Olimpisme

L’odissea de Connolly

Avui fa 125 anys que un atleta de Boston d’origen irlandès va esdevenir el primer campió olímpic de l’era moderna.

Arribar a Atenes el 1896 va ser l’aventura de la seva vida

Les memòries o l’auto­bi­o­gra­fia de James Bren­dan Con­nolly (Bos­ton, 1868-1957) no són les d’un atleta qual­se­vol. Va ser un nota­ble escrip­tor i cro­nista amb estu­dis a Har­vard i un bagatge que ja voldríem molts ara en plena era digi­tal. Ara el recor­dem pel seu momen­tum. “A l’estadi, amb cent mil per­so­nes cri­dant i amb una banda d’uns 200 músics tocava l’himne, vaig ado­nar-me que jo era el pri­mer campió olímpic en 1.500 anys d’història”, escriu Con­nolly, reme­mo­rant la gesta que el va con­duir a la poste­ri­tat, el pri­mer títol olímpic de l’era moderna. Avui fa 125 anys que aquest fill d’immi­grants irlan­de­sos que havien arre­lat a Bos­ton, com milers i milers de com­pa­tri­o­tes seus, va tri­om­far en el tri­ple salt, la pri­mera prova a Ate­nes el 1896, amb una tècnica a anys llum de l’actual (dos salts amb el peu dret). No hi havia una regu­lació clara sobre com s’havia de fer el salt. Va arri­bar fins als 13,71 m imi­tant, segons ell mateix, el que havia vist fer a espor­tis­tes més grans quan ell era petit, a Bos­ton. “No ho havia pro­vat des dels dotze anys.” De fet, Con­nolly s’havia for­mat en el fut­bol ame­ricà i el ciclisme, però com molts altres en el seu temps era un atleta des­ta­ca­ble en mol­tes dis­ci­pli­nes. Va ser segon en el salt d’alçada i ter­cer en llar­gada.

Les peripècies per arri­bar a Ate­nes des de Bos­ton també són lle­gendàries, però ell mateix en va dei­xar constància escrita. Asso­lir el permís de Har­vard per anar a Ate­nes no va ser fàcil, perquè en diri­gir-se al res­pon­sa­ble del comitè atlètic aquest el va acu­sar de voler anar a fer un viatge de plaer. “Recordo un dels ofi­ci­als del comitè obrint un mapa d’Europa davant meu per veure on era Ate­nes.” Final­ment va desis­tir que Har­vard l’enviés com a atleta de la uni­ver­si­tat i es va pagar el viatge a través del menut Suf­folk Club de la loca­li­tat on vivia. Amb nou espor­tis­tes més es va embar­car el 20 de març a Nova York en un vai­xell de vapor ale­many de vuit mil tones (el Bar­ba­rossa) en direcció a Nàpols durant 12 dies. “El segon dia a Itàlia em van robar la car­tera i vaig estar a punt de per­dre el tren cap a l’Adriàtic.” “Tenia els com­panys de Bos­ton al vagó cri­dant-me que ja mar­xa­ven i un poli­cia inten­tant iden­ti­fi­car-me. Tres atle­tes em van aga­far lite­ral­ment des de dalt i em van pujar per la fines­tra.” L’odis­sea va con­ti­nuar cap a Bríndisi i amb un altre vapor cap a Corfú, Patres i un altre viatge amb tren de deu hores fins a arri­bar a Ate­nes.

Con­nolly relata l’amis­tat que va fer amb atle­tes ale­manys i els seus duels per qui era més ràpid “bui­dant gots de vi”. Malau­ra­da­ment en el futur molts com­pa­tri­o­tes seus no viat­ja­rien a Europa a con­fra­ter­nit­zar sinó a par­ti­ci­par en les grans guer­res mun­di­als. L’atleta també viu­ria més enda­vant la seva pròpia experiència bèl·lica, ja que ani­ria al front de la guerra de Cuba, la d’Espa­nya con­tra els Estats Units, des d’on envi­a­ria cròniques al Bos­ton Globe. A mesura que els Jocs van anar pre­nent rellevància, els Estats Units també van anar recu­pe­rant la memòria del seu pri­mer campió. Tot un per­so­natge.

La idea d’un visionari
La història de Coubertin amb els Jocs és ben coneguda, però ni ell mateix podria imaginar en què s’acabarien convertint més de cent anys després. Les primeres medalles dels campions eren de plata i el tercer no rebia cap distinció especial.
14
països
són els que van participar en els primers Jocs, entre el 6 i el 15 d’abril del 1896, amb un total de 241 esportistes, la majoria grecs.
0
dones
són les que van competir a Atenes . El mateix Coubertin ho veia “poc pràctic, interessant i estètic”. El futur li giraria l’esquena sense remei.
11.001
atletes
són els que s’esperen a Tòquio, el 49% dels quals seran dones.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)