Opinió

Mercenaris i taurons

En saber-se les xifres, les crítiques en el si del panorama europeu no es van fer esperar

L’oferta de 222 mili­ons d’euros per Ney­mar Júnior que va fer el París Saint-Ger­main va dei­xar boca­ba­dats la majo­ria de diri­gents del fut­bol euro­peu, acos­tu­mats a veure seri­als que aca­ben amb gai­rebé 100 mili­ons d’euros a la taula del vene­dor, però mai la suma que Nas­ser al-Al-Khe­laifi va voler inver­tir en el davan­ter bra­si­ler del FC Bar­ce­lona. Com bé és sabut, per als qata­ri­ans els petrodòlars (o gasodòlars) no són un pro­blema a l’hora de com­prar nous ambai­xa­dors. Tot sigui en bene­fici de l’Estat i de legi­ti­mar, si poden, el futur mun­dial del 2022.

En saber-se les xifres, les crítiques en el si del pano­rama euro­peu no es van fer espe­rar. Des de Lió i Munic van posar el crit al cel. Però, segu­ra­ment, el més cohe­rent va ser Uli Hoe­ness, màxim diri­gent del Bayern. El PSG és un “tauró”, va dir. Però, sobre­tot, va reblar el clau amb la següent afir­mació: “El traspàs més car de la història no ha de ser necessària­ment el millor. Nosal­tres hem de tro­bar el nos­tre propi camí enmig d’una pis­cina far­cida de tau­rons.”

Al-Khe­laifi no serà el pri­mer mag­nat que vul­gui recórrer al talo­nari per fer un equip gua­nya­dor. Abans que ell, i les seves aspi­ra­ci­ons geo­polítiques, altres ja ho han fet per plaer: els galàctics de Flo­ren­tino, des del 2000, i el Chel­sea de Roman Abramóvitx a par­tir del 2003 van gene­rar tendències infla­ci­o­nis­tes simi­lars en el mer­cat fut­bolístic de pre­tem­po­rada. Però, tant al Ber­nabéu com a Stam­ford Bridge es va fer certa la màxima de Hoe­ness: els tau­rons no sem­pre gua­nyen i, pre­ci­sa­ment, la pri­mera dècada del segle XXI va estar mar­cada per un FC Bar­ce­lona made in Cata­lo­nia que va il·lumi­nar el món, amb el permís de Ronal­dinho, pri­mer, i l’argentí Lio­nel Messi fins avui.

Cer­ta­ment, els mili­ons ser­vei­xen per com­prar estre­lles, ambai­xa­dors i mar­ques. Però no són la clau, exclu­si­va­ment, per fer grans equips: la sim­ple defi­nició del terme equip apel·la a l’esforç col·lec­tiu, un valor que des­gra­ci­a­da­ment a vega­des no bri­lla entre els grans cracs mun­di­als. Malau­ra­da­ment per als que paguen, els mer­ce­na­ris no aca­ba­ran mai de sen­tir els colors com ho fan els de casa; malau­ra­da­ment per als que paguen, els mer­ce­na­ris són tan fidels amb el pro­pi­e­tari com diners hi hagi a les arques del club. La con­tinuïtat de l’èxit espor­tiu no només depèn dels diners que et gas­tes cada estiu, sinó del model que s’imposa a totes les cate­go­ries de l’enti­tat, de l’ADN amb què crei­xen les joves pro­me­ses que han de fer de gre­ga­ris dels grans cracs com­prats a cop de talo­nari. Amb el permís de Leo Messi, que posa en valor glo­bal­ment un model for­ma­tiu culer que alguns encara tenen la gosa­dia de posar en dubte... o voler can­viar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.