Dakar

El desert, el vehicle i...

Motor. Els campions en els darrers anys en motos i cotxes tornen a estar entre els favorits en el 45è Dakar, el quart que es disputa a l’Aràbia Saudita

El Dakar, la gran com­pe­tició en el desert que posa a prova tota una vari­e­tat de vehi­cles i pilots, es torna a posar en marxa en aquest final d’any. La victòria en la clas­si­fi­cació gene­ral de les seves diver­ses cate­go­ries i la pos­si­bi­li­tat d’aixe­car el tro­feu del Toua­reg ins­pira alguns par­ti­ci­pants, però la majo­ria dels més de 800 ins­crits en aquesta edició bus­quen la glòria de fina­lit­zar un molt dur recor­re­gut. Enguany els cam­pi­ons de les dar­re­res edi­ci­ons tor­nen a sor­tir com a favo­rits.

Els cinc pilots que han gua­nyat les set dar­re­res edi­ci­ons del Dakar en motos, des del 2016, seran pre­sents en la línia de sor­tida. El gua­nya­dor de la cursa del 2022, l’anglès Sam Sun­der­land (Gas Gas), bus­carà el seu ter­cer tri­omf, ja que a banda de la dar­rera edició també es va impo­sar l’any 2017. L’aus­tralià Toby Price (KTM) també té dues victòries en la gene­ral (2016 i 2019) i els altres cam­pi­ons que tor­nen a aspi­rar a la victòria o al podi són l’austríac Mat­hias Walk­ner (KTM), campió el 2018 i que va ser ter­cer en la pas­sada edició, l’argentí Kevin Bena­vi­des (KTM), que va gua­nyar el 2021, i el nord-ame­ricà Ricky Bra­bec (Honda), que es va impo­sar el 2020. També tor­nen a estar entre els favo­rits el xilè Pablo Quin­ta­ni­lla (Honda), que va ser segon en l’edició del 2022, i el francès Adrien Van Beve­ren (Honda), que va aca­bar quart.

El cas­te­llo­nenc Joan Bar­rera (Honda) ha can­viat d’equip, no està amb l’ofi­cial Honda, amb què ha llui­tat per la victòria sense èxit els dar­rers anys –el seu millor resul­tat són dos cin­quens llocs–, i pot­ser sense tanta pressió podrà estar en una de les tres pla­ces del podi.

Tres cam­pi­ons

En els cot­xes tres pilots s’han repar­tit les victòries en les dar­re­res vuit edi­ci­ons, des del 2015, i enguany tor­nen a estar entre els favo­rits. El qatarià Nas­ser Al-Attiyah (Toyota) va gua­nyar la dar­rera edició i va acon­se­guir el seu quart tri­omf (2011, 2015, 2019 i 2022) i vol reva­li­dar la victòria amb el seu copi­lot francès Mat­hieu Bau­mel. Mon­si­eur Dakar, com es coneix el francès Stéphane Peter­han­sel (Audi) per les seves catorze victòries, sis victòries en motos (1991, 1992, 1993, 1995, 1997 i 1998) i vuit en cot­xes (2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016, 2015 i 2021), va tenir pro­ble­mes en la dar­rera edició, però vol tor­nar a estar llui­tant amb els millors amb el seu copi­lot i com­pa­tri­ota Edo­uard Bou­lan­ger.

El madri­leny Car­los Sainz i el copi­lot de Ripo­llet Lucas Cruz (Audi) aspi­ren un any més a la victòria i bus­ca­ran el quart tri­omf després d’empor­tar-se el tro­feu del Toua­reg els anys 2010, 2018 i 2020. En el Dakar del 2020 el francès Sebas­tien Loeb (Pro­dive) va ocu­par la segona posició per segona vegada, també ho va ser l’any 2017 i va aca­bar ter­cer el 2019. El nou vega­des campió mun­dial de ral·lis té ganes de gua­nyar el seu pri­mer Dakar.

Sense els Kamaz

En la cate­go­ria dels cami­ons no seran pre­sents els Kamaz rus­sos, gua­nya­dors de les sis dar­re­res edi­ci­ons i amb dinou tri­omfs en total. No poden par­ti­ci­par per la sanció a Rússia per la invasió d’Ucraïna. La lluita per la victòria serà molt més oberta. L’any pas­sat els Kamaz van ocu­par les qua­tre pri­me­res posi­ci­ons i el neer­landès Janus Van Kas­te­ren (Iveco) va ser el cinquè i el pri­mer sense pilo­tar un camió rus. El seu com­pa­tri­ota Mar­tin Van den Brink (Iveco), sisè el 2022, i el txec Mar­tin Macik (Iveco), setè el 2022, quart el 2021 i cinquè el 2020, també és un gran aspi­rant a llui­tar per la victòria.

Un total de 8.549 quilòmetres repartits en un pròleg i catorze etapes

La 45a edició del Dakar i la quarta que es disputa a l’Aràbia Saudita tindrà quinze dies de competició, un pròleg i catorze etapes, i un dia de descans. La sortida serà avui a Sea Camp, al costat del mar Roig, i l’arribada, el 15 de gener del 2023 a Dammam, al costat del golf Pèrsic. Seran un total de 8.549 km amb 4.706 km d’especials cronometrades. El Dakar d’enguany començarà amb un pròleg de 10 quilòmetres per determinar l’ordre de sortida de la primera etapa. Durant la primera setmana de competició hi hauran etapes llargues, tant en els quilòmetres totals com en els trams d’especials. El dilluns dia 9 hi haurà una jornada de descans a Riad, la capital saudita. En la segona setmana del Dakar hi hauran algunes etapes més curtes, però els participants que continuïn en competició hauran d’afrontar una etapa marató el dijous 12 i el divendres 13 de gener en les etapes 11a i 12a, entre les quals no es podran fer reparacions en els vehicles. La darrera etapa serà el 15 de gener amb l’arribada final del Dakar a la ciutat portuària de Dammam.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)