Opinió

Una carrera llarga i longeva

El nom de Jordi Pons (Bar­ce­lona, 1933) va apa­re­llat a la majo­ria de les acti­vi­tats alpinísti­ques més relle­vants rea­lit­za­des pels esca­la­dors cata­lans al llarg de més de tres decen­nis. És una de les per­so­na­li­tats més des­ta­ca­des d’una gene­ració ino­bli­da­ble que, a mit­jan segle XX, en plena dic­ta­dura fran­quista, va empènyer la pràctica alpinística a Cata­lu­nya més enllà dels valors romàntics hereus de l’excur­si­o­nisme vuit­cen­tista. Tant ell com el seus coe­ta­nis –Josep Manuel Anglada, Fran­cesc Gui­lla­mon, Emili Civís i Joan Cerdà, entre d’altres– van dur la moder­ni­tat a Cata­lu­nya amb una con­cepció més espor­tiva de l’esca­lada que pri­o­rit­zava la difi­cul­tat tècnica i l’ús del nou mate­rial arri­bat d’Europa. El prin­ci­pal cen­tre d’ope­ra­ci­ons d’aquests alpi­nis­tes era, òbvi­a­ment, el Piri­neu, però, per pri­mer cop, l’alpi­nisme català eixam­pla el seu camp d’acció. Pri­mer, cap a les mun­ta­nyes lle­gendàries dels Alps, però més tard, a mesura que els esca­la­dors gua­nyen experiència i con­fiança, cap als grans cims de les ser­ra­la­des més impor­tants del món: els Andes, l’Himàlaia i el Karako­ram.

Dèiem que Jordi Pons va ser un dels alpi­nis­tes més actius d’aque­lla gene­ració. Pot­ser, també, el que va par­ti­ci­par en més èxits de gran rellevància. Va ser el pri­mer esca­la­dor català que va com­ple­tar la tri­lo­gia de grans cares nord alpi­nes: el Cerví (1962, amb Heinz Pokorski), l’Eiger (1964, amb Josep Manuel Anglada) i les Gran­des Joras­ses (1967). També va ser el pri­mer que va esca­lar un sis­mil (el Huas­carán, el 1961, amb Anglada), un set­mil (el verge Istor-o-nal, el 1969, amb Cerdà i Civís) i un vuit­mil (l’Anna­purna Est, el 1974, amb Anglada i Civís) i el pri­mer amb tres vuit­mils prin­ci­pals en el seu currículum (el Dhau­la­giri, el 1979; el Cho Oyu, el 1984, i el Gas­her­brum II, el 1988).

El full de mèrits de Jordi Pons és llarguíssima. Tant en quan­ti­tat com en qua­li­tat. També és un full de mèrits lon­geva. Amb 86 anys, Jordi Pons con­ti­nua enfi­lant-se per les mun­ta­nyes. L’any pas­sat, per exem­ple, va tor­nar a pujar l’Aneto amb esquís de mun­ta­nya. Només dos anys abans, amb 83, havia esca­lat la paret nord del Vin­ha­mala, una assig­na­tura pen­dent –i tota una ascensió clàssica del Piri­neu– que se li havia resis­tit sis dècades: “Amb 19 anys aque­lla aven­tura em venia gran. Sort que va ploure...” I sort que amb 83 anys el repte ja no li venia gran, hi afe­geixo jo.

Però el prin­ci­pal deute pen­dent de Jordi Pons amb l’alpi­nisme era amb la cara nord del Dru, al massís del Mont Blanc. “La paret sublim”, com l’ano­mena ell. No hi va reei­xir, a causa de les tem­pes­tes, en les expe­di­ci­ons que hi va fer el 1959, el 1972 i el 1974. Va haver d’espe­rar-se al 2003, ja amb 70 anys, per tenir-hi èxit i donar compte, altre cop, d’una frase que ell mateix va escriure en la seva auto­bi­o­gra­fia (Jordi Pons, alpi­nisme sense ficció, Edi­ci­o­nes Des­ni­vel): “La vida és un viatge de des­co­bri­ment sense fi.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)