Ral·lis

El ral·li més segur

El RACC ha aplicat la tecnologia i la imaginació al ral·li Catalunya per aconseguir uns estàndards de seguretat que han estat imitats en el mundial

Unes quatre mil persones formen el dispositiu humà que manté la cursa sota control

Des que el 19 d'abril del 1999 el tram dels Àngels va ser anul·lat per excés de públic, un dels argu­ments que han permès al RACC man­te­nir el seu ral·li de manera inin­ter­rom­puda en el mun­dial sal­vant rota­ci­ons i alter­nan­ces és la inves­ti­gació en segu­re­tat. Amb resul­tats pal­pa­bles, ja que des d'aque­lla data no hi ha hagut cap incidència remar­ca­ble. En con­tra­par­tida, s'ha estat molt més estricte en el con­trol i la con­cen­tració del públic en poques zones i en el tan­ca­ment dels acces­sos des del dia abans. Unes mesu­res que en els últims anys s'han mirat de com­pen­sar amb més ser­veis i més faci­li­tat d'accés al tram.

El ral·li és con­si­de­rat una cursa molt segura, no només per als par­ti­ci­pants sinó també per al públic. Sem­pre amb les pre­mis­ses de man­te­nir els afi­ci­o­nats a les zones deli­mi­ta­des –pre­fe­rent­ment ele­va­des sobre la car­re­tera– i de no per­me­tre movi­ments. Les imat­ges d'aque­lles àmplies file­res que res­se­guien l'asfalt a banda i banda s'han aca­bat per sem­pre.

Inno­va­ci­ons en marxa

En aquests anys el RACC –amb el vis­ti­plau de la FIA– ha anat expe­ri­men­tant noves solu­ci­ons i millo­res per evi­tar inci­dents que sem­pre són uti­lit­zats pels detrac­tors de les pro­ves de car­re­tera. Des de la intro­ducció del sis­tema de tracking per al segui­ment en els trams ins­tal·lat en els cot­xes 0 i 00 i els cot­xes de cursa per tenir un con­trol per­ma­nent de la seva posició, fins a alar­mes que s'acci­o­nen quan un vehi­cle s'atura o s'allu­nya de les coor­de­na­des GPS que teòrica­ment hau­ria de seguir, pas­sant per un sis­tema de veu perquè pilot o copi­lot i direcció de cursa puguin comu­ni­car-se. En aques­tes matèries han estat molts els ral·lis del mun­dial que s'han tras­lla­dat a Cata­lu­nya per pren­dre'n nota.

La prova cata­lana és una de les que gene­ren més trànsit aeri, la qual cosa obliga a enge­gar un pla rigorós per con­tro­lar tots els apa­rells que sobre­vo­len la zona, que pas­sen a estar inte­grats en l'estruc­tura aèria de la cursa, amb reserva de l'espai aeri i freqüència aeronàutica exclu­siva. A més, el RACC dis­posa d'un helicòpter amb enre­gis­tra­ment i trans­missió d'imatge ins­tantània a la direcció de cursa.

Des de la base de Port Aven­tura se segueix la feina d'una cadena d'efec­tius humans d'unes qua­tre mil per­so­nes. Aquí s'hi inclou el con­tin­gent poli­cial, el per­so­nal de car­re­tera i del parc d'assistència, els encar­re­gats dels cot­xes de segu­re­tat, el per­so­nal mèdic i d'ambulàncies, els bom­bers, per­so­nal de grues, emis­so­res de segu­re­tat, peri­o­dis­tes i els volun­ta­ris de les dife­rents escu­de­ries cata­la­nes, que són impres­cin­di­bles per garan­tir el mun­tatge tècnic dels trams, com ja fan en les pro­ves de menor rang que orga­nit­zen i a les quals també poden apli­car les inno­va­ci­ons del mun­dial. S'ocu­pen de la segu­re­tat, de les zones des­ti­na­des al públic, del con­trol gene­ral del parc d'assistència i del rea­gru­pa­ment, de les emis­so­res de ràdio, dels cro­no­me­trat­ges inter­me­dis i el proveïment de com­bus­ti­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)