Opinió

Crítica a un nou ‘periodisme integrat’

L’he aco­mi­a­dat men­tre tre­ba­lla al sofà, amb aquell xan­dall vin­tage i una taula on encara que­den evidències d’un ves­pre de fut­bol: Bun­des­liga i FA Cup. L’he dei­xat enta­fo­rat amb la seva actual dèria, les exe­cu­ci­ons extra­ju­di­ci­als a la seva Sud-àfrica natal; con­tem­plant una lli­bre­ria bom­bada pel pes de la nar­ra­tiva, on hi des­taca Has Any­body Got a Whistle. A Foot­ball Repor­ter in Africa (2002), la seva crònica sobre el fut­bol africà. Qua­tre mun­di­als i haver cobert la copa Afri­cana de Naci­ons des del 1996 li han donat una pers­pec­tiva prou àmplia per enten­dre la rea­li­tat fut­bolística d’un con­ti­nent menys­tin­gut.

Per què no millora el fut­bol africà? “Per què Desailly va pre­fe­rir jugar amb França?”, replica Peter Auf der Heyde, actual pro­fes­sor de la Solent Sout­hamp­ton i cor­res­pon­sal del City Press de Johan­nes­burg. “Per casos com aquest i per la cor­rupció”, con­clou. Sobre la taula, la mono­gra­fia The Silent Sea­son of a Hero. The Sports Wri­ting of Gay Talese, edi­tat per Mic­hael Rosenwald (2010). Una obra bri­llant per intro­duir els seus estu­di­ants al peri­o­disme lite­rari en l’esport. “Hi ha poca nar­ra­tiva bona sobre fut­bol”, vira la con­versa sinu­o­sa­ment. I a classe s’esforça a tre­ba­llar esce­nes, diàlegs i per­so­nat­ges, a expli­car que “hi ha gols que es poden expli­car només amb els petits detalls, dins i fora de la gespa, que molts obviaríem”.

“Només es pot enten­dre el peri­o­disme si hi ha diàleg i crítica. Pre­gun­tes que s’han de res­pon­dre, mal­grat que no agra­din.” Encara que al ves­pre hi havia el Sis Naci­ons a la tele­visió, en aca­bar la jor­nada de la FA Cup va tan­car l’apa­rell: “A Sud-àfrica, el rugbi era per als blancs; mai el vaig seguir.” I em ve al cap aque­lla foto­gra­fia dels temps de la seva posta­do­lescència a Gra­hams­town, ja cons­ci­ent del món dual on havia nas­cut. De pares germànics, “entre el 1981 i el 1989 feia boi­cot al règim jugant a fut­bol al towns­hip amb els negres, sense permís de la poli­cia”. XI Attackers. “El 2015 hi vaig tor­nar amb la família i em vaig retro­bar amb en Lizo, el meu millor amic”, afe­geix. Encara vivia en una casa de poc més de vuit metres qua­drats, només amb una cadira espar­ra­cada. De joves, “quan cor­ria per ama­gar-me de la poli­cia sem­pre aca­bava a casa d’en Lizo. Va morir sense res, ni pos­si­bi­li­tat de tenir atenció mèdica”.

Peri­o­dista. Sobre­tot, acti­vista. Però, tot deriva de la neces­si­tat de qüesti­o­nar-se rea­li­tats: “Durant l’apart­heid hi havia mol­tes coses sense lògica i com a jove et feies pre­gun­tes.” Com sense lògica és el backs­tage de la seva pro­fessió: “Quan les tele­vi­si­ons paguen tants diners per un mun­dial o la Pre­mier, quina lli­ber­tat tenen els peri­o­dis­tes?” Les diferències entre els rela­ci­ons públi­ques i els peri­o­dis­tes es difu­mi­nen. I ho il·lus­tra. Per una banda, Qatar va pagar vols en pri­mera classe i hotels de luxe perquè els peri­o­dis­tes anes­sin a cobrir el mun­dial d’hand­bol; “ni tan sols s’havien d’acre­di­tar per a un mitjà en con­cret”, m’ense­nya en el for­mu­lari ofi­cial. Per altra banda, en el viatge que la FIFA va pagar als peri­o­dis­tes per mos­trar els esta­dis del mun­dial del 2010, “ens van allot­jar en el mateix hotel on una set­mana abans hi havia la Mariah Carey i a la taula, per sopar, em van asseure al cos­tat de Mis Nova Zelanda 2009. Estan com­prant el seu ene­mic”. Però, “s’ha d’enten­dre què és la FIFA: no és una ONG, és Coca-Cola, Dell o Apple”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.