Opinió

Dones indígenes pugen cims

Abi­lla­des amb els seus ves­tits tra­di­ci­o­nals de colors llam­pants, les cone­gu­des com a cho­li­tas esca­la­do­ras posen una nota de color sobre la neu dels Andes boli­vi­ans. El 2015, aquest grup de dones indígenes –la majo­ria de les quals, de l’ètnia aimara– van aban­do­nar el paper secun­dari a què havien que­dat rele­ga­des a mun­ta­nya com a cui­ne­res o por­ta­do­res d’expe­di­ci­ons pro­fes­si­o­nals. Les hores pas­sa­des en els cam­pa­ments base els van des­per­tar l’espe­rit d’aven­tura i van deci­dir des­co­brir per elles matei­xes quins secrets guar­da­ven els cims que esca­la­ven els seus cli­ents. “Parlàvem entre nosal­tres, perquè no sabíem què hi feien, allà dalt. Teníem aquesta curi­o­si­tat. Dèiem als guies homes que volíem pujar i ells ens con­tes­ta­ven: «Què heu de poder, amb les polle­ras [fal­di­lla tra­di­ci­o­nal de colors] que por­teu!»”, explica Teo­dora Magueño, una de les cho­li­tas, en una entre­vista a Des­ni­vel. Eren dones, eren indígenes, eren pobres i els havia aga­fat la dèria extra­va­gant de pujar mun­ta­nyes. Quins acu­dits!

Amb com­prensió dels homes o sense, les cho­li­tas –dimi­nu­tiu de chola, terme ini­ci­al­ment des­pec­tiu recon­ver­tit en signe d’orgull– van empren­dre, amb èxit, la pri­mera expe­dició al Huayna Potosí (6.088 m). N’hi van anar onze i hi van pujar “todi­tas”, segons explica Lidia Huay­llas, cho­lita casada amb un guia de mun­ta­nya que va eri­gir-se en la coor­di­na­dora del grup: “Sem­pre va ser el meu anhel pujar aquesta mun­ta­nya. Tant de temps d’anar-hi com a cui­nera... Volia pujar-hi, saber com et sen­ties allà dalt.” Després del Huayna Potosí, la inci­pi­ent car­rera com a alpi­nis­tes de les cho­li­tas les ha dut als cims de l’Aco­tango (6.050 m), el Pari­na­cota (6.350 m), el Poma­rapi (6.650 m), l’Illi­mani (6.462 m) i el Sajama (6.542 m), aquest últim, el cim més alt de Bolívia.

Per dur a terme les seves esca­la­des, les cho­li­tas no han renun­ciat a dur els seus ves­tits tra­di­ci­o­nals. Rei­vin­di­quen les polle­ras, les bru­ses i els xals –que, òbvi­a­ment, com­bi­nen amb roba tècnica i el mate­rial de segu­re­tat neces­sari– com a símbol d’iden­ti­tat indígena. “És el que ens carac­te­ritza. Hem demos­trat que podem pujar amb la nos­tra roba pròpia”, asse­gura Lidia Huay­llas. “És com­pli­cat cami­nar amb la pollera. A vega­des els ena­gos s’engan­xen amb els gram­pons, però ja hi estem acos­tu­ma­des i sabem com cami­nar”, explica Elena Quispe, una altra cho­lita. Després de rebre algu­nes clas­ses, han après a desen­vo­lu­par-se amb solvència amb els gram­pons i els pio­lets i a uti­lit­zar els ele­ments de pro­tecció per pro­gres­sar per la mun­ta­nya amb segu­re­tat. Els últims mesos han començat, fins i tot, a fer els pri­mers guiat­ges de grups de turis­tes i s’han con­ver­tit en tota una atracció. Al Huayna Potosí, el cim que han esca­lat més vega­des, les recla­men cons­tant­ment per fer-se fotos.

No tot han estat flors i vio­les, en la tra­jectòria de les cho­li­tas esca­la­do­ras. A la dis­cri­mi­nació que han patit pel fet de ser dones –per bé que també han rebut el suport de fami­li­ars i esca­la­dors homes–, cal afe­gir-hi les difi­cul­tats per finançar les seves expe­di­ci­ons. No dis­po­sen ni d’equip propi i han de llo­gar-lo cada cop que van a la mun­ta­nya. Han ende­gat cam­pa­nyes de micro­me­ce­natge i comp­ten atraure algun patro­ci­na­dor que els ajudi a tirar enda­vant la seva acti­vi­tat alpinística. Entre cella i cella les cho­li­tas ja hi tenen el que seria, fins ara, el seu pro­jecte de més enver­ga­dura, l’ascensió a l’Acon­ca­gua (6.962 m), la mun­ta­nya més alta d’Amèrica i la pri­mera que esca­la­rien fora del seu país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)