Trial

Toni Bou

36 vegades campió mundial de trial

“El 40 és un número molt atractiu”

El pilot pierenc de Montesa continua inabastable i ja no amaga que arribar als 40 títols mundials es una fita que el motiva especialment

Semblava una fita inimaginable, però un cop som aquí, i encara més tenint contracte amb Repsol Honda fins al 2027, està clar que ho intentarem

A dos títols mun­di­als de trial (a l’aire lliure i X-Trial) per any des del 2007, Toni Bou (Piera, 1986) con­ti­nua bas­tint una de les car­re­res més exten­ses i reei­xi­des del món de l’esport. Fa un temps sem­blava una fita ina­bas­ta­ble, però després dels números d’aquest curs res ja és impos­si­ble per al lle­gen­dari pilot català, que ja té a l’horitzó la pos­si­bi­li­tat de llui­tar pels 40 títols mun­di­als, just quan com­plirà 40 anys.

En un pres­tatge de casa hi tinc una placa com­me­mo­ra­tiva sig­nada de quan va gua­nyar el seu 30è títol mun­dial de trial. M’acon­se­lla que comenci a fer espai per quan acon­se­gueixi una placa amb els 40 mun­di­als?
Tant de bo que sí [riu]. Encara queda, però evi­dent­ment que seria un número molt atrac­tiu. Ja hem acon­se­guit molt més del que mai hauríem somiat, però per què no pen­sar a anar sumant més, que és el que ens ha por­tat fins aquí? D’això es tracta, d’inten­tar sumar al màxim de títols pos­si­ble.
Fa un temps sem­blava una xifra ina­bas­ta­ble.
Exacte. Sem­blava una fita ini­ma­gi­na­ble, però un cop som aquí, i encara més tenint con­tracte amb Rep­sol Honda fins al 2027, està clar que ho inten­ta­rem. Sabem que és molt com­pli­cat perquè arri­barà un moment que el meu ren­di­ment tindrà una dava­llada, però inten­ta­rem allar­gar-ho al màxim pos­si­ble.
En tot cas, la seva moti­vació es manté intacta?
Cada vegada costa una mica més, però la moti­vació la tinc perquè m’agrada molt el que faig. Men­tre física­ment pugui estar a dalt, con­ti­nu­a­rem per donar al màxim.
Quan un ha gua­nyat tants títols, tenen alguna cosa d’espe­cial els acon­se­guits aquest any?
Cada títol és dife­rent i en con­cret aquest últim ha estat espe­cial pel fet d’haver-lo gua­nyat a Andorra, envol­tat de tots els meus amics i de molta gent que feia temps que no m’havia vin­gut a veure. Aquests títols que acon­se­guei­xes després d’haver gua­nyat la prova i que pots cele­brar al moment amb tota la teva gent són més espe­ci­als i els recor­des durant molt de temps.
Aquest curs no ha dei­xat ni les engru­nes, perquè en el trial a l’aire lliure ha gua­nyat onze de dotze pro­ves pun­tu­a­bles i en X-Trial, de moment, n’ha obtin­gut 5 de 5.
Ha anat molt bé. Hem can­viat coses res­pecte a l’any ante­rior i això ens ha fet ser més con­sis­tents i regu­lars, i estic molt con­tent i orgullós d’haver-ho acon­se­guit.
Amb aquests resul­tats, creu que els té men­jada la moral, als rivals?
Com sem­pre dic, per a ells deu ser una gran putada tenir-me aquí, però per con­tra el dia que em gua­nyin també s’hi haurà de donar molt més valor. Segur que ha de ser una gran moti­vació quan llui­tes per un objec­tiu que encara no has pogut acon­se­guir.
Més enllà d’inten­tar acon­se­guir la victòria en les dues pro­ves que res­ten del mun­dial d’X-trial, el repte de l’equip deu ser que Gabriel Mar­ce­lli també obtin­gui el sub­cam­pi­o­nat, tal com ha fet, en el cam­pi­o­nat a l’aire lliure.
Seria un any increïble i per­fecte per a l’equip. Que­den dues cur­ses impor­tants per a ell i inten­ta­rem que ho acon­se­gueixi.
Aquest any es retira un dels seus rivals més con­sis­tents, Adam Raga. Què suposa la seva marxa?
Per una part, una mica de tris­tesa i per l’altra, un enorme reco­nei­xe­ment per aquesta car­rera espor­tiva tan bèstia que ha fet, amb sis títols mun­di­als. Se l’ha de feli­ci­tar perquè s’ha man­tin­gut a dalt fins als 42 anys i, en aquest sen­tit, per mi no deixa de ser un exem­ple. En certa manera, ho vam poder cele­brar en el trial de les naci­ons, en què vam viure una jor­nada molt espe­cial. Han estat molts anys de lluita espec­ta­cu­lars i el fet que ell es retiri vol dir que a mi ja em queda menys.
A vega­des ha estat crític amb alguns aspec­tes del fun­ci­o­na­ment del mun­dial de trial. Veu que es va pel camí cor­recte?
Penso que hem fet un pas enda­vant amb el regla­ment, fent-lo molt més sen­zill. Amb l’estop, pots anar enda­vant i endar­rere, i així la gent també el pot enten­dre més. En tot cas, penso que encara hem d’apro­par més l’esport a la gent. Hem tin­gut pro­ves molt bones, en què el públic s’havia de moure molt poc i ente­nia molt bé la cursa, i d’altres que cos­tava més. Les cur­ses són molt visu­als i espec­ta­cu­lars, però ho hem de posar fàcil perquè som un esport mino­ri­tari.
Què em pot expli­car del museu que està pro­jec­tant?
Queda lluny perquè serà quan em retiri, però sí que m’agra­da­ria que quedés un record. Encara hem de mirar on es fa i com es fa. Són molts títols durant molts anys i el meu pare ho guarda tot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)