Olimpisme

Una llum en la foscor

La cerimònia d’inauguració dels Jocs de Tòquio intenta transmetre valors positius tot i els obstacles de la Covid-19 i l’absència de públic

La tennista Naomi Osaka fa l’últim relleu de la flama, que es mantindrà encesa mentre duri la competició

El movi­ment olímpic es va con­ju­rar durant unes hores a l’estadi de Tòquio per com­ba­tre simbòlica­ment el gran mal del nos­tre temps, la pandèmia de la Covid-19, en la cerimònia d’inau­gu­ració més excep­ci­o­nal de l’era moderna. Un any més tard del que tocava, sense públic a les gra­des i amb les dele­ga­ci­ons reduïdes a la mínima expressió, l’espec­ta­cle va fugir de la gran­di­o­si­tat de temps pretèrits. La direcció artística va com­bi­nar amb elegància algu­nes tra­di­ci­ons mil·lenàries del Japó amb la revo­lució tec­nològica cons­tant que es viu al país. El mis­teri de qui encen­dria final­ment el peve­ter no es va resol­dre fins al dar­rer ins­tant, quan la ten­nista Naomi Osaka va rebre el foc sagrat en l’últim tes­ti­moni. Poc abans, l’empe­ra­dor Naru­hito va decla­rar inau­gu­rats els Jocs de la 32a olimpíada.

La pandèmia va mar­car les qua­tre hores, gai­rebé exac­tes, de la cerimònia. La des­fi­lada en va ocu­par dues, però va ser més àgil per l’absència d’atle­tes, ja que molts encara no han arri­bat. Saúl Cra­vi­otto (Lleida, 1984) i Mireia Bel­monte (Bada­lona, 1990) van ser els ban­de­rers del Comitè Olímpic Espa­nyol. Cra­vi­otto (piragüisme) ha gua­nyat qua­tre meda­lles olímpi­ques des del 2008 (dues d’or i dues de plata) i Bel­monte (natació) també en té qua­tre, dues de plata a Lon­dres i una d’or i una de bronze a Rio.

L’emoció i el tòpic

El moment més esplèndid va ser visu­al­ment insu­pe­ra­ble. 1.824 drons es van ele­var al mateix temps for­mant sobre la nit de Tòquio una esfera gegant de llums repre­sen­tant la Terra i els seus con­ti­nents. Després va sonar Ima­gine, de John Len­non, amb un cor juve­nil com­par­tint veu en un vídeo gegant amb Angélique Kidjo, Ale­jan­dro Sanz, John Legend i Keith Urban. Massa forçat. Com les parau­les insis­tents del pre­si­dent del COI, Tho­mas Bach, apel·lant als pre­sump­tes valors de l’esport com a feno­men que esta­ria per sobre del bé i el mal des de fa “tres mil anys”. Tant ell com la pre­si­denta del comitè orga­nit­za­dor, Seiko Has­hi­moto, van fer un esforç ingent en les seves parau­les per fer creure que aquesta cita olímpica és una llum d’espe­rança enmig de la crisi pandèmica. “Durant molt temps ens hem man­tin­gut allu­nyats dels nos­tres éssers esti­mats. Avui a qual­se­vol part del món estem final­ment units per com­par­tir un moment únic”, va reblar Bach, que va posar l’accent també en la par­ti­ci­pació, un altre cop, de l’equip de refu­gi­ats.

Els efec­tes de la crisi de la Covid-19 també es van reflec­tir en mol­tes de les deci­si­ons que es van pren­dre a l’hora de con­fi­gu­rar tota la cerimònia. Es va veure una core­o­gra­fia imi­tant el con­fi­na­ment dels espor­tis­tes i es va triar específica­ment met­ges i infer­mers com a por­ta­dors de la ban­dera olímpica i també d’algun dels últims relleus ja dins l’estadi olímpic.

Apa­reix Osaka

Després de la par­ti­ci­pació de dife­rents relle­vis­tes –alguns espor­tis­tes japo­ne­sos reco­ne­guts–,un grup de sis estu­di­ants van fer arri­bar final­ment la flama, que va arri­bar a Tòquio no sense difi­cul­tats per l’estat d’emergència del país, a Naomi Osaka, una de les dones més influ­ents al Japó. Gua­nya­dora de qua­tre tor­ne­jos del Grand Slam i ex-número 1 del món, la ten­nista va diri­gir-se a una estruc­tura en forma del mont Fuji, s’hi va enfi­lar per les esca­les i va dipo­si­tar el foc en un peve­ter que sim­bo­litza el sol ixent. No s’apa­garà men­tre durin els 16 dies de com­pe­tició.

Després va con­ti­nuar la festa, però a fora es van sen­tir també els crits de pro­testa de molts japo­ne­sos que estan con­tra els Jocs.

LA DESFILADA

Dura dues hores i la major part de les delegacions aposten per la paritat

CÒCTEL D’EMOCIONS

L’organització aposta per barrejar tradició, modernitat i espectacle

ELS DISCURSOS

Bach insisteix en l’esforç que ha fet el Japó i el COI per salvar els Jocs tot i la pandèmia

L’EMPERADOR

Naruhito declara els Jocs inaugurats, però les protestes es mantenen

Nou lema i nou jurament

El COI manté l’objectiu d’evolucionar amb els nous temps, i en la cerimònia ja es van poder copsar alguns d’aquests canvis. Al lema olímpic, defensat per Thomas Bach amb entusiasme, s’hi afegeix una paraula per convertir-se ara en “faster, higher, stronger, together” (més ràpid, més alt, més fort i plegats). “Tots units sumem molt més que no pas la suma de petites parts.” En el jurament olímpic, realitzat per esportistes i jutges, també es van incloure modificacions en la cerimònia d’ahir amb la incorporació dels termes “inclusió” i “igualtat”. La defensa de la paritat va ser una constant en la cerimònia. El 95% de les delegacions van desfilar amb una dona i un home al capdavant, i en la cerimònia van tenir protagonisme artistes com ara Misia o Hiromi.

La sostenibilitat i Fukushima

Una de les sorpreses de la tarda va ser el desplegament de les anelles olímpiques a l’estadi, el mateix que va ser escenari dels primers Jocs al Japó, el 1964. Les que van aparèixer en la primera part de la cerimònia es van emmotllar amb la fusta de pins clavats precisament durant els Jocs de Tòquio del 1964, tot un símbol de l’ecologia, el reciclatge i la sostenibilitat. En la tria de participants i en els discursos de Bach i Hashimoto també es va recordar la tragèdia de Fukushima per culpa d’un terratrèmol que va assolar un part del país el març del 2011. La candidatura de Tòquio va guanyar l’elecció dels Jocs un any després, i un dels seus objectius era precisament girar full d’aquest capítol, però la pandèmia ha deixat sovint en l’oblit aquell desastre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)