Opinió

Nascuda per escalar

Hi ha gent que desen­vo­lupa un acti­vi­tat d’una manera tan bri­llant que sem­bla específica­ment vin­guda al món per dur-la a terme en exclu­si­vi­tat. No m’ima­gino, per exem­ple, Leo Messi sense una pilota als peus. Algú el visu­a­litza pas­sant con­sulta mèdica? O fent classe a la mai­nada? O ser­vint una taula de rus­sos en un res­tau­rant de luxe de la Costa Brava? O pre­sen­tant-se a l’alcal­dia de Rosa­rio? Oi que no encaixa? Oi que no con­ce­bem Messi sense dri­blar els seus rivals, assis­tir els seus com­panys, xutar fal­tes i mar­car gols? El mateix em passa amb alguns escrip­tors o direc­tors de cinema, a més d’altres espor­tis­tes. Aquesta digressió m’ha pas­sat pel cap en pen­sar en Cat­he­rine Des­ti­ve­lle. Per a què, si no per enfi­lar-se a les parets, va venir al món aquesta esca­la­dora fran­cesa nas­cuda el 1960 a Algèria en el si d’una família pied-noir?

A Des­ti­ve­lle només li fal­tava tro­bar-se amb una bona paret de roca, com Messi amb una pilota, per des­co­brir la funció que la vida li tenia desig­nada. Va ser en els blocs de Fon­tai­ne­bleau, després que la seva família es tras­lladés a França, on va ini­ciar-se en l’esca­lada amb només 13 anys. A par­tir d’aquí començava una passió que l’ha dut a con­ver­tir-se en un dels grans refe­rents feme­nins de la història de l’esca­lada. Com la seva coetània Lynn Hill, amb qui va riva­lit­zar en les pri­me­res com­pe­ti­ci­ons d’esca­lada de plafó, Des­ti­ve­lle va acon­se­guir domi­nar amb un alt grau d’excel·lència totes les dis­ci­pli­nes ver­ti­cals. Des de les més mini­ma­lis­tes, com ara l’espor­tiva, fins a les més com­ple­xes, com ara l’esca­lada arti­fi­cial de grans parets. Amb 17 anys s’intro­du­eix de ple en l’esca­lada espor­tiva a l’escola de Ver­don. L’ofici de fisi­o­te­ra­peuta l’aparta un temps de la paret, però la roca corre per les seves venes i no pot repri­mir el delit de tor­nar a la mun­ta­nya. Hi tor­nara el 1984 per fir­mar el pri­mer 7b+ femení de la història (Pich­ni­bule). Paral·lela­ment comença a gua­nyar les seves pri­me­res com­pe­ti­ci­ons d’esca­lada i el 1988 obre el vuitè grau en l’esca­lada feme­nina. També comença a diver­si­fi­car la seva acti­vi­tat i a fer ascen­si­ons de gran com­promís en soli­tari: el Pilar Bonatti al Dru (1990), on una any després hi obre una via d’alta difi­cul­tat; la pri­mera hiver­nal feme­nina a la via Walker de les Gran­des Joras­ses (1993); la pri­mera i única repe­tició a la via que Bonatti va obrir a l’hivern a la cara nord del Cerví (1994). El seu pal­marès és ina­ca­ba­ble, però l’esca­lada de la qual se sent més orgu­llosa és la de la cara nord de l’Eiger, la pri­mera per part d’una dona a la cara nord més lle­gendària i peri­llosa dels Alps. Van ser 17 hores d’acti­vi­tat amb les quals va demos­trar que, com pen­sa­ven alguns ran­cis, les dones tam­poc tenien límits a la mun­ta­nya.

Des­ti­vell va sal­var la pell en algu­nes oca­si­ons. El 1985 va caure 35 metres dins d’una esquerda, però només es va tren­car la pel­vis. El 1996, a l’Antàrtida, va fer-se una frac­tura oberta de cama en una cai­guda que va tenir men­tre esca­lava un cim verge. El des­cens i la poste­rior eva­cu­ació, que no es va pro­duir fins al cap de tres dies, van ser tràgics. Des­ti­ve­lle enca­rava cada esca­lava amb una valen­tia i for­ta­lesa inu­si­ta­des. Molta més por que en les seves ascen­si­ons en soli­tari va pas­sar, com ella mateixa va reconèixer, en un moment de la seva vida allu­nyat de les mun­ta­nyes: “El part del meu fill.” Va ser mare el 1997 i dos anys després, amb la seva última gran ascensió en soli­tari, a la Cima Grande de Lava­redo, afluixa el ritme i deixa l’alta difi­cul­tat. Des de lla­vors s’ha dedi­cat a escriure lli­bres i difon­dre la seva acti­vi­tat en xer­ra­des per tot el món. La seva vida sem­pre estarà asso­ci­ada a les parets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.