Olimpisme

El floc olímpic ja il·lumina Pequín

Jocs d’hivern. L’esquiadora de fons de la minoria uigur Dinigeer Yilamujiang és una de les encarregades d’encendre el peveter en una clara resposta del comitè organitzador xinès al boicot diplomàtic dels Estats Units i els seus aliats

Un immens floc de neu, amb la flama olímpica cre­mant al seu inte­rior, ja il·lumina l’Estadi Naci­o­nal de Pequín, que d’aquesta manera es con­ver­teix en la pri­mera ciu­tat de la història que és seu d’uns Jocs Olímpics d’estiu, el 2008, i d’hivern, el 2022. Els encar­re­gats d’encen­dre el peve­ter olímpic van ser dos espor­tis­tes que com­pe­ti­ran en els Jocs, l’espe­ci­a­lista en la com­bi­nada nòrdica Zhao Jiawen i l ’esquia­dora de fons de la mino­ria uigur Dini­geer Yila­mu­ji­ang. Va ser la res­posta del comitè orga­nit­za­dor al boi­cot diplomàtic dels Estats Units i els seus ali­ats en senyal de pro­testa per les vio­la­ci­ons dels drets humans a la Xina.

Abans, el pre­si­dent xinès, Xi Jin­ping, ja havia decla­rat ofi­ci­al­ment oberts els Jocs amb el lema Junts per un futur com­par­tit. Una cita olímpica que, com fa mig any a Tòquio, estarà mar­cada per les res­tric­ci­ons per culpa de la pandèmia de la covid-19. Pre­ci­sa­ment, el pre­si­dent del COI, Tho­mas Bach, va agrair l’esforç del comitè orga­nit­za­dor per “la seva ambició, el seu coratge i la seva força” per assu­mir el repte dels Jocs, tot fent un símil entre l’Any Olímpic i l’Any del Tigre, que va començar dimarts. Bach va inter­pel·lar els espor­tis­tes perquè aquest era el seu moment: “L’hora de cons­truir ponts en comp­tes d’aixe­car murs.” En aquest sen­tit, va fer una crida als diri­gents mun­di­als perquè es com­pro­me­tes­sin a res­pec­tar la treva olímpica i dones­sin una opor­tu­ni­tat a la pau. Tot i el boi­cot diplomàtic, entre els diri­gents a l’estadi de Pequín es va poder veure el secre­tari gene­ral de les Naci­ons Uni­des, António Guter­res; el direc­tor gene­ral de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut, And­ha­nom Ghe­breye­sus, i el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, entre d’altres. El públic, reduït a l’acte inau­gu­ral, hi va anar per expressa invi­tació del comitè orga­nit­za­dor.

La cerimònia va tenir el segell del pres­tigiós cine­asta Zhang Yimou, que ja va por­tar la batuta dels espec­ta­cles d’aper­tura i clau­sura dels Jocs d’estiu del 2008. Una enorme pista de gel d’11.600 m², for­mada per pan­ta­lles LED, va ser­vir d’esce­nari a la magnífica posada en escena ide­ada per Yimou. Tot i que s’havia anun­ciat una cerimònia de 100 minuts, la festa inau­gu­ral es va allar­gar fins a les 2h20 i va tenir només 3.000 par­ti­ci­pants a causa de la pandèmia i el fred –la tem­pe­ra­tura va bai­xar per sota dels -5ºC– d’aquesta època a la capi­tal xinesa. Un compte enrere de dos minuts i un espec­ta­cle de focs arti­fi­ci­als van ser el tret de sor­tida de l’acte, una al·lego­ria del començament de la pri­ma­vera tal com marca el pri­mer dia del calen­dari lunar xinès, cele­brat aquesta mateixa set­mana. Abans de la des­fi­lada de les dele­ga­ci­ons es va his­sar la ban­dera xinesa, que va arri­bar fins al pal per un pas­sadís humà for­mat per repre­sen­tants de les 56 ètnies del gegant asiàtic, en un altre home­natge a la diver­si­tat del país.

Tot i que els Jocs es van inau­gu­rar ofi­ci­al­ment ahir, ja fa un parell de dies que s’ha ini­ciat la com­pe­tició de cúrling, hoquei sobre gel, luge i esquí acrobàtic. Les pri­me­res meda­lles, però, no es repar­ti­ran fins avui.

INAUGURACIÓ

La cerimònia, molt vistosa, té el segell del prestigiós cineasta Zhang Yimou

Desfilada de 91 delegacions

Després de la hissada de la bandera del país organitzador i d’un vistós espectacle en record de les seus anteriors dels Jocs, va començar la desfilada dels esportistes dels 91 comitès olímpics participants. Com marca la tradició, la delegació de Grècia va encapçalat una comitiva que van tancar els amfitrions, l’equip de la República Popular de Xina, format per 174 participants. El gegant asiàtic no és ni de bon tros una potència en els Jocs d’hivern, però ben segur que aquesta cita suposarà tot un estímul per impulsar els esports de neu i de gel. L’equip espanyol va aparèixer en el lloc 31è, amb els catalans Queralt Castellet i Ander Mirambell com a banderers –a la imatge–. En la reduïda representació estatal també s’hi va poder veure l’esquiadora Núria Pau, els patinadors Adrià Díaz i Olívia Smart o el tècnic de freestyle Josep Gil. Quim Salarich (esquí alpí) i Jaume Pueyo (esquí de fons), que també competiran als Jocs, van preferir continuar a Yanqing i Zhangjiakou, les altres dues seus de la competició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.