Olimpisme

El gran salt de Queralt Castellet

La surfista sabadellenca es classifica en segona posició en la modalitat de migtub a Pequín i es converteix en la primera esportista catalana a guanyar una medalla en uns Jocs Olímpics d’hivern

Amb 32 anys ,ja ha estat olímpica cinc cops i vol continuar fent història a Milà-Cortina d’Ampezzo

El 10 de febrer del 2022 ja figura amb lletres majúscules en els annals de l’esport català. Aquest dia la sabadellenca de 32 anys Queralt Castellet es va impulsar fins a l’Olimp dels escollits. Segona en la modalitat de migtub de surf de neu, es va convertir en la primera esportista catalana a guanyar una medalla en uns Jocs Olímpics d’hivern. Al parc de neu de Zhangjiakou, una de les tres subseus dels Jocs de Pequín, va culminar una trajectòria olímpica clarament ascendent: 26a a Torí 2006, 12a a Vancouver 2010, 11a a Sotxi 2014 i 7a a Pyeongchang 2018. “Somio en això des de Torí 2006, quan vaig veure les noies al podi i vaig dir: «Jo vull ser allà.» Tenia 16 anys. Em vaig plantejar aconseguir una medalla i no he deixat de lluitar fins avui.” La persistència tenia la seva recompensa, i la història no acaba aquí, perquè Queralt també vol ser als Jocs de Milà-Cortina d’Ampezzo 2026: “El somni no acaba a Pequín: seré en els pròxims Jocs Olímpics.”

Castellet va obtenir la medalla de plata gràcies a una excel·lent segona mànega (90,25) en una final en què la nord-americana Chloe Kim, la gran favorita, ja havia pres el lideratge en la primera sèrie (94,00), suficient per revalidar el títol de Pyeongchang. En les finals de migtub, les dotze participants disposen de tres mànegues i només es puntua la millor. El jurat té en compte la dificultat dels grups de salts, l’amplitud i l’altura dels vols, la varietat dels trucs i l’execució. La posada en escena de Castellet no va acabar de sortir rodona i va rebre 69,25 punts que la col·locaven provisionalment en setè lloc. En la segona mànega va elevar el llistó. Va ser més agosarada. Va prendre més velocitat i altura (3,9 m), i després de planxar el truc final ja se sabia entre les millors.

L’esport català va tenir un altre nom propi als Jocs Olímpics de Pequín. El barceloní Adrià Díaz, formant parella amb l’anglesa nacionalitzada Olivia Smart, va obtenir el diploma olímpic gràcies al vuitè lloc en la modalitat de dansa de patinatge artístic sobre gel. En la rutina rítmica ocupaven la novena posició (77,70), però en la de dansa lliure van excel·lir i van pujar un graó més. Al ritme de la música de I was Always There, The Mask of Zorro, el tàndem catalanoanglès va fer la seva millor interpretació. Van rebre una nota de 121,41 per un total de 199,11 punts amb què establien un nou rècord estatal i s’asseguraven el diploma olímpic. Tres mesos després, Díaz, de 31 anys, anunciava que penjava els patins. Amb una carta d’agraïments, posava el punt final a la competició. I ho feia després de la seva millor temporada perquè, a més del vuitè lloc a Pequín, havia signat una setena plaça en el mundial de Montpeller i la quarta en els europeus de Tallin.

Amb menors pretensions, quatre esportistes catalans més van competir en els Jocs d’hivern. Ander Mirambell va fer la seva última baixada en tobogan al Centre Nacional de Yanquing i es va acomiadar de la seva quarta aventura olímpica i de la modalitat en què ha estat pioner amb una 24a posició. L’esquiadora de Ribes de Freser Núria Pau veia recompensada la seva dedicació amb la participació olímpica. Va ser 40a en la primera mànega de gegant i en la segona va caure, però el premi era ser-hi. En esquí de fons, el jove badaloní Jaume Pueyo es va classificar en 37è lloc en la modalitat d’esprint lliure, i va quedar a poc més d’un segon d’accedir als quarts de final. Finalment, l’esquiador de Malla Quim Salarich, que aspirava a acabar entre els quinze primers, va caure en la part alta del recorregut en la primera mànega de la modalitat d’eslàlom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)