Opinió

Un error o Messi ho poden capgirar tot

Ens fa present de nou la fragilitat de tot plegat o, si més no, que un gran equip de futbol es pot desfer de cop

Vaig arri­bar a casa el dimarts 1 de novem­bre poc més tard d'un quart de deu de la nit i vaig enge­gar la tele­visió quan el par­tit entre el Manc­hes­ter City i el Barça arri­bava al minut 37. Em vaig ale­grar, perquè el meu equip gua­nyava 0-1 amb gol de Messi, men­tre que els comen­ta­ris­tes de TV3 deien que, domi­nant el joc com ho feia el Barça, ho havia d'apro­fi­tar per fer un altre gol i dei­xar la feina prou enlles­tida. Ales­ho­res, però, pre­ce­dit per un error d'un juga­dor tan fi i precís com Sergi Roberto, va arri­bar de sobte el pri­mer gol del Manc­hes­ter City exe­cu­tat per Gündo­gan. No cal que recordi, sobre­tot als bar­ce­lo­nis­tes, que la segona part del Barça va ser penosa –excep­tu­ant el xut al tra­ves­ser d'André Gomes– i que el City va mar­car el ter­cer gol després d'una assistència manual (i crec que invo­luntària) d'Agüero a, de nou, Gündo­gan. Pot­ser també s'hau­ria de dir que si el Barça va jugar fatal en la segona part és perquè el City ho va fer bé, començant per la pressió que va pro­vo­car l'error de Sergi Roberto: a vega­des obli­dem que els altres també juguen. Tan­ma­teix, aquest és un d'aquells par­tits que fan pen­sar que un detall ho pot cap­gi­rar tot. És inútil pre­gun­tar-se què hau­ria pas­sat si el City no hagués tin­gut l'ocasió de mar­car el pri­mer gol. El gir ines­pe­rat del par­tit ens fa pre­sent de nou la fra­gi­li­tat de tot ple­gat o, si més no, que un gran equip de fut­bol es pot des­fer de cop.

Qua­tre dies després, el 5 de novem­bre, bai­xava en cotxe cap a Bar­ce­lona i, poc després de començar el par­tit entre el Sevi­lla i el Barça a tres quarts de nou del ves­pre, vaig posar la ràdio: el Barça sem­blava com si con­tinués jugant la segona part con­tra el City, i el Sevi­lla s'impo­sava gràcies a un altre error del dis­sor­tat Sergi Roberto que va pro­pi­ciar el gol de Vitolo en el minut 15. El Barça no aixe­cava el cap i hau­ria pogut encai­xar més gols. L'1-0 del des­cans era un mal menor. En el minut 15 de la segona part, però, va aparèixer Messi, i en aquest cas no es pot apel·lar només a l'atzar, a un detall impre­vi­si­ble, sinó a una nova apor­tació d'un talent i d'una deter­mi­nació irre­duc­ti­bles. Tan­ma­teix, encara que sigui difícil, hau­ria pogut no aparèixer. El cas és que, a par­tir d'ales­ho­res, el Barça, que sem­blava a punt d'entrar en crisi, va domi­nar, va tor­nar a mar­car (Suárez, però amb la inter­venció deci­siva de Messi) i encara hau­ria pogut fer un altre gol. I va fal­tar aquesta diana perquè entre els dos par­tits hi hagués una sime­tria inver­tida: del 0-1 al 3-1 i de l'1-0 a l'1-3. Del domini en el joc a la des­feta i a la inversa. De gua­nyar a per­dre, i al revés. Només un error o Messi sepa­ren una cosa de l'altra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.