Olimpisme

Jocs Olímpics

Un llegat històric

Referents i empoderades

Han hagut de passar més de cent anys, en concret 124, perquè el nombre de dones i d’homes en uns Jocs sigui equitatiu. La bandera de la igualtat encara és lluny d’onejar des de dalt del podi, però són moltes les atletes que la defensen

Arri­ben els Jocs Olímpics. París es ves­tirà de gala per rebre milers d’atle­tes d’arreu del món que fa anys que es pre­pa­ren per a la cita espor­tiva per excel·lència. Aquesta, per fi, serà la pri­mera edició des del 1900 (el pri­mer any en què les dones hi van poder par­ti­ci­par) que hi haurà pari­tat de repre­sen­tació: el 50% dels atle­tes (5.250) seran dones. Un fet històric que esde­vindrà també un apa­ra­dor únic per fer visi­bles i rei­vin­di­car mol­tes espor­tis­tes que no només llui­ten per les meda­lles sinó també con­tra la dis­cri­mi­nació i per la igual­tat. I ho fan aga­fant el tes­ti­moni de figu­res que han tren­cat bar­re­res i que han dei­xat la seva pet­jada en la història més enllà de l’esport. Pen­sar en els Jocs Olímpics és també recor­dar noms pro­pis com Nawal El Mou­tawakel (la pri­mera dona mar­ro­quina que va gua­nyar una meda­lla d’atle­tisme, el 1984) i Char­lotte Coo­per (pri­mera dona que va acon­se­guir una meda­lla d’or en uns Jocs, a la capi­tal fran­cesa, el 1900), que han pas­sat el tes­ti­moni a noves figu­res que estan a punt per reco­llir aquest lle­gat i por­tar-lo encara més enllà.

Shelly-Ann Fra­ser Pryce

No és cap secret que els jamai­cans des­ta­quen en una com­pe­tició per sobre de qual­se­vol altra: els 100 metres lli­sos. I si par­lem de bri­llar, una de les millors velo­cis­tes de la història (Jamaica, 1986) està a punt per enllu­er­nar. Shelly-Ann Fra­ser Pryce va ser la pri­mera dona que va gua­nyar un mun­dial de 100 metres lli­sos després de ser mare. Amb 37 anys i vuit meda­lles olímpi­ques a l’esquena (3 ors, 4 pla­tes i 1 bronze), dis­pu­tarà els seus cin­quens Jocs amb un fan incon­di­ci­o­nal a la gra­de­ria, el seu fill Zyon, de 5 anys.

Simone Biles

Indis­cu­ti­ble­ment una de les millors gim­nas­tes de tots els temps (Estats Units, 1997), tal com ho ava­len les seves set meda­lles olímpi­ques. Uns èxits espor­tius en una vida no exempta de pati­ment. Biles va ser una de les vícti­mes dels abu­sos de Larry Nas­sar, antic metge de la fede­ració dels EUA. La pressió de l’alta com­pe­tició, a més, la va obli­gar a estar un any fora de com­pe­tició (2017) i va pro­ta­go­nit­zar por­ta­des el juliol del 2021 quan va deci­dir no com­pe­tir en la final per equips olímpica expli­cant públi­ca­ment que no es veia capa­ci­tada per con­ti­nuar a la prova i que pri­o­rit­zava la seva salut men­tal.

Yekta Jamali Galeh

Tot i tenir poc més de vint anys, Jamali (Iran, 2004) ha vis­cut mil i una vides. Va des­ta­car en cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals d’hal­te­rofília en cate­go­ries infe­ri­ors i el 2022, amb només 17 anys, va fugir del règim islàmic durant una com­pe­tició a Grècia. D’allà va bus­car asil polític a Ale­ma­nya, que la va aco­llir en qua­li­tat de refu­gi­ada. Els de París seran els seus pri­mers Jocs Olímpics. Jamali ara com­pe­teix sense hijab, el vel islàmic, i aspira a obte­nir una meda­lla amb la ban­dera de l’equip de refu­gi­ats que sigui també un símbol de lli­ber­tat per a les dones del seu país natal, obli­ga­des a viure en repressió per­ma­nent.

Katie Ledecky

L’ame­ri­cana (Estats Units, 1997) va escriure la pàgina d’or de la seva bio­gra­fia als Jocs de Lon­dres, quan va dei­xar boca­ba­dats a tots els fanàtics de la natació gràcies al seu rècord mun­dial. Actu­al­ment té 10 meda­lles olímpi­ques (7 ors i 3 pla­tes), acon­se­gui­des en 3 par­ti­ci­pa­ci­ons con­se­cu­ti­ves, fet que l’ha con­ver­tit en una de les nada­do­res més con­de­co­ra­des de tots els temps. No només això, Ledecky manté el rècord mun­dial de 400, 800 i 1.500 metres d’estil lliure.

Cindy Ngamba

La vida de Cindy Ngamba (Came­run, 1998) va començar amb un pen­dent ascen­dent i pro­nun­ciat. Amb 11 anys va emi­grar del Came­run a Angla­terra i en la boxa va tro­bar un refugi on cana­lit­zar l’asset­ja­ment esco­lar de què era víctima. L’atleta, que ha mani­fes­tat públi­ca­ment que és les­bi­ana, no pot tor­nar al seu país natal, ja que allà l’homo­se­xu­a­li­tat està tipi­fi­cada com a delicte. És per això que li van con­ce­dir l’asil polític. És la pri­mera refu­gi­ada que s’ha clas­si­fi­cat en boxa.

Kimia You­sofi

Va ser la por­ta­ban­dera de l’Afga­nis­tan als Jocs de Tòquio i, quan el règim talibà va assu­mir el poder i va pro­hi­bir que les dones fes­sin esport, es va veure obli­gada a fugir del país. El Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal ha permès la repre­sen­tació del país, que com­pe­tirà amb sis atle­tes (tres homes i tres dones) a París, dels quals el règim només en reco­neix els homes. You­sofi, espe­ci­a­lista en 100 metres lli­sos i actu­al­ment esta­blerta a Austràlia, com­pe­tirà amb la ban­dera afga­nesa per repre­sen­tar els som­nis robats als 14,2 mili­ons de dones i nenes del país a qui se’ls han pro­hi­bit infi­ni­tat de drets, entre ells el dret a l’edu­cació.

Teresa Por­tela

La pri­mera vegada que la gallega Teresa Por­tela (Espa­nya, 1982) va tre­pit­jar uns jocs olímpics va ser l’any 2000 i des d’ales­ho­res no ha fallat mai a la cita qua­dri­en­nal. Aquesta piragüista gallega, que con­ci­lia l’esport d’elit amb la mater­ni­tat, ha fet història en ser la pri­mera dona espa­nyola que com­pe­tirà en set cites olímpi­ques con­se­cu­ti­ves.

Julyana Al-Sadeq

Al-Sadeq (Jordània, 1994) és la pri­mera taekwon­dista jor­dana que ha estat número u del rànquing mun­dial i com­pe­teix sem­pre amb hijab. Va gua­nyar la meda­lla d’or als Jocs Asiàtics del 2018, fet que va començar a fer popu­lar aquest esport al seu país natal. Una gesta gens menor si es té en compte que, segons Human Rights Watch, en aquest país encara es pro­du­ei­xen els ano­me­nats “crims d’honor”. A punt de dis­pu­tar els seus segons Jocs, Al-Sadeq defensa l’empo­de­ra­ment de les dones afir­mant que “es pot llui­tar i dur hijab”.

Sky Brown

La paraula pro­digi es queda curta per a Brown (Japó, 2008). Amb només dotze anys, aquesta jove va acon­se­guir un bronze olímpic als Jocs de Tòquio en la dis­ci­plina de mono­patí. No només això: enguany ha estat a punt de clas­si­fi­car-se també en la moda­li­tat de surf. Brown, que té doble naci­o­na­li­tat i com­pe­teix amb Angla­terra, podrà dir que haurà com­pe­tit en dos jocs olímpics abans de ser major d’edat.

Yasa­meen Al-Raimi

Si entre­nar-se per a uns jocs olímpics ja és com­pli­cat, fer-ho en un país en guerra és una gesta gai­rebé sobre­na­tu­ral. Però sem­bla que res és impos­si­ble si tens deter­mi­nació, com és el cas d’Al Raimi (Iemen, 1985), que com­pe­teix en la moda­li­tat de tir de 10 metres. Els anys l’han con­ver­tit en una experta habi­li­tant espais en camps de pràctica de tir. No només això, perquè la situ­ació política del seu país ha impe­dit que pogués com­pe­tir de manera regu­lar o dis­po­sar d’una entre­na­dora, però, tot i això, els de París seran els seus segons Jocs.

Akoko Kom­lanvi

Tot i ser la millor espe­ci­a­lista en rem (Togo, 1994) del seu país, la manca de recur­sos econòmics va posar en escac el seu futur. Una de les 1.331 beques del comitè olímpic li ha permès poder acu­dir a les cites per clas­si­fi­car-se per als Jocs. Tot i això, l’espor­tista ha afir­mat en més d’una ocasió que ha hagut de tren­car molts este­re­o­tips al seu país natal pel fet de ser una dona que prac­tica rem. Togo és el 17è país per la cua en l’índex de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble de les Naci­ons Uni­des en matèria d’igual­tat.

50%
Dones.
Els de París són els primers Jocs Olímpics de la història en què la representació de dones i d’homes és equitativa. Del conjunt de 10.500 classificats, 5.250 (50%) són dones. Una xifra que queda reduïda si ens fixem en altres perfils, com ara caps d’expedició o entrenadores, on aquestes xifres encara estan lluny de la igualtat. A Tòquio només el 13% del personal entrenador eren dones.
7
Jocs Olímpics.
Aquesta és la xifra de participacions que assolirà la piragüista gallega Teresa Portela a París. És l’espanyola que més vegades ha participat en uns Jocs.
38-0
Balanç.
Diana Taurasi no ha perdut mai un partit de bàsquet olímpic. Enguany competeix per aconseguir el seu sisè or.
10
Medalles.
La nadadora Katie Ledecky té el rècord mundial en tres proves diferents i acumula ni més ni menys que 10 medalles olímpiques: 7 ors i 3 plates.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.