L’històric doble 18 de la Srta. Fallon
La nit del resultat inoblidable. Al palau del poble, a l’Alexandra Palace londinenc, el temple dels dards. Al nord de Londres. No podia ser en un altre lloc. No hi cabia ni una agulla. La culpa la va tenir Fallon Sherrock, que va encertar sis 180 i, quan va caldre, va clavar-la al doble 18 per tancar la partida. Era la primera ronda del mundial, que acabarà el dia d’any nou. Segurament un partit sense transcendència, però la va tenir. Aquesta ploma clavada al lloc exacte va convertir la noia de Milton en la primera dona que va guanyar una partida a un animal –sovint no són ni homes– durant un campionat mundial de PDC. Al pub mai va ser estrany.
Sherrock i Evetts, el tipus que va perdre amb tot el pavelló en contra des del tercer set, va arribar després d’un brillant 165 al doble 18 després de lluitar de manera espectacular fins a aconseguir obrir la porta de la memòria.
Sherrock és molt posh, una pija vaja; va néixer al barri de Buckingham el 1991, porta ulleres, té un fill i surt a competir amb una cançó de Katty Perry. Després de representar Anglaterra en el mundial femení de dards, va haver de rebre tractament renal, que per un temps va deformar-li la cara. Va ser objecte d’assetjament a les xarxes. Patètic. Res a veure amb la conducta del seu rival la nit de dimarts, Ted Evetts (Warwick, 1979), que va ser un digne perdedor. Competir amb algú que tira sis 180 i arriba a una mitjana de 91.12 mai és fàcil “No puc treure-li res. Tan decebut com estic, ella mereix tots els elogis que rep. Mai ajuda aquesta multitud darrere teu. Però no puc utilitzar això com una excusa. Tot es redueix a la meva pròpia capacitat. Res més. Soc al costat equivocat de la història aquesta nit. Ella és la història.”
Fallon Sherrock va representar Anglaterra Youth en la WDF Europe Cup Youth d’Aberdeen al costat de la seva germana bessona. Hi ha qui diu que això de llançar dards ho porten a la sang i qui sosté que són novelles, que van començar tard. Les dues coses tenen sentit. Van veure jugar el seu pare de petites però no van decidir competir fins passats els 14. De fet, de les dues germanes, l’acompanyant va ser Fallon, que mai va estar gaire interessada en el tema. Fins que un dia, ja que era allà amb la seva germana, seleccionada pel comtat, va tirar a la diana. I va entrar en l’equip. “Has de tenir un talent natural per a això. Van guanyar les parelles de Bedfordshire dues temporades seguides contra els principals jugadors del comtat, així que crec que els anirà molt bé”, recorda un vell entrenador.
Nascudes a Milton Keynes, que vindria a ser com néixer en un polígon de Móstoles però habitat, pur artifici, una ciutat crescuda del no-res, va assegurar després de la seva gesta: “Em sento realment feliç perquè he provat alguna cosa per als dards de les dones, que les dones poden jugar contra els homes i vèncer-los; així que creuaré els dits: és un moviment en la direcció correcta. Estic a la lluna, no m’ho puc creure!”, va dir. És la cinquena dona que ha participat en el campionat mundial masculí de PDC, i la quarta des que es va crear un camí de classificació per a dones l’any passat. L’any passat, la número 1 del món femení, Lisa Ashton, va perdre 3-1 contra Jan Dekker, i Anastasia Dobromislova, de Rússia, que va aparèixer com a convidada el 2009, va ser derrotada 3-0 per Ryan Joyce. La primera dona que va competir en el sorteig d’homes va ser Gayl King, del Canadà, que va perdre en la primera ronda el 2001.
Però de la gran dama dels dards en parlarem un altre dia: Trina Gulliver, deu vegades campiona mundial de dones de dards professionals de l’Organització Britànica de Dards. Li deien Gold Girl i el 2003 va ser nomenada com a BBC Midlands Sports Personality of the Year. Queda pendent.
Els dards van néixer als pubs i res seria igual en un pub sense una dona al teu costat a la barra, compartint una cervesa o servint-te-la. Que et guanyessin una partida de dards al Tarkus.
O veient Fallon Sherrock guanyar el primer partit de la història.