Més motor

‘Mister Champion’

Àlex Palou reconfirma el seu domini en la Fórmula 1 nord-americana amb un tercer títol (2021, 2023, 2024)

Amb 27 anys i cinc mesos, el de Sant Antoni de Vilamajor és el segon més jove de la història que signa el triplet

Mis­ter Cham­pion”, el va reba­te­jar emo­ci­o­nat Chip Ganassi diu­menge a quarts de 12 de la nit, hora cata­lana. El títol reva­li­dat era al sac i ben lli­gat. Palou aca­bava de sege­llar al Nash­vi­lle Supers­pe­edway la sen­sa­ci­o­nal tri­ple corona de la Indy­Car en una cursa més tran­quil·la del que es pre­veia i ins­cri­via de nou el seu nom i el de la seva escu­de­ria en el pal­marès del pres­tigiós cam­pi­o­nat, la meca nord-ame­ri­cana dels cot­xes. L’amo de l’equip que du pre­ci­sa­ment el seu nom –de fet, ell es diu Floyd Ganassi Jr., però li diuen Chip–, o sigui, el que s’hi juga els calés, estava eufòric i el feli­ci­tava a través de la ràdio amb què l’equip es comu­nica amb el pilot segons abans que Palou embogís cre­mant pneumàtic, el ritual que tant agrada als afi­ci­o­nats. En els dar­rers anys, també en la Fórmula 1, els espec­ta­dors tenen el pri­vi­legi de sen­tir què diuen, amb més o menys espon­taneïtat, un ele­ment més de l’espec­ta­cle que s’ha anat intro­duint en el món de l’esport amb calçador induït per les tele­vi­si­ons. Ganassi està entu­si­as­mat amb el català i l’inclou en la relació de millors pilots de sem­pre. “Palou ha de figu­rar en les con­ver­ses quan es parli dels millors de la història.” També creu que el fet d’haver estat pare l’ajuda a estar més per la feina. “El seu prin­ci­pal canvi res­pecte a l’any pas­sat és que ha tin­gut una filla. Això l’ha fet estar fins i tot més con­cen­trat, tot i que abans ja es con­cen­trava molt.” Chip Ganassi Racing atre­sora onze cam­pi­o­nats des de la reu­ni­fi­cació del 2008 i n’ha gua­nyat qua­tre dels últims cinc, que aviat és dit. Acu­mula setze títols des del 1996.

Inici modest

Palou, que als sis anys va gua­nyar el seu pri­mer cam­pi­o­nat social de kàrting a Lliçà de Vall, va ini­ciar el seu peri­ple en la cate­go­ria reina nord-ame­ri­cana el 2019 en un equip modest com el Dale Coyne Racing, i Ganassi el va reclu­tar de seguida per a la causa. I no el va dece­bre. De fet, ja va mera­ve­llar el mag­nat amb un tri­omf en el Gran Premi d’Ala­bama al Bar­ber Motors­ports Park de Bir­ming­ham tot just en el seu debut el 2020. Cons­ta­tava, així, una adap­tació meteòrica. Tenia 24 anys, va sor­tir ter­cer i va ser líder en 56 de les 90 vol­tes, inclo­ses les 34 finals.

Amb seny

Diu­menge, el pri­mer i únic català i pilot esta­tal campió en la cate­go­ria va sege­llar amb el seu onzè lloc –i apel·lant al prin­cipi de prudència, perquè no li calia assu­mir ris­cos des que Will Power, el seu rival directe, va cedir cinc vol­tes en els com­pas­sos ini­ci­als de la cursa– el seu ter­cer títol en la cate­go­ria reina de l’auto­mo­bi­lisme nord-ame­ricà (2021, 2023 i 2024). Un cam­pi­o­nat mul­ti­dis­ci­pli­nari que aglu­tina cir­cuits urbans, els famo­sos “ovals”, amb les 500 Milles d’Indi­a­na­po­lis de prova de referència, i autòdroms. Sense l’exu­berància ni l’estridència amb què va gua­nyar el 2023, en la penúltima prova –un fet abso­lu­ta­ment inu­sual en una cate­go­ria que enguany, com gai­rebé sem­pre, s’ha tor­nat a deci­dir en l’última cursa– i en el marc d’un con­flicte legal amb la mateixa escu­de­ria i amb McLa­ren quan inten­tava pre­pa­rar el salt a la Fórmula 1. Ara l’entorn és una bassa d’oli.

Incon­for­mista, Palou de seguida va voler par­lar del futur amb propòsit no d’esmena, però sí de millora. El fet d’haver gua­nyat només dues cur­ses, un símptoma alhora de la seva regu­la­ri­tat tot i una part final de curs en què el tema se li va com­pli­car una mica, va ser un argu­ment que el de Sant Antoni de Vila­ma­jor esgri­mia per millo­rar de cara al futur. Adme­tia amb 24 anys que gua­nyar la Indy­Car era un somni i con­ti­nua sent un pilot precoç a pesar dels tombs que havia donat la seva car­rera inter­con­ti­nen­tal. Ho prova el fet que, amb 27 anys, cinc mesos i 14 dies, és el segon tri­campió més jove de la història de la Indy­Car, només superat por Hor­nish Jr., que va sege­llar la fita amb 27 anys, dos mesos i vuit dies. “La bellesa d’aquest cam­pi­o­nat és que mai pots des­car­tar ningú i quan gua­nyes tens una sen­sació de feli­ci­tat”, des­cri­via diu­menge amb els sen­ti­ments a flor de pell: “Vull tor­nar a ser en aquesta roda de premsa amb un altre anell l’any vinent. El títol no el can­vio per res.”

EL TRICAMPIÓ

La bellesa d’aquest campionat és que mai no pots descartar ningú i quan guanyes tens una sensació de felicitat
Això t’empeny a continuar lluitant amb determinació i a tornar a ser allà dalt, tant en una cursa com en un campionat
Vull tornar a ser aquí l’any vinent. Vull tornar a ser en aquesta roda de premsa amb un altre anell. El títol no el canvio per res
He de donar les gràcies a tots els que van treballar en el cotxe. N’estic molt orgullós. Ha estat un any increïble i estic content que tornem amb el títol a casa
Àlex Palou
TRICAMPiÓ INDYCAR
Palou ha de figurar en les converses quan es parli dels millors de la història. El seu principal canvi respecte a l’any passat és que ha tingut una filla i ara està encara més concentrat
Chip Ganassi
PROPIETARI CHIP GANASSI

Iniciat en el kàrting i amb un passat vinculat al programa de joves talents, Adrián Campos i el Japó

Palou va despuntar de ben jove i va ser un dels talents que van entrar a formar part del programa de joves pilots del RACC al Circuit de Catalunya –a la imatge se’l pot veure l’any 2016–, que tenia el suport del govern. Pel programa, hi van passar Jaume Alguersuari –campió de l’F3 britànica amb només 18 anys i pilot de Toro Rosso (2009- 2011) a l’F1–, Dani Juncadella, Miquel Molina, Dani Clos i Albert Costa, entre d’altres. L’oportunitat de Palou de fer el salt del kàrting als monoplaces la hi va donar, primer, l’expilot d’Alzira Adrián Campos –va dir que va tenir la mateixa sensació en veure’l que havia tingut amb Fernando Alonso– i, posteriorment, el programa del circuit en què Lluís Pérez-Sala, també expilot d’F1, li va fer d’assessor. A banda del triple títol de Palou, les altres gestes catalanes sobre quatre rodes són el triomf de Marc Gené en les 24 Hores de Le Mans (2009), el segon lloc de Pedro Martínez de la Rosa en el Gran Premi d’Hongria d’F1 el 2006 i el triomf del mateix pilot en la Fórmula Nippon el 1997. Per a Palou, el Japó també va ser una rampa de llançament. El 2019 va ser tercer en la Superfórmula amb victòria a Fuji abans de fer les maletes i marxar als EUA. Tot i competir d’entrada amb un dels equips més fluixos de la IndyCar, hi va debutar amb molta empenta. Tot just en la seva tercera cursa ja va pujar al podi i va destacar amb una bona posició en les 500 Milles d’Indianapolis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)