Dakar

LUCAS CRUZ

COPILOT DE CARLOS SAINZ EN LA VICTÒRIA AL DAKAR 2024

“Aquestes curses les guanya un equip i no un vehicle”

Cruz destaca la feina en conjunt amb l’Audi de motorització elèctrica: “Ajuntar un vehicle extrem amb una cursa extrema era una bomba”

El català subratlla que les bones decisions estratègiques han estat clau

En la feina com a copilot has de ser molt meticulós, has d’estar mot tranquil, i a vegades has d’improvisar

Con­tent pel resul­tat i satis­fet per la feina feta, així és com se sent Lucas Cruz (Ripo­llet, 1974) després de la seva victòria en el Dakar jun­ta­ment amb Car­los Sainz i el seu Audi. La quarta victòria amb qua­tre vehi­cles dife­rents, sem­pre amb Sainz, en les seves dinou par­ti­ci­pa­ci­ons com a copi­lot.

Quarta victòria en el Dakar, i totes qua­tre amb cot­xes dife­rents, força històric.
Sí. No hi ha ningú que ho hagi asso­lit, i els més impor­tant és que l’última ha estat amb un vehi­cle de moto­rit­zació elèctrica. Cap marca s’ha vol­gut aven­tu­rar a fer un cotxe amb moto­rit­zació elèctrica, i crec que era una aposta molt arris­cada que al final només hi ha hagut una marca que s’ha atre­vit a fer.
Quan va sor­tir aquest Audi, va ser una revo­lució por­tar-lo pel desert?
Va ser tot un repte perquè les con­di­ci­ons no eren favo­ra­bles per a aquest vehi­cle, i a més a més era d’una com­ple­xi­tat extrema. Ajun­tar un vehi­cle extrem amb una cursa extrema era una bomba.
Aquest tri­omf ha estat, doncs, més espe­cial per la duresa i pel vehi­cle.
És una cúmul de situ­a­ci­ons. Una, la com­ple­xi­tat de la cursa i la duresa, per una altra banda la com­ple­xi­tat del vehi­cle, i per una altra l’estratègia, que jo crec que ha sigut clau dins la cursa. El saber fer que hem demos­trat amb les deci­si­ons que hem pres, crec que al final s’ha demos­trat que van ser les encer­ta­des.
Audi era tot un equip. Els altres dos pilots, Ekström i Peter­han­sel, quan no van tenir pos­si­bi­li­tats en la gene­ral van estar al seu dar­rere i els van aju­dar.
Al final aquest tipus de cur­ses les gua­nya un equip, no les gua­nya un vehi­cle. Lla­vors, en tenir un plan­te­ja­ment d’equip, i no un plan­te­ja­ment indi­vi­du­a­lista, encara et dona més força i et fa més fort davant dels rivals.
I amb Car­los Sainz for­men un tàndem impres­si­o­nant.
La veri­tat és que ens tro­bem molt a gust tots dos, ens ente­nem bas­tant bé i quasi, quasi, quasi sense par­lar ja ente­nem el que ha de fer cadas­cun.
De les qua­tre victòries, alguna és més espe­cial?
Crec que per a mi aquesta ha sigut una de les més espe­ci­als. Totes les victòries són impor­tants i són gra­ti­fi­cants, i tenen un esforç al dar­rere, però aquesta més, amb un vehi­cle com el que teníem i al qual hem tret tot el suc que li podíem treure. Hem demos­trat que aquesta cursa és una cursa per córrer amb cap i intel·ligència, hem demos­trat que cor­rent en infe­ri­o­ri­tat i amb un vehi­cle revo­lu­ci­o­nari s’ha pogut acon­se­guir la victòria.
És molt com­pli­cat la feina del copi­lot?
Sí, has de ser molt meti­culós, has d’estar mot tran­quil; a vega­des has d’impro­vi­sar depe­nent de la situ­ació i solu­ci­o­nar els pro­ble­mes que et vas tro­bant. Crec que en aquesta cursa ho hem superat i crec que s’ha reflec­tit en la gene­ral.
I també la con­ducció amb la infi­ni­tat de ter­renys dife­rents, sorra, dunes i roques.
I espe­ci­als molt llar­gues. Feia temps que no teníem espe­ci­als de 450 km, dues eta­pes mara­tons. Jo crec que va ser una mica una cursa en tota regla. I poder superar totes aques­tes difi­cul­tats, i algu­nes amb nota, crec que és per estar con­tents.
Abans de la cursa es va dir que aquest any es bus­cava tor­nar a la gran duresa, i s’hi ha tor­nat, sobre­tot en l’etapa crono 48 h.
Si, 600 km en dos dies de dunes, bas­tant com­pli­ca­des, i sobre­tot la con­tinuïtat, no tenies des­cans, havies d’estar molt con­cen­trat, molt foca­lit­zat en les dife­rents dunes, i això es feia difícil. Però bé, l’estratègia que vam apli­car de sor­tir enrere i inten­tar recu­pe­rar en els dos dies la diferència va ser un punt clau.
Han gua­nyat la gene­ral sense vèncer en cap etapa, però en set han estat entre els qua­tre pri­mers. Una gran regu­la­ri­tat.
L’estadística diu que el que més espe­ci­als gua­nya no és el que gua­nya el Dakar, i efec­ti­va­ment s’ha tor­nat a com­plir una vegada més. Crec que mol­tes vega­des sor­tir al dar­rerre t’afa­vo­reix, i si a més a més tens la pista més mar­cada i més neta, t’afa­vo­reix a l’hora d’exe­cu­tar la teva estratègia, i aquí es va reflec­tir el pri­mer cop de puny a sobre la taula que vam fer.
El fet d’anar líders tants dies, va ser molta pressió?
No, al con­trari. És difícil mol­tes vega­des ges­ti­o­nar-ho, però has de tenir en compte que el que ha de prémer és el de dar­rere. Tu t’has de defen­sar. Al final tu pots inten­tar ges­ti­o­nar aquesta diferència, i són els altres els que han de recu­pe­rar el temps per­dut. Tu fas la teva cursa i por­tes el teu ritme.
Quin va ser el moment més com­pli­cat?
Va ser el dia que vam pun­xar tres rodes i vam haver d’espe­rar en Mat­tias [Ekström], el com­pany d’equip. Va ser una mica el punt d’inflexió, perquè pensàvem que havíem per­dut molt de temps i quasi ens havien recu­pe­rat la tota­li­tat de la diferència, però al final de l’espe­cial vam veure que Loeb, el segon, també havia per­dut temps i ens va com­pen­sar. Ens va des­comp­tar sis o set minuts però encara teníem un marge per poder jugar.
I fins a la penúltima etapa que Loeb va que­dar des­car­tat, va ser interes­sant la lluita que van tenir amb ell.
Va donar molta emoció. Li tocava arris­car i se la va haver de jugar. Ho va fer i va come­tre una errada, va tenir una pun­xada més una ava­ria mecànica que el va, una mica, cru­ci­fi­car. Però aquí hi ha l’exem­ple que deia abans de l’equip. Ell tenia un vehi­cle lent molt enrere que li va repre­sen­tar quasi dues hores de pèrdua perquè el pogues­sin aju­dar. Si hagués tin­gut ajuda amb un vehi­cle ràpid sense pos­si­bi­li­tats en la gene­ral encara podia haver llui­tat per la victòria i pres­si­o­nar-nos.
En dinou par­ti­ci­pa­ci­ons, la seva visió del Dakar ha variat molt?
Sí, és una mica dife­rent; ara el plan­te­ja­ment és el d’una cursa una mica més ràpida, a l’esprint, on els pilots estan rodant a un ritme molt alt. Abans era una mica, no dic anar pas­sant, però sí con­su­mint eta­pes i anar jugant amb alguna estratègia. Ara, tal com són els vehi­cles, molt sòlids i quasi no tenen pro­ble­mes, el ritme és molt alt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.