Dakar

30è triomf amb suspens

Motor. El castellonenc Joan Barreda (Honda) guanya la quarta etapa, tot i que els jutges el desposseeixen durant uns minuts. Loeb (BRX) venç en cotxes i Sainz i Cruz (Audi) són tercers

El pilot castellonenc Joan Barreda (Honda) era feliç perquè havia guanyat amb un temps de 4h28:18 la quarta etapa de motos del Dakar 2023, disputada amb un bucle entre Ha’il i Ha’il amb un tram cronometrat de 425 quilòmetres i un tram d’enllaç de 148 quilòmetres. Un recorregut de muntanyes d’arena en els primers 100 quilòmetres i, posteriorment, pistes arenoses fins a la meta. Tot i córrer amb el dit gros del peu trencat, Barreda havia segellat un tram final d’etapa espectacular i havia superat de setze segons el xilè Pablo Quintanilla (Honda). Posteriorment, però, els jutges van determinar que el vencedor de l’etapa era el xilè Nacho Cornejo (Honda), que no figurava durant el dia entre els primers. El motiu és que Cornejo s’havia aturat a ajudar Joaquim Rodrigues (Hero), vencedor de tres etapes l’any passat, que va caure en el quilòmetre 90 i va ser traslladat a l’hospital amb un traumatisme a la cama esquerra. D’entrada, li havien retornat els teòrics 25:55 que hi havia invertit. Minuts més tard, però, els comissaris van revisar el temps que el xilè havia estat aturat a través del GPS, van comprovar que només havia estat aturat 7:35 i van retornar el triomf a Barreda, el 30è en el Dakar del de Torreblanca, que persegueix els registres de Cyril Despres i Stéphane Peterhansel, tots dos amb 33 victòries parcials.

L’australià Daniel Sanders (Gas Gas), que va obrir pista després del triomf d’etapa de dimarts, manté el lideratge. Barreda és quart a 6:30 del líder. El nord-americà Skyler Howes (Husqvarna) va aprofitar les bonificacions (3:35) i és segon a 5:33 i l’argentí Kevin Benavides (KTM), tercer a 6:05.

Klein, que va ser novè i ha caigut al sisè lloc de la general, liderava l’etapa, però en l’antepenúltim punt de pas (327 km) va cedir el primer lloc al xilè Pablo Quintanilla (Honda), que li treia 45 segons. El francès Adrien van Beveren (Honda) era tercer a 1:32. Tot i amb i això, Klein tenia l’as a la màniga d’una bonificació de 2:39 pels seus triomfs parcials en els punts quilomètrics de pas. En el penúltim (378 km), Quintanilla continuava al capdavant amb el castellonenc Joan Barreda (Honda) segon a 54 segons i Klein tercer a 1:04 però líder virtual. Sanders ocupava el novè lloc a 7:02 però acumulava una bonificació de 3:58. En els últims quilòmetres, Barreda, llançat, es va fer fort completant un darrer tram de gran nivell i va avançar Quintanilla, que va cedir 2:40 en aquest darrer sector. Klein va abaixar pistonada i va cedir 14 minuts respecte del de Torreblanca frenat per un problema amb el combustible. El català Joan Pedrero (Rieju), per la seva banda, va ser 23è i és 21è en la general.

Dissetena de Loeb

El francès Sébastien Loeb (BRX) va endur-se la quarta etapa de cotxes i suma el seu dissetè triomf en la cursa. Stéphane Peterhansel, el rebatejat com a Monsieur Dakar –14 títols de campió entre motos (6) i cotxes (8)–, va acabar segon a només 13 segons i va quedar molt a prop d’igualar el rècord de 50 triomfs en cotxes del finlandès Ari Vatanen. El madrileny Carlos Sainz i el copilot de Ripollet Lucas Cruz van ser tercers i van retallar 16 segons al líder, el qatarià Nasser Al-Attiyah (Toyota) –quart–, i són quarts en la general a 32:55. L’argentí Orlando Terranova i el català Àlex Haro, per la seva banda, van abandonar a causa de les molèsties a l’esquena del pilot de Mendoza.

En SSV, triomf català amb el copilot Oriol Mena amb el polonès de 18 anys Eryk Goczal i segon lloc del manresà Gerard Farrés i Diego Ortega.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)