Olimpisme

Triple podi a Tòquio

Jocs Paralímpics. Yassine Ouhdadi en 5.000 m T13 i Sara Loehr, com a guia de la triatleta gallega Susana Rodríguez, segellen els primers títols catalans i el nedador Toni Ponce obté la segona plata

La cinquena jornada dels Jocs Paralímpics de Tòquio va ser la més reeixida per a la representació catalana amb els primers títols de Yassine Ouhdadi en els 5.000 m de la classe T13 i de Sara Loehr, com a guia de la gallega Susana Rodríguez en triatló, i el segon subcampionat del vilafranquí Toni Ponce en els 100 m braça SB5.

Ouhdadi va oferir tota una lliçó d’estratègia en les dotze voltes i mitja a la pista de l’estadi olímpic de Tòquio. El fondista tortosí es va mantenir en segon terme, transitant en tercer lloc però ben atent a tots els moviments al cap de la cursa. En un primer moment, el recordista mundial, el marroquí El Amin Chentouf (2:57.92), va prendre la iniciativa i a partir del segon quilòmetre el canadenc Guillaume Ouellet li va prendre el relleu per marcar tots els temps de pas (6:05.76, 9:02.62 i 11:57.14). A dues voltes del final, el britànic David Devine va accelerar el ritme, però el corredor de l’Hospitalet Atletisme va respondre immediatament rere l’australià Jaryd Clifford. Al toc de campana, va ser Clifford qui va prendre el comandament. Ouhdadi va contraatacar en la contrarecta per situar-se líder a 300 metres del final. L’australià no havia dit l’última paraula i en el darrer revolt va esprintar de valent per recuperar la primera plaça. El tortosí es va mantenir ferm i va conservar el lideratge per entrar clarament vencedor amb un nou registre europeu de 14:34.13. Clifford va ocupar el segon lloc (14:35.52) i la tercera plaça va ser per a l’atleta del Comitè Paralímpic Rus Aleksandr Kostin, i el seu guia Iurii Kloptcov (14:37.42). “Ha estat increïble. Des del primer moment ho he tingut clar i sabia que no havia de posar-me al davant. La cursa era molt llarga, i la humitat i la calor collaven de valent, i calia guardar energies per al final. Ho havia parlat amb la família, els amics i l’entrenador i la tàctica ha funcionat. Sabia que si em quedaven forces de fer una última volta ràpida podria lluitar pel podi”, va resumir Yassine, que s’entrena al CAR de Sant Cugat a les ordres de Benito Ojeda i que té cataractes no operables en tots dos ulls. En els 400 m T11, Gerard Descarrega afrontarà avui la final amb el millor registre de les sèries (50.61).

Domini en triatló

Si Ouhdadi va esperar al tram final per dictar sentència, el domini de la triatleta gallega Susana Rodríguez i la seva guia catalana Sara Loerh (Vilafranca del Penedès, 1989) en la prova disputada a la badia d’Odaiba va ser incontestable, de principi a fi. Van prendre el comandament en els 750 metres de natació (12:29) i van ampliar el seu avantatge en els 20 km de ciclisme i els 5 km de cursa peu fins a cobrir la prova en 1h07:15. A gairebé 4 minuts van completar el podi les italianes Anna Barbaro i Charlotte Bonin (1h11:11), i les franceses Annouck Curzillat i Celine Bousrez (1h11:45).

La tercera medalla catalana del dia va tornar a tenir com a escenari el centre aquàtic de Tòquio. La condició de recordista mundial (1:25.46) i el fet d’haver acreditat el millor registre en les sèries (1:26.72), col·locaven el vilafranquí Toni Ponce com a gran favorit en els 100 m braça SB5. A l’hora de la veritat, el representant del Comitè Paralímpic Rus Andrei Granitxka es va mostrar inabastable i amb uns últims 50 metres espectaculars va deixar el nedador del CN Sitges sense títol i sense rècord (1:25.13). En tot cas, Ponce (1:26.53) va segellar la seva segona medalla de plata a Tòquio després de l’aconseguida en la jornada inaugural en els 200 m lliure S5. En els 150 m estils SM4, Miguel Luque es va quedar a les portes del podi amb la quarta plaça i un registre de 2:45.78.

Dos triomfs en bàsquet

En bàsquet amb cadira de rodes, la selecció espanyola masculina va segellar el quart triomf contra Turquia (61-79), amb 20 punts i 4 rebots del català Jordi Ruiz. Al seu torn, la selecció femenina, amb Judith Núñez, va aconseguir el primer triomf a Tòquio i el primer en uns Paralímpics contra la feble Algèria (8-80). En tennis en cadira de rodes, Quico Tur va perdre en la segona eliminatòria del quadre individual contra l’argentí Gustavo Fernández (6-1 i 6-0) i en els dobles, formant parella amb Enrique Siscar, contra els austríacs Thomas Flaxi i Nico Langmann (6-3, 4-6 i 5-7).

Arriben els afganesos

La participació de la taekwondista Zakia Khudadadi i l’atleta Hossain Rasoluli, que es donava per perduda per la situació de caos a l’Afganistan, serà finalment possible i tots dos ja es troben a Tòquio disposats a competir en les seves respectives proves.

La medalla és una mica agredolça. Ho podia haver fet millor, però el meu rival [Granitxka] ha fet un gran temps
Toni Ponce
Havíem preparat molt bé la cursa. Quan creues la meta, afloren els sentiments; és molt bonic d’experimentar
Sara Loehr
Tenia clar que no havia de posar-me al davant i guardar energies. La tàctica ha funcionat. Ha estat increïble
Yassine Ouhdadi
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)