Olimpisme

Catalunya té veu olímpica

El catalans participants es pengen cinc medalles, tres plates –Craviotto, waterpolo femení i futbol masculí– i dos bronzes –vela i handbol masculí–, però 71 dels 97 esportistes tornen amb almenys un diploma

L’esport català va tor­nar a aixe­car la veu olímpica i va tenir una incidència nota­ble en els èxits de la dele­gació del Comitè Olímpic Espa­nyol. Amb una repre­sen­tació que va vore­jar el cen­te­nar de par­ti­ci­pants, els cata­lans van tor­nar de Tòquio 2020 (fets el 2021) amb cinc meda­lles: tres de plata i dues de bronze. Tot i que no es van repe­tir els ors del 2016 de Bel­monte, Cra­vi­otto i Marc López (ten­nis dobles) i no s’han com­plert algu­nes expec­ta­ti­ves, l’esport català va exhi­bir el seu múscul a Tòquio: 70 dels 96 espor­tis­tes que hi van par­ti­ci­par van tor­nar a casa com a mínim amb un diploma, o sigui entre els vuit millors de totes les seves dis­ci­pli­nes. Si hi afe­gim Xavi Gar­cia (Croàcia), la llista encara s’enfila a 71 de 97, pràcti­ca­ment el 70% de tots els que van viat­jar a la capi­tal japo­nesa. Entre els des­ta­cats, es podria citar els bri­llants cin­quens llocs d’Ayad Lam­das­sem en l’emblemàtica marató i d’Adel Mec­haal en els mítics 1.500 metres.

Un regust agre­dolç

La plata en la com­pe­tició de water­polo femení amb regust agre­dolç per la der­rota clara en la final con­tra els Estats Units –5-14 con­tra la bèstia negra i tri­ple cam­pi­ona olímpica– és la més nos­trada, quan­ti­ta­ti­va­ment, amb 12 de les 13 com­po­nents de l’equip nas­cu­des i for­ma­des a Cata­lu­nya. Maica Gar­cia, Laura Ester, Judith Forca, Irene González, Anni Espar, Marta Bach, Elena Sánchez, Bea Ortiz, Paula Leitón, Roser Tar­ragó, Clara Espar i Elena Ruiz van com­ple­tar un cam­pi­o­nat excel·lent al cos­tat de Pili Peña (CN Ter­rassa), water­po­lista nas­cuda a Madrid però amb una àmplia tra­jectòria en equips cata­lans. Elena Ruiz (2004, CN Rubí) va ser, amb 16 anys i 141 dies, la segona meda­llista més jove de la història de l’esport català. La gim­nasta Núria Caba­ni­llas, or per equips a Atlanta, manté encara l’honor d’haver gua­nyat una meda­lla amb unes set­ma­nes menys d’edat.

La lon­ge­vi­tat llei­da­tana

El llei­datà Saúl Cra­vi­otto con­ti­nua eixam­plant la seva lle­genda olímpica en el piragüisme. L’expe­ri­men­tat palista va fer història pen­jant-se una plata en la moda­li­tat de K-4, la seva cin­quena meda­lla, després dels ors acon­se­guits a Pequín 2008 i Rio 2016, que se sumen al bronze que també va gua­nyar a Rio 2016 i la plata a Lon­dres 2012. És el català amb més meda­lles olímpi­ques després de superar Mireia Bel­monte, que a Tòquio va ser quarta en els 400 m estils. Tant Cra­vi­otto com la bada­lo­nina aspi­ren a repe­tir experiència olímpica a París 2029 per com­ple­tar una cin­quena par­ti­ci­pació en uns Jocs, que aviat és dit.

Mal­com, vet aquí

La ter­cera plata la van cele­brar els juga­dors de fut­bol Eric Gar­cia, Òscar Min­gueza, Javi Puado, Marc Cucu­re­lla i Dani Olmo. Espa­nya va per­dre la final con­tra el Bra­sil per 2-1 en la pròrroga. El gol del tri­omf bra­si­ler el va fer l’exblau­grana Mal­com, que havia pas­sat per Can Barça sense pena ni glòria.

El bar­ce­loní Jordi Xam­mar mai no obli­darà el bronze en la classe 470 amb el gallec Nicolás Rodríguez. Fill del pilot de motos Pere Xam­mar, havia estat meda­llista en els tres últims mun­di­als de 470 i va con­fir­mar expec­ta­ti­ves. Xam­mar va des­criure “la major feli­ci­tat que he sen­tit mai en la vida, la cul­mi­nació del somni”. S’havia fogue­jat abans a Rio 2016 amb una dot­zena posició i tot i adme­tre “pressió” va irrom­pre en el moment òptim.

L’equip d’hand­bol mas­culí, amb els cata­lans Viran Mor­ros, Aleix Gómez, Anto­nio García, Adrià Figue­res i Fer­ran Solé, per la seva banda, va asse­gu­rar-se la meda­lla de bronze superant Egipte en el par­tit deci­siu per 31-33 i sege­llant la quarta meda­lla de l’equip esta­tal en uns Jocs Olímpics després de les obtin­gu­des el 1996, 2000 i 2008.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)