Opinió

Sana enveja dels seguidors de la natació

En la natació no ens perdem res, en atletisme no cal recordar què passa

M’apas­si­ona l’atle­tisme i m’encanta la natació. Des de l’any 2009 els dos grans esports olímpics coin­ci­dei­xen cada estiu orga­nit­zant un gran cam­pi­o­nat, o bé el mun­dial o bé l’euro­peu. Els anys senars, com aquest, toca mun­dial. Els anys parells toca euro­peu. Els cam­pi­o­nats del món d’atle­tisme se cele­bren el mateix any des del 2001, quan la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal de Natació va modi­fi­car la peri­o­di­ci­tat del seu mun­dial –l’ante­rior s’havia fet el 1998–. Els euro­peus coin­ci­dei­xen des del 2010, quan la Fede­ració Euro­pea d’Atle­tisme va can­viar la cadència del seu cam­pi­o­nat de cada qua­tre anys a cada dos anys. Abans, els cam­pi­o­nats d’atle­tisme i de natació coin­ci­dien de tant en tant, espe­ci­al­ment els euro­peus, però no cada any com passa des del 2009.

Aquesta coin­cidència de grans cam­pi­o­nats, a més de dei­xar en evidència els que diuen que hi ha estius en què no hi ha acti­vi­tat espor­tiva quan el que volen dir és que no hi ha acti­vi­tat de fut­bol –la con­fusió entre l’esport i el fut­bol es pro­du­eix massa sovint–, fan que els afi­ci­o­nats podem gau­dir de valent. Com passa aquests dies, en què es dis­puta el mun­dial de natació a Buda­pest i es pre­para el mun­dial d’atle­tisme que començarà a Lon­dres el dia 4 d’agost.

Com a més afi­ci­o­nat a l’atle­tisme que no a la natació, aquests dies, veient per la tele­visió les pro­ves de natació a la pis­cina sem­pre acabo sen­tint certa enveja dels segui­dors de la natació. En la natació les pro­ves es dis­pu­ten una rere l’altra i les podem veure ínte­gres. No ens per­dem res. Fins i tot de l’entrega de meda­lles. A la pis­cina hi ha un únic pro­ta­go­nista cada vegada. Ho veiem tot.

No cal que recordi ara què passa, en canvi, en els cam­pi­o­nats d’atle­tisme: cur­ses, salts, llançaments, pro­ves fora de l’estadi –marxa i marató–. Massa pro­ta­go­nis­tes, massa cen­tres d’atenció. Si ets a l’estadi no ho pots seguir tot, encara que pots deci­dir què seguei­xes amb més atenció. Si ho estàs mirant per la tele­visió... Si ets un tele­es­pec­ta­dor estàs en mans del rea­lit­za­dor de torn, que segons la cul­tura espor­tiva del país fa una cosa o una altra, tot i que sem­pre hi ha una cosa en comú: les cur­ses fins als 800 m les veiem sem­pre sen­ce­res. Les de 1.500 m, quasi sem­pre –sem­pre si són finals–. A par­tir d’aquí... I els grans dam­ni­fi­cats són sem­pre els con­cur­sos –salts i llançaments–. Només de vega­des se salva el llançament de mar­tell si comença quan encara no es dis­puta cap cursa, per evi­tar el pos­si­ble perill dels arte­fac­tes. I a sobre, el debat sobre si els comen­ta­ris­tes han d’avançar coses que han pas­sat i que el rea­lit­za­dor encara no ha mos­trat. Un gui­ri­gall. A par­tir del dia 4, però. Ara aca­bem de gau­dir amb la natació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)