Opinió

La flama olímpica vista per Montalbán

El 13 de juny del 1992, fa poc més de vint-i-cinc anys, la flama olímpica va arri­bar a les cos­tes cata­la­nes. D’ençà que la ciu­tat de Bar­ce­lona s’havia pre­sen­tat com a can­di­data per aco­llir els Jocs per pri­mera vegada, el 1924, havien trans­cor­re­gut gai­rebé setanta anys perquè l’anhe­lat foc dels déus entrés a Cata­lu­nya. S’ini­ci­ava així una litúrgia que havia de con­cloure amb l’encesa del peve­ter un cop la torxa hagués viat­jat per tot l’Estat espa­nyol.

Vázquez Mon­talbán, gens par­ti­dari del folk­lore olímpic, es va fixar en el trac­ta­ment dife­ren­ciat que els mit­jans de comu­ni­cació autonòmics i esta­tals van donar a la cerimònia. Men­tre TV3 cen­trava l’atenció en les mani­fes­ta­ci­ons de cata­la­ni­tat, TV1 dei­xava de banda aques­tes imat­ges. De fet, l’escrip­tor bar­ce­loní tenia la impressió que assis­tia a dos actes dife­rents o, encara més, que a través de la tele­visió esta­tal no en pre­sen­ci­ava cap. Pro­ba­ble­ment es trac­tava d’una de les clàusu­les secre­tes del pacte de cata­la­nit­zació dels Jocs, sege­llat uns dies abans entre les dues admi­nis­tra­ci­ons, que anava més enllà de la uti­lit­zació de la llen­gua i dels símbols pro­pis.

Mon­talbán estava con­vençut que Tele­visió Espa­nyola silen­ci­a­ria tot el que tingués a veure amb Cata­lu­nya fins que els ritu­als olímpics sor­tis­sin del ter­ri­tori català. Ales­ho­res, els relleus de la torxa pels diver­sos ter­ri­to­ris de l’Estat tin­drien un segui­ment mas­siu, ense­nyant les expres­si­ons d’espa­nyo­li­tat per part dels atle­tes i del públic, per com­pen­sar la seva cata­la­nit­zació ini­cial i final. Fins arri­bar a la cerimònia inau­gu­ral, en què ja no es podria ama­gar la rea­li­tat, Mon­talbán pre­veia una autèntica “guerra d’imat­ges mit­jançant càmeres intel·ligents”, al·ludint als míssils tele­di­ri­gits de la pri­mera guerra d’Iraq (“La cata­la­nit­zació dels Jocs”, a Interviú, 1992).

D’altra banda, el recor­re­gut de la torxa olímpica per Cata­lu­nya, pro­te­gida per l’omni­presència de les for­ces d’ordre públic, cons­tituïa una metàfora de l’olim­pisme. La pro­tecció poli­cial al seu vol­tant per evi­tar-ne l’extinció reflec­tia la feblesa d’aquesta flama. La fal­se­dat de la pro­posta olímpica podia fer-se palesa amb una lleu ven­tada.

Vázquez Mon­talbán con­si­de­rava que els Jocs esta­ven con­dem­nats a “auto­des­truir-se”. Per això es mos­trava con­tra­riat davant l’assumpció de l’espe­rit olímpic per part d’alguns repre­sen­tants del món cul­tu­ral que accep­ta­ren par­ti­ci­par en els relleus. Com­pre­nia l’atracció del públic davant el major espec­ta­cle del món, la satis­facció del polític capaç d’orga­nit­zar un esde­ve­ni­ment amb un ampli ressò mun­dial i la com­plaença de l’empre­sari enri­quit amb les cons­truc­ci­ons olímpi­ques. Però no podia adme­tre la con­nivència de la cul­tura amb un engany legi­ti­mat per una raó pragmàtica i per la por a no ser política­ment cor­recte (“El soplido”, a El País, 1992).

El ritual cor­res­po­nent a l’encesa de la flama a Olímpia cons­tituïa una prova més de l’arti­fi­ci­a­li­tat que envol­tava tot el somni olímpic. La torxa sem­blava un ence­ne­dor; les ves­tals, joves ado­les­cents sor­gi­des d’una dis­co­teca; l’esce­nari, qua­tre ruïnes escas­ses, i l’espe­rit olímpic, un fet ine­xis­tent un cop accep­tada la par­ti­ci­pació en el bàsquet dels pro­fes­si­o­nals nord-ame­ri­cans. Ni tan sols la difícil con­vivència a bord de la fra­gata Cataluña entre ofi­ci­als “meren­gues” i polítics cata­lans –exul­tants per la der­rota del Real Madrid con­tra el Tene­rife que per­me­tia al Barça reva­li­dar el títol de lliga– va pro­vo­car, en un atac de sin­ce­ri­tat, el llançament de la torxa olímpica al mar on amb els anys, si més no, hau­ria adqui­rit un valor arqueològic.

Per això, Mon­talbán feia una crida a refle­xi­o­nar sobre el sen­tit d’un pro­to­col buit de sig­ni­fi­cat i a revi­sar la relació entre cul­tura i olim­pisme. En aquest sen­tit, en com­pro­var la manca de con­tin­guts dels orga­nit­za­dors de l’olimpíada cul­tu­ral, rei­vin­di­cava que el millor ser­vei de la cul­tura con­sis­tia a expli­car als ciu­ta­dans, il·lusi­o­nats a por­tar durant uns metres la torxa, la veri­tat sobre l’olim­pisme, una ide­o­lo­gia con­ver­tida en un autèntic negoci.

Després d’asse­nya­lar les con­tra­dic­ci­ons entre l’espe­rit olímpic i la rea­li­tat política, mediàtica i econòmica, Vázquez Mon­talbán va reconèixer la bellesa del ritual d’aco­llida del foc olímpic en arri­bar a la Costa Brava: Empúries com un marc incom­pa­ra­ble, el desem­bar­ca­ment de la ves­tal en braços d’un for­nit figu­rant, el cant d’una peça de Mom­pou, la inter­pre­tació del Cant dels ocells amb un saxo o, fins i tot, l’edu­cació de l’inde­pen­den­tista que va aparèixer amb la pan­carta “Fre­e­dom per Cata­lo­nia”. Llàstima, però, de la insistència a mos­trar “la flama de Grècia sobre un fons on creix l’immens ros­tre de Sama­ranch”, l’artífex de la trans­for­mació de l’olim­pisme en un “esplèndid plu­ri­ne­goci” (“La cata­la­ni­zación de los Jue­gos”, a Interviú, 1992).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)