Opinió

L'altre llegat de Samaranch

I és dolent per al que ell considerava la seva regió, Catalunya, i bo per al seu país, Espanya

A Joan Antoni Sama­ranch, pre­si­dent del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) del 1980 al 2001, li agra­dava molt par­lar del lle­gat que els Jocs Olímpics dei­xa­ven. A la ciu­tat, sobre­tot, i també al sis­tema espor­tiu del país. Que els bene­fi­cis dels Jocs Olímpics ana­ven més enllà dels setze dies de com­pe­tició, vaja. Sama­ranch –prin­ci­pal artífex que la seva ciu­tat, Bar­ce­lona, capi­tal de la seva província, Bar­ce­lona, capi­tal de la seva regió, Cata­lu­nya i no capi­tal del seu país, Espa­nya, fos la seu dels Jocs Olímpics del 1992– va estar sem­pre molt orgullós dels bene­fi­cis que aquells Jocs i tot el que els va envol­tar va apor­tar a Bar­ce­lona i a l'estruc­tura espor­tiva espa­nyola, que encara es manté en bona part. El lle­gat, en defi­ni­tiva.

Durant aquest 1992, en què recor­da­rem el 25è ani­ver­sari dels Jocs de Bar­ce­lona, segur que es par­larà molt del lle­gat dels Jocs de Bar­ce­lona, en par­ti­cu­lar, i del lle­gat de Sama­ranch, en gene­ral, a l'olim­pisme i a l'esport mun­dial. Un lle­gat amb mol­tes coses posi­ti­ves, mol­tes, però també amb algu­nes de nega­ti­ves. És clar que el fet que les coses siguin bones o dolen­tes depèn molt del punt de vista des del qual ens ho mirem.

Aquests dies hem vist com la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal de Raque­tes de Neu (WSSF) ha exclòs els atle­tes cata­lans del mun­dial, tot i que tenia reco­ne­guda la fede­ració cata­lana per­ti­nent, la FEEC, en aquest cas. Diu la WSSF que els cata­lans només podem com­pe­tir com a espa­nyols i posa com a excusa que volen ser esport olímpic i que el COI només accepta els esports que només tenen països reco­ne­guts per l'ONU. La FEEC i els cata­lans, doncs, sobren.

I que té a veure tot això amb el lle­gat de Joan Antoni Sama­ranch, es pot pre­gun­tar ara algú no gaire ver­sat en la política espor­tiva inter­na­ci­o­nal dels últims trenta anys? Doncs que l'any 1996, després d'haver-ho estu­diat ja el 1992, el COI, pre­si­dit per Sama­ranch, va can­viar el seu con­cepte de país espor­tiu i des de lla­vors, només accepta com a mem­bres comitès de països reco­ne­guts per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal. I la majo­ria –no totes– de les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals, per estar a bones amb el COI, han anat can­vi­ant les seves nor­mes d'admissió en el mateix sen­tit. La porta tan­cada de la WSSF aquest 2017, i d'altres ante­ri­or­ment, té el seu ori­gen en aque­lla decisió del COI del 1996. I si tot­hom està d'acord que tot el que va fer el COI durant el man­dat de Sama­ranch, i gràcies a ell, va ser bo –encara que mol­tes coses que estan pas­sant en els últims anys ho des­men­tei­xin, tot i que això ja és una altra història– aquell canvi nor­ma­tiu, que ara afecta Cata­lu­nya, també és culpa seva. I és dolent per al que ell con­si­de­rava la seva regió, Cata­lu­nya, i bo per al seu país, Espa­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)