també donen el títol a Verstappen, tant si fa la volta ràpida com si no. Passi el que passi al Japó, però, tindria més oportunitats al Gran Premi dels Estats Units o a l’autòdrom Hermanos Rodríguez de Mèxic, escenaris on va guanyar la temporada passada. És clar que després de l’exhibició que ha fet durant el 2002 és gairebé impossible que el títol se li esmunyi. El marge immens contrasta amb el títol que va celebrar l’any passat al Yas Marina d’Abu Dhabi arrabassant el pa del cistell a Lewis Hamilton (Mercedes) en la darrera i èpica cursa del mundial.

LA DADA

Acumularia com a mínim 112 punts de marge, els mateixos que quedarien en joc
Amb el punt de volta ràpida
1. Si guanya la cursa
2. Si és 3r i Leclerc acaba 6è o pitjor i Pérez és 2n o pitjor
3. Si és 5è i Leclerc acaba 9è o pitjor i Pérez 3r o pitjor 4. Si és 6è i Leclerc acaba 10è o pitjor i Pérez 3r o pitjor
Sense el punt de volta ràpida
1. Si es 1r i Leclerc és tercer o pitjor
2. Si és 2n i Leclerc és 5è sense volta ràpida o pitjor i Pérez és 4t o pitjor
3. Si és 3r i Leclerc acaba 7è o pitjor i Pérez, 5è o pitjor
4. Si és 4t i Leclerc acaba 9è o pitjor i Pérez, 3r o pitjor
5. Si és 5è i Leclerc acaba 9è sense volta ràpida o pitjor i Pérez és 3r o pitjor