Opinió

L’home que controlava la por

Con­fesso que veure els vídeos del per­so­natge de qui us par­laré em fa venir can­gueli i flui­xesa de cames. Tot i que sé que no pas­sarà res, en algun moment haig de tallar el visi­o­na­ment o apar­tar-ne la mirada perquè, quan veig el pro­ta­go­nista de les gra­va­ci­ons, Alex Hon­nold, pen­jat en una paret a cen­te­nars de metres d’alti­tud sense cap ele­ment de segu­re­tat, m’agafa una irre­fre­na­ble sen­sació de ver­ti­gen i pati­ment. Hon­nold ha subli­mat l’espe­ci­a­li­tat més peri­llosa que es coneix, el solo inte­gral, és a dir l’esca­lada sense corda, de la qual parlàvem d’esquit­llen­tes en un arti­cle sobre Wolf­gang Güllich.

El solo inte­gral és un flir­teig amb la mort que reque­reix una tècnica altíssima, però sobre­tot una for­ta­lesa men­tal i una con­fiança en un mateix a prova de bom­bes. Un cop ini­ci­ada l’acti­vi­tat, ja no hi ha marge d’error ni la pos­si­bi­li­tat de fer marxa enrere. Només queda arri­bar fins al final de la via o fins a l’esca­patòria més pro­pera, si és que n’hi ha. Els qui prac­ti­quen el solo inte­gral no es poden per­me­tre un epi­sodi de blo­queig men­tal, perquè en aquesta situ­ació és quan més pro­ba­bi­li­tats hi ha que es faci un pas en fals. És clar que un excés de con­fiança tam­poc és gens bo, atès que pot dur l’esca­la­dor a voler pro­gres­sar d’una manera massa ràpida, sense asse­gu­rar cada movi­ment. El solo inte­gral és un joc d’equi­li­bris, un viatge radi­cal a la puresa i l’essència de l’esca­lada. Un viatge en el qual els únics pro­ta­go­nis­tes són una paret i un esca­la­dor equi­pat només amb uns peus de gat i una bossa de mag­nesi.

Hon­nold és l’esca­la­dor que ha dut aquesta pràctica més lluny. Va sor­pren­dre amb les pri­me­res ascen­si­ons sense corda al Half Dome (2012), a Yose­mite, i a la via El Sen­dero Lumi­noso (2014), a Mèxic, però el seu solo inte­gral més adre­nalític és el que va fer el 2017 al Capi­tan, també a Yose­mite, on, per cert, aquesta mateixa set­mana acaba de fer un increïble nou rècord de rapi­desa a la via The Nose (2h10:15). Això sí, en aquest cas, encor­dat amb Tommy Caldwell. La con­fiança amb què Hon­nold afronta les esca­la­des sense corda ha gene­rat tota classe d’espe­cu­la­ci­ons sobre una supo­sada absència de por. Fins al punt que els neuròlegs van voler estu­diar el seu cer­vell per com­pro­var com li fun­ci­ona l’amígdala que trans­met res­pos­tes de por en situ­a­ci­ons peri­llo­ses. I van com­pro­var que les seves són com­ple­ta­ment dife­rents a les d’una per­sona nor­mal. Però això no sig­ni­fica que Hon­nold no expe­ri­menti por. Sim­ple­ment, ha acon­se­guit con­tro­lar-la a còpia de pràctica. I això ha arri­bat a mode­lar el seu propi cer­vell. “El perill em fa por. Però com he dit [...], si tinc un do és l’habi­li­tat de man­te­nir la calma en llocs que no dei­xen marge a l’error. D’alguna manera, sé en situ­a­ci­ons d’aquesta mena com res­pi­rar pro­fun­da­ment, cal­mar-me i con­ti­nuar amb el que tinc entre mans”, explica Hon­nold en el lli­bre Solo en la pared, escrit con­jun­ta­ment amb David Roberts. Hon­nold, doncs, sap molt bé què es fa i el risc que com­porta la seva acti­vi­tat. I sobre­tot, ha tro­bat un plaer en el solo inte­gral que, asse­gu­ren els que l’han prac­ti­cat, no pro­por­ci­ona cap altra moda­li­tat d’esca­lada: “Un dels pla­ers d’esca­lar sense corda és sen­tir-te com­ple­ta­ment segur en una situ­ació que hau­ria de ser total­ment inse­gura; tro­bar-te en una situ­ació escan­da­losa i sen­tir-te total­ment còmode.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)